Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, February 28, 2009

From UTM with lurvee... ;P

Guess what?! I'm blogging from computer lab 10, UTM.. Ekeke.. ;P

Actually, kitorang baru je lepas test subjek OKBH. Overall, ok laa.. Boleh laa jawab sebab soalan test ni adalah sebijik sebijan mcm exercise yg telah diberikan seblmnyer. Cuma tukar no. & pusing sket soalan je.. Luckily, I did the exercise coz klu nak cover all 4/5 chapter mmg tak tercapai dek akalku yg pendek ini. Klu tidak, lingkup jugaklah nak menjawab.. Hahaha..

Td mak sempat tinggal jejak kat entry Arnie ini. Glad to hear that she's ok now. Wlpon dia tulis entry pasal dressing 'hidup-hidup' etc, I can feel that she's 'smiling' while composing the entry.. ;)










Oklah, lect. dah nak start kelas ni.. Adios.. ;)

Friday, February 27, 2009

K E D L I W O N

Selepas membaca entry Cik Yan ini pg tadi, saya teringat pada satu kisah. Kisah misteri nusantara Dhea. Ngee.. Jgn seram pulak nak baca yer.. ;P

Di suatu mlm, seperti biasa aku tinggal ber-3 je kat umah. Me, kakak Dhea & si kenit Hadif. Kami ketika itu sedang menonton tv, tak ingat laa cerita ape, Mr. Mama kots.. Dhea duduk seorang diri di atas sofa yg dah nak rebeh itu. Sementelah, aku & Hadif berbaringan di atas toto kecik di lantai. Boleh agak tak kitorang tgh buat ape kat lantai? ;P

Tgh syok melayan cerita kat tv tu, tetiba iklan.. Hahaha.. Lepas satu, satu lagi iklan ditayangkan. Then, terselit jugak iklan Keliwon (Episod 4).. Ok la tu, kata nak bg laris kan.. Layannnn!

Tgh syok-syok mak layan Mr. Mama, tetiba Dhea kelam kabut (sambil jerit-jerit) turun drp sofa. Tgk gaya mcm melompat pon ade.. Aku pon tanye ler..

'Nape Dhea?'
'Mama, ada KEDIWON!!'
'Hah? Ape??'
'KE DI WON!!'
'Kat mana?'
'Tuuu, kat luar'
'Mana Dhea nampak? Mama tak nampak pon.'
'Ade.. Dhea tgk kat cermin (sliding door), pahtu Dhea nampak KEDIWON..'
'Ada lagi ke? Tunjuk kat mama, mane dia?'
'Itu laa.. Kat luar pagar tuu.. Eii, takut laa Dhea. Nak bawingg sebelah adik laa..'
'Hmm.. Ok, baring je. Jgn usik, adik tido. Dhea tanak tido?'
'Tak nak. Dhea tak ngantok pon..'
'Ye laa.. Tgk tv dendiam..'


Gitulah kisahnyer..

Sebenarnye, aku ada bawak Dhea pegi berubat kat Kluang. Atas belas ihsan Mama Eghis, dia dgn sukarelanya offer utk bawak kami 2 beranak (Hadif aku tinggalkan kat taska kejap ;P) ke satu tempat di Kluang..

Kami pegi awal sket laa, then lepak-lepak dulu makan tghari kat rumah parents Mama Eghis nih. Lepas Zohor (ke Asar beb?), baru kami ke Kg. Bentung Dalam, Kluang. Kami ke rumah Haji, err, Haji Sarip (kan beb? ;P). Baru aje si Ely ni parking keta kat depan rumah Hj. Sarip, si Dhea dah bising ajak balik..

'Dhea tanak pegi situ laa mama. Jom balik..'

