Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, April 8, 2009

Kasihku Sayangku CD!

Kali ini saya ingin mereview satu lagi brand CD.. Tak lain tak bukan, it's the FOC Kasihku Sayangku CD (KSCD)that I've received last week.. *wink* *wink*




Mcm biasalah, kena tayang satu2nya model mak ni kan.. Baru dtg selera nak membeli membaca, ye tak kawan2.. ;P
Kesian si adik, sampai menangis mama kerjakan.. Ahahahahaha!



KSCD ni adalah antara Onesize Pocket CD yg mula mendapat perhatian mommies di Malaysia. Mungkin kerana harganya yg agak berpatutan.. Sebab tu ada yg bantai beli sampai 18kpg sekali harung kan.. ;P 1pc of KSCD will include 2pcs of microfiber onesize insert. Cukup? ;P

Berdasarkan pemerhatian saya, cutting KSCD ni agak kecik. Mulanya, saya bayangkan KSCD ni ala2 Happy Heiny's Onesize CD yg agak besar & roomy. Tp, tidak sama sekali. Esp. on the pocket opening. Instead, pocket opening KSCD ni ala2 BG laa pulak. Cuma design velcronya sahaja yg nampak seperti HH. Senang cerita, design KSCD ni adalah campuran antara BG & HH. Haaaaaa... ;)




Nampak tak velcro yg tak dpt melekat dgn btol & sempurna itu?
Part tu je yg mak tak bape kenan.. Sekali Hadif tarik, mmg terbuka punya laa.. Part lain tade hal sgt, esp. the color.. I loikee! Itupon mak request jugak okeh.. Ah ah ah..



KSCD dry layer is made from suede cloth. Itu utk cd yg saya terima laa. I'm not sure if they offer microfleece for the dry layer. The PUL layer agak nipis, lebih kurang mcm PUL layer HH.. Still, it works fine & do the job. So far, NO LEAKING!

Insert performance; quite impressing. Semlm, saya hanya menggunakan sehelai shj insert & pair it with hemp doubler yg saya ada. The insert combination can last almost 6 hours. Klu guna insert microfiber SAHAJA, maybe boleh laa bertahan 2-3 jam.

Saya agak kurang yakin utk menggunakan that insert alone memandangkan ia tidak setebal insert2 microfiber lain (yg saya ada). Like, there's only 2/3 layer of microfiber. Dan, saya tidak berapa gemar menggunakan lebih drp sehelai insert microfiber at one time coz it will be bulky & the baby might not very comfy with that. Sebab tu laa saya pairkan dgn hemp doubler. Less bulky but absorbent enuff for my (yours too maybe ;)) baby..

For infos, hemp adalah antara favourite insert saya kerana hemp mampu menyimpan lebih byk cecair berbanding microfiber. Akan tetapi, daya serapan hemp adalah kurang berbanding microfiber. So, klu nak combine these two insert together, make sure to put the microfiber on top of the hemp.. Err, boleh faham? Actually, I learn a lot about this from here. So, tak paham2 lagikah? ;P

Erm, rasanya ok dah kot takat ni. Ke ada yg tertinggal? Apepon, saya ingin mengucapkan terima kasih yg tak terhingga sekali lagi kpd seseorang (I know you read this.. ;P) yg telah sudi memberikan KSCD ini pada saya. Mak sayang ko, nyah! Muahahahahaha...

Okeh, sekain sekian review drp saya. Happy CDing mommies!! ;)




P/s: Nyah! Agak2 nyesal tak beli KSCD tu lepas baca review mak ni.. Ampunkan mak penunggu gua tau! :D

17 comments:

Mama Adib said...

memamg mak org pertama komen

apa bahasa ko review ni nyah, ku tak berapa faham.

kesimpulan ok ke ko ke ok ok ajer hu hu hu

tambahan : anak ko pun muat2 nak try pakai kat anak aku yg sah2 saiz XXL

Rozy said...

disadvantage betullaa tang velcro tu.. size dia kecik cam Coolababy..leh pakai lame ker x tu?

Marsha~ said...

poo poo anak aku cair dan banyak... tak menjijis ke nanti kalau aku nak pakai ek?????

IbuKauthar@Salwa said...

thanks for this review..
nak beli KS tp teragak2..
coolababy pun tak try lg
tq mamadhea :)

fauzi-maya said...

ok ke tak? hehe

::Umi Sufira:: said...

Beb, ko memang gila CD...aku yang ada2 tu ajelah..tak tambah2...kekeke....

MommyDania said...

betul la MAA, paham xphm. but salute la mommies guna CD nih. rajin!

