Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Friday, April 17, 2009

Lactational Amenorrhea Method

Pagi tadi, aku terjah forum ini. Semasa membelek2 thread ini, terjumpa pulak dgn shortform LAM beserta sedikit penerangan yg dipost oleh forumer fikir di mukasurat 4. Tergerak hati aku utk bertanyakan pakcik (?) google. Ye laa, malu bertanya sesat jalan, kan.. ;P

Okeh, here's some info yg aku dpt hasil drp pencarian oleh pakcik google..

"Effectiveness rate. When lactational amenorrhea is used as a means of birth control, the effectiveness rate is 98 percent. In other words, two out of 100 women will get pregnant while using this method during the six months after childbirth. After the first six months, ovulation and fertility may return before the onset of a period."


and this..

"How to use the lactational amenorrhea method. If you decide to use the lactational amenorrhea method, you must breast-feed your baby at least eight to 10 times a day, including at least once a night, on both breasts. Don't allow more than six hours to pass between any two feedings."

Source.


Aku mmg zero knowledge tentang kaedah merancang keluarga. Seblm ni pon aci redah aje, buleh? Ah ah ah.. Dulu, masa awal2 kawen, ada gak terfikir nak telan pil perancang kehamilan. Kunun tak nak preggy cepat sgt. Siap dah pegi klinik sorang2, senyap2 tanpa pengetahuan Hubby.. Tp, bila dah dpt pil tu mcm was2 (ke takut Hubby marah? ;P) plak nak telan walhal Doc yg kasik. Punya laa penakut. Wakakakaka..

Lepas bincang2 dgn Hubby, at last tak jadi jugak telan mana2 pil perangcang kehamilan. 3bln+ lepas kawen, aku disahkan preggy beberapa minggu (tak ingat plak bape minggu). Dlm pada takut2 tu, preggy jugak? Kahkahkah! Tak pasal2 mak terpaksa (;P) extend study bertahun2.. Sabo ajelah kan.. Ahaks!

Ok, itu aje. Thougt of sharing the info yg pakcik google dah tlg searchkan dgn pembaca2 blog ini.. Korang bacalah.. Kesian pakcik google tau.. ;)




5 comments:

dila~noor said...

thanks for the info..
hrp2 tak trlmbt lg nk try..
mls ar mkn pil,takot gemuk..kekekek

Hayatie said...

haha..ku baru nak menggugel, hang dah gugel yer..bagus2..betul la tu yer..klu ku tak bF pun tapi ku pump lebih 8 kali sehari, selang2 2 jam..sampai laaaa ni tak peod!Berkesan gak la teknik LAM itu..harap2!huhu

ar.nie said...

sya,
aku lah "living proof" from this LAM method... hehehe... Tapi, cuak gak masa 1st 6 months tue... tawakkal ajer... :p

(p/s: aku period mase Humaira 14 bulan)

MommyDania said...

aku tau breastfeed blh jarakkan pregnancy tp xtau ada nama specific. anyhow, my gynea ckp, walaupun breastfeed tetap blh pregnant. kuasa Allah, sapa blh halang...ye dak?

mamaDhea said...

dila,
try jgn tak try, sementara sempat lagik nih.. ;P

hayatie,
fuhh, sehari 8x pump ek? salute laa kat hang.. ;)

arnie,
living proof? ahahahaha..

aku sampai harini tak peod lagi tau.. syyyyy! ;P

MD,
sya pon, tak tau plak ada specific name..

btol tu, kuasa Allah takde sape/ape yg boleh halang.. ;)