Aku yg tgh sakit pinggang ni terpaksa laa dukung dia sampai depan tangga rumah. Tgk dia ok je, aku pon turunkan ler balik. Tp, bila aku pimpin nak ajak masuk rumah Haji Sarip ni, Dhea buat hal lagi. Dia lembekkan badan & merentan tak nak masuk. Siap nangis kuat tak hengat. Aku yg kecik molek ni mengumpulkan segala sisa tenaga yg ada & dukung dia bawak masuk. Pergh, berat woo anak dara aku nih. Siyess! Tak caya, tanya Ely.. ;P

Kat dlm rumah tu, aku tgk Haji Sarip terkumat-kamit baca ape-ntah-aku-tak-dgr. Then, tetiba dia pegi kat Dhea (masih dlm gendongan aku) & PAP! sekali kat dahi Dhea, PAP!! lagi kat bahu kiri & kanan Dhea. Sepantas kilat gitu. Aku pon tak sempat nengok ape dia buat. Gaya mcm 'menangkap sesuatu'.. Pastu, aku ada dgr jugak Haji Sarip membebel marahkan 'sesuatu'..

'Buat ape kau kacau budak ni!!! Balik ke asal engkau!!' <---- Gitulah lebih kurang yg aku dgr..

Then, Haji Sarip menulis sesuatu di atas sekeping kertas kecil. Dia kemudian bertanyakan nama anakanda aku ini sebelum dia sambung semula menulis. Then, kertas kecil itu dimasukkan ke dlm air mineral yg aku bawa drp JB.. Hmm, itulah air penawar utk Dhea. Airnya boleh ditambah, selagi botol itu tidak kosong. Sehingga ke hari ini, aku akan pastikan botol air itu sentiasa penuh sebelum.

Ketika itu, aku ingin bertanyakan sesuatu. Byk soalan yg berlegar dikepala hotak aku nih, tp hajat tak kesampaian juga. Dhea menangis tak henti-henti, menyebabkan Haji Sarip naik bengang berang. Haji Sarip dtg mendekati Dhea sekali lagi & melekapkan tapak tgnnyer pada dahi Dhea sambil terkumat-kamit membaca sesuatu. Dhea pon apelagi, tambah kuat laa dia menangis. Yg tak beshnyer, tetiba je Dhea ni cuba melawan perbuatan Haji Sarip td. Dhea telah membeliakkan biji matanya ke arah Haji Sarip sambil mulut dia membebel ape, aku pon kurang pasti. Yg pasti, ITU BUKAN DHEA!! ITU BUKAN ANAK AKU!!!

Utk meredakan keadaan, aku disuruh membawa Dhea keluar dari rumah itu. PANASSS agaknye. Bila dah bawa keluar, baru laa ok sket Dhea nyerr.. Then, mak Ely bantu aku tuangkan sket air penawar td itu di kepala & muka Dhea. Barulah amannnnnn...

Mengikut kata Haji Sarip yg telah memaklumkan pada mak Ely (aku tak dpt nak join 'discussion' itu sbb sibuk tenangkan Dhea kat luar), 'KEDIWON' itu telah lama mengganggu / cuba utk mendampingi Dhea..

'Dah berapa lama kena?'
'Lama jugak agaknyer..'
'Aku rasa mmg dah lama sebab benda tu dah 'lekat'. Susah nak kuar..'


Alahai.. Syiann (?) anak aku. Takpe laa, kita cuba berubat mana yg mampu ye.. Utk rawatan selanjutnya, kenalah tunggu Hubby balik. Mak mana pass jln kat Kluang nun..

Sekian, episod KEDIWON yg tak berepisod utk kali ini.. ;P

Thursday, February 26, 2009

Terbiasa *Update*

Termasuk pagi ini, sudah 2hari Hadif di hantar ke taska TANPA DIMANDIKAN terlebih dulu seperti selalu.. Huhuhu.. Sungguh tak beshhhhh okeh!! Mcm ada yg tak kena je rasanya.. Almaklumlah, dah terbiasa..