Marsha~ said...

nyaaahhh.. kenapa membisu?? jawapleee.. CD brand apa yg aku suggest utk kami yg baru nak menceburi bidang ni?? cepatle.. buat satu entry sekaligus yg compare CD2 tu.. lagik bagus :)

mamaDhea said...

korang seme tak paham ke weih.. ahahaha.. alahai, nampak sgt laa aku tak gheti bagi review..

ekceli, ada part yg ok & ada part yg kureng.. ikut priority korang ler yg nak berCD.. ada setengah org, asalkan tak leak, dah kira ok.. ade setengah org (mcm aku), klu boleh nak perfect.. cutting, performance, etc etc..

so, tepuk dada tanya selera korang laa mcm mana.. lgsatu, tgk bajet diri sendiri jugak.. mak kan dpt pree.. so, idak ler rasa nyesal.. hehehe..

meh aku simpulkan lg sekali.. tp ni seme solely based on MY EXPERIENCE ok.. ;P

cutting: kecik, mak tak suka.. takleh pakai lama rasanya cz Hadif skrg ni pon ngam2 coi aja..

insert: nipis.. tp ok laa sbb depa bg 2pcs kan..

PUL layer: nipis.. ok laa asalkan takde leaking

dry layer: suede cloth.. anak aku ok, tak alergik dgn kain jenis ni.. so, no problemo at all..

velcro: tak best, keras sgt..

pocket opening: ok laa (tak efek performance CD pon actually)

crotch/leg area: getah dia ok, tak ketat sgt.. no red marks etc..

itu je laa kot.. mcm aku ckp awal2 td.. ade part yg ok & ade yg kureng.. so, korang pikir laa sendiri.. ;P

mamaDhea said...

mama adib,
tak paham juga ek? meh ym/skype ngan aku biar aku bg testi baikkk punya.. hehehe..

rozy,
saiz agak kecik, rasanya mmg lebih kurang coolababy.. tak tau laa sampai bila boleh pakai.. silap2 bln dpn dah tak berapa nak muat..

salwa,
sama2.. so, dah buat keputusan?

maya,
pd aku, tak menepati piawaian aku.. haha..

mimi,
gila eh? gila laa jugak.. ;P

MD,
pon tak paham ke? alemak..

mamaDhea said...

marsha,
pakai CD ni konsepnyer sama je mcm pakai dispo nyah.. cuma, advantagenye kita boleh basuh & pakai semula mcm baju.. bab poo2 cair tu, takde problem.. as long fitting btol (mcm dispo gak klu tak fit, mesti bocor kan?), takde problem leaking seme tuh.. PUL layer tu yg jadikan CD ni waterproof..

arini kan JOHOR cutiiii.. sebab tu laa mak membisu nyah! ;P

nanti laa aku buat satu entry mcm yg ko ckp tuh.. tak koser mak nak komen pjg2 kat blog sendiri.. ah ah ah.. ciow!

Mama Adib said...

mak mencik hang, hu hu takpe laa ku pasrah je laa

kurang-kurang masa bb leh guna kan kan kan kan

weh ku dah add hang kat ym senang2 on line yea

NuRuL DhiA said...

kite pun xsuka velco, my mom pun xgalakkan guna velco sbb cepat rosak katanye, buktinye diaper cover zaman ku kecik2 dulu snap button ok lg, velco...abih jahanam da

Dayah said...

Sya..
saya ada satu KS CD yg mickey printed kaler ijau...dah dekat setahun guna ( ade gambo kat blog saya )

yg baru , sama mcm Sya ada ni , kaler pink and ijau..blum guna lagi..tah kenapa dok peram ..sapa2 nak, kontek le kite

velcro dia mmg tak brp best skit and opening utk insert pun sempit skit..tapi functioning comparable to other branded CD. so ok la..

mamaDhea said...

MAA,
jgn laa mencik mak weih.. mak saaaaaayang ko tau.. ;P

nurul dhia,
sya tak kisah sgt bab velcro or snap button.. yg penting kemas bila dipakai.. klu takut cpt rosak, boleh masuk dlm laundry bag masa membasuh.. ;)

dayah,
wlpon ade kureng sini sana, functioning KSCD ni still ok laa kan.. lgpon harga dia almost half from imported cd like BG etc.. so, masih berbaloi laa kan.. ;)

dila~noor said...

bestnye jmpe org jb kt cni..
dpt bekalan cd dr mane?bli online ke?

mamaDhea said...

dila,
hi.. org jb ek?

saya beli cd online je.. setau saya kat jb ni rasanya takde lagi reseller mana2 brand cd..