Sejak-sejak musim hujan ni, aku mcm sekian kesian pulak nak mandikan Hadif pepagi mcm biasa. Ditambah pulak Hadif yg selsema (dan batuk). Laaaaaagii laa mak kesian tau.. Nak masak air, MALAS pulak nak turun naik. Hmm.. Sudahnyer, mandi kat taska je laa yer dik. Ekeke..

Esok mcm mana pula ek, nak mandikan ke tidak?


Update:
Pagi ini (Jumaat, 27/02/09) pon sameeee juga nampaknyer.. Huhu.. Hadif ke taska dgn membawa bersama special aromanya yg 'busyukkk masyammm' itu. Alahai, syiannn dia yer.. Apepon mama tetap syuke shiommm Hadifff.. Ngee ;)

Rajinkah?!

Semlm anak-anak aku tido awal. Tak laa awal sgt, tp awal laa jugak drp biasa. Ntah cmane bebudak ni boleh tertido (mak tak tutup lampu pon ;P). Sedar-sedar je aku terdgr dengkuran Dhea.. Ekekeke..

Owh, mungkinkah kerana ubat selsema? Semlm, selsema anak-anak aku nampak mcm makin kronik pulak. Masing-masing inguss melelehhhhhh je mcm air paip.. So, aku sebagai ibu yg mithali, suapkan laa ubat selsema sorang-sorang. Then, bawak diorang naik atas sbb nak bfeedkan si Hadif. Dhea naik bilik dgn berbekalkan sebotol susu. Mmg aku selalu buat camtu sbb tak kuase letteyy woo nak turun naik buat susu. ;P

Maka, berbaring laa kami 3 beranak di atas katil melintang pukang. Aku on kan air-cond. Bilik jadi sejukkk & nyamann. Tu yg syok je kot baring. Tup tup budak ber-2 ni dah tertido.. Ngeeee..

Maka, aku telah mengambil peluang keemasan ini dgn mengemas bilik yg sikit lagi dah mcm tongkang pecah. Dimulakan dgn menyapu lantai yg penuh dgn habuk rambut. Kemudian, aku sambung mengemas baju bersih yg bersepah. Kemas je ye, bkn lipat ;P Pastu, tergerak hati pulak nak sental toilet yg dah berkeladak. Dan, akhirnya mission aku disudahi dgn mengemop lantai bilik yg sudah err, lebih kurang 2minggu tidak dimop. Waaaaaaa, berkilat bersihnya bilik aku! ;P

Okeh, one mission completed! Pheww..

Kunun nak sambung another mission laa nih. Nak lipat baju pulak. Tp hajat tak kesampaian sebab Hadif dah bgn & merengek-rengek nak susu nenen. Seblm tu aku mmg ada rendamkan ebm utk Hadif. Kunun nak test bagi kat dia laa.. Hubby kata, Hadif ni klu ebm dia prefer yg suam-panas. 100% based on pengalaman dia jaga Hadif laa nih.. Tp, korang rasa berjayakah aku dgn mission nan satu ini?!





















JGN HARAP LAA HADIF NAK MINUM EBM NI! PUTING SIKIT PUNYA MAHAL PON DIA TAK LAYAN TAU.. YG ORI JUGAK SEDAPPPP.. ;P

Lepas bfeed, Hadif sambung tido. *woo hoo* ;) So, aku pon dgn semangatnya laa on lappy & connect to internet. Hajat asal nak melipat baju sudah terkubur begitu saja. Ngeh ngeh ngeh.. Takpe, esok masih ada. Blog-hoping laa kejap, sambil ngunyah tempe sambal.. Hahahaha.. Dah mcm petiais dah bilik aku ;P

Kejap je aku dpt layan blog sbb lepas tu Hadif ni terbangun lagi. Yg kelakar, dia terus duduk dgn mata terkebil-kebil tgk mama & lappy.. Kejap pandang mama, kejap pandang lappy. Pandang mama balik, pandang lappy lagik.. Ekeke.. Pastu takde plak merengek nak nenen ke hape. Dia just golek-golek manje atas katil. Usik-usik kakak Dhea sket. Pastu ternampak pulak tupperware kecik berisi tempe sambal tu. Nak try bukak laa kununnyer.. Mcm ler gheti, dik oii.. ;P



Then, aku yg tgh rajin ni pi laa tukaqkan diaper anak-anak. Ape kejadah?! Hahaha.. Dan, seblom Hadif menjadi semakin segar bugar, harus laa mak tutup lappy kan.. ;P

Wednesday, February 25, 2009

My Blue Hyppo.. ;)



Akhirnya, dpt jugak aku belikan benda-alah ini utk Hadif. Actually, dah seminggu lebih jugak laa Fisher-Price Peek-a-Blocks Gobble & Go Hippo (we ouls panggey BlueHyppo jek ;P) ni tersadai kat umah. Wlpon 2nd, to me the condition still tip top. Thanks to bruceshark aka Mai from SI.com.. ;)

Blue Hyppo ni actually 3-in-1 (wlpon kat web kata 2-in-1 ;P) tau.. Boleh jadi push-walker, boleh jadi push-car & toys-picker (details). Kiranya, berbaloi jugak laa ek.. Saje nak sedapkan hati sendiri.. ;P

Wlpon menan ni sebenarnye SPECIALLY FOR HADIF yg ketika itu sedang ghairah nak berjalan, namun ada yg dgn bangganya telah mengaku bahawa itu menan ana yg punya. Kahkahkah! Korang mesti boleh agak siapakah gerangan ana itu?! Sabar aje laa dik, bkn org lain pon, kakak mu juaa... ;P

Honestly, aku rasa agak terlambat membeli sbb skrg ni Hadif lebih rela jalan sendiri. Sekali sekala je dia layan gadget baru yg tak baru dia itu.. Itupon tatkala si kakak sedang lena diulit mimpi. Ketika itu, barulah Hadif dpt menggunakan menan itu dgn sepenuh jiwa raganya.. Kuikuikui.. ;P




Anyway, enjoy je laa dik menan tu (wlpon terpaksa berebut dgn kakak Dhea ;P) okie.. ;)

Berat & fennattt!

Semlm aku telah berjaya membawa Hadif utk check-up di KD, Kangkar Tebrau. Bezanya kalini, kami pergi without Hubby laa kan.. Huhuhu.. Aku redah je pegi kul 9pg. Sib baik laa tak ramai sgt umat yg buat check-up. So, around 11am mission completed.

Berat Hadif setakat semlm kul 9pg ialah 8.59kg. Ekeke.. Naik lebih kurang 0.34kg je drp rekod 2bln lepas.. Tak hairan laa naik sikit sgt (wlpon bila dukung mcm nak patah lengan aku dibuatnyer ;P) sbb seminggu+ yg lepas si Hadif ni yak-yak. Nak kata cirit-birit, kdg yak dia tu solid je aku tgk. Takde ler cair semedang.. Kata org-org tua, baby nak beralih bulan laa klu mcm tu.. Ea?

Wlpon Hadif ni yak dekat 4x sehari, dia tetap nampak aktif. Sakan lagiiii mengasah skill berjalan dia tuh. Since, dia pon tak nampak mcm budak sakit, aku tak bawak pon Hadif pegi paed. Buleh? Hihi.. Tp make sure dia minum air masak lebih laa sbb risau jugak dia dehidrated kan.. Now, dah ok dah pon. Rutin yak dia pon dah kembali normal which is once after 2-3days.. Legaaaa!

Semlm, bkn Hadif shj yg perlu ditimbang berat badannyer. Aku pon kena jugak. Ekekeke.. Kata misi, mmg ada certain month yg berat ibu juga perlu ditimbang. Agak-agak berapa berat aku? Jgn terkejut.... ;P




















37+kg jerghh.. Ringan kan? Kena tiup angin sepoi-sepoi tak reti bahasa pon boleh melayanggg.. ;P

Aku tak tau laa apsal berat badan aku susah sgt nak naik. Makan, makan dah. Siap supper bagai.. Tetap mcm tu laa jugak.. Hmm.. What to doo...

Sesiapa yg add aku dlm ym list mungkin akan perasan status msg aku selalunya 'fennattt!'. Yerr, mmg aku penat. Malahan, sejak akhir-akhir ni mmg terasa sgt kepenatan itu. Ditambah lagi dgn sakit blkg/pinggang aku nih. Aku pon tak tau dah nak buat cmane lagi utk hilangkan or at least kurangkan rasa penat aku ni. Mungkin sebab tu laa kots badan susah nak naik. Mungkin laa.. Tp klu tgk dari segi gen pon, parents aku sejak zaman muda remaja lagi mmg kecik molek. Skrg ni je laa sejak-sejak dah meniaga sendiri ni, badan masing-masing mcm dipam-pam.. Ekekeke.. Takpe laa mak, pak, janji sihat dah kuat.. ;)

Ape pon, semoga azam utk menaikkan berat badan (without being pregnant!) aku tercapai.. ;P

Dan, semoga aku sentiasa diberikan kesihatan yg baik & berpanjangan olehNya.. Amin.

ONEBURGER

Entry ini ter'inspired' selepas aku baca entry Cik Lola yg ini. Aku pon dah lama juga berjaya menahan diri drp mendekati McD... :D

Sememangnya aku jarang memasak utk dinner. Esp. klu Hubby takde kan.. Klu aku masak pon, aku sorang je laa yg makan. Budak berdua tu, susu ngan nenen je layan klu memalam ni.. Ada takde pon, aku goreng nugget/cekodok utk Dhea.. Ekekeke.. As for me, perut aku OK je walau tak amik dinner pon.. Siyess!

Akan tetapi, aku mempunyai seorang adik yg sgtlah baik hati. Sgtlah mengingati pada kakaknyer nan seorang ini.. Hari-hari dok call aku tanye, 'Akak, nak burger tak?'. Asal dia lalu warung tolak burger tu je dia mesti teringat kat akak dia ni hah agaknyer.. :P

Memula tu aku cam byk songeh jugak laa kan, 'Sedap ke burger kat situ?'. Tp selepas mencoba salah satu menu burger yg dijual, aku jatuh chenta. Yaaa, aku sudah jatuh chenta sama itu ONEBURGER.. :D

Now, tak payah tunggu adik aku call. Aku sendiri yg akan call dia (if dia kat luar laa), 'An, burger biasa sattuuuuuuu..!' Sometimes bila keinginan memuncak, aku paksa dia pegi belikan itu burger.. Haa, padan muka! Sapa soh introduce kat penjual burger yg hensem burger yg sodappp itu.. Wakakakaka! :P

Ape tue?



Haa.. Inilah dia, ONEBURGER! :D



Nampak itu melted cheese? Sungguh menggiurkan.. Err, sila abaikan roti yg tak berapa sempurna itu. Sebaik shj bungkusan burger ni dibuka, si Hadif dah tergedik-gedik nganga mulut mcm laa burger tu dia yg punya. So, mak cubitkan laa sket roti burger tu.. Jadik laa, yer nak.. :P



Kepingan daging tu dibelah 2 & disumbat dgn saute onion.. Tak silap, si penjual ada juga menabur mencurahkan blackpepper sauce supaya lebih 'kaww'. Maka, jadiklah 'Double Cheese Burger' versi Melayu.. Sodaappp!!



Amacam, ada beran?!!

Tuesday, February 24, 2009

Winduuuu

Pagi tadi aku terbangun lambat. Wlpon aku tidaklah bermimpi seperti Mrs. Noba, aku tetap terbangun lambat. Perasan tak perkataan TER? ;P

Semlm adalah antara mlm yg sgt menyakitkan hati kepala. Sudah laa kepala aku mmg sedia fening gara-gara tak cukup tido, Dhea pulak buat pe'el yg telah menyebabkan perasaan amarah aku sampai ke maximum level. Ala, bkn ape sgt pon Dhea buat.. Tp sebab kepala mak mmg dah migraine pening, yg takde ape tu boleh jadi APE?!!!! ;P

Maka, aku yg sudah mula hilang sabar ini telah membawa diri anak-anak aku ke bilik DAN terus switch off lampu. Then, aku pasang lampu tido jer. Dlm ertikata lain, aku telah memaksa kedua-dua anak aku itu utk tido awal. Buleh? Jam di dinding baru menunjukkan kul 8+mlm.. Awal ke?

Being Dhea yg sememangnya penakut dgn gelap, dia jadi tak senang duduk.. Hadif pulak terkebil-kebil biji mata sebaik shj lampu dipadam. Utk pengetahuan korang, klu Hubby takde aku anak beranak mmg tido dgn lampu terpasang. Terang benderang bilik kitorang klu Hubby takde.. Siyess. ;P

Nak dijadikan cerita, si Dhea mula laa menangis sedu-sedan (siann tau dgr dia nangis camni) minta simpati aku. Hadif pulak aktif nenen. Sesekali tu dia lepaskan nenen, bgn, duduk & pandang kakak Dhea yg tgh berlinangan air mata. Simpati agaknye.. Ekeke.. Tp aku tetap dgn keputusan aku. T.I.D.O.! Kejam?! I know.

'Mama, buka laa lampu tu.. Nanti ayah balik, ayah marah.. Dhea tak tau ea..'
'Nanti Dhea nak tipon ayah.. Biar ayah marah mama.. Dhea tak taauuuuuuu..'
'Bak sini tipon, Dhea nak tipon ayah!'

Tgh nangis-nangis tu boleh lagi bebel kat mama dia ni hah. Aku pon saje je kan..
'Nah.. Tipon laa ayah awk tue..'

'Bukak laa tipon tuee.. Mcm mana Dhea nak ckp ngan ayah klu mama tak bukak!'
(READ: Bukak = Dail ;P)

'Nah, dah bukak..'

'Ayah.. ayahhhhh..' <---- Bertambah-tambah kuat laa Dhea nangis..
'Tgk ni mama tutup lampu.. Nanti ayah balik, marah mama ea..'
'Ok, Dhea tido laa.. Jgn nangis lagi..'
'Ok..'

Selang bape minit lepas sesi mengadu domba, Dhea dah tertido. And, guess what? Dhea tido ngadap DINDING okeh! Marah Merajuk bebenor gamaknyer anak mama ni.. Pagi td, bangun celik mata je terus tanye 'Ayah mane?'. Alaaaahai anak aku.. Windu ayah ke syayangggg?! Sabar yea, tak lama nanti ayah balik laa..

Monday, February 23, 2009

Direct-feeding moments... - Part 2

PLEASE NOTED THAT I'VE ALREADY CHANGE THE TITLE FOR THIS ENTRY.
Rasanya, tajuk yg baru ni lebih sesuai dgn topik yg ingin aku kupas ceritakan di entry ini.. ;P

Sejak semlm Hadif cranky, demam laa katakan.. Aku sebagai ibu takkan nak lelap mata je ye tak.. Maka, tanpa disengajakan (akibat drp bersengkang mata menjaga anak yg sakit), terhasillah 2 entry di pagi bute yg hening itu.. Ekekeke.. Mula-mula aku telah berjaya menyiapkan tag oleh 4org sahabat maya. Later, I've posted this entry which is only 'suku jalan'..

So, entry ini adalah sambungan utk entry kedua pagi td... Happy reading! ;)

3-4bln;
Masa ni baby Hadif blom pandai ape-ape sgt pon.. Eh, ye ke?! Jap.. Umo 3bln Hadif dah kuat utk angkat kepala sendiri. 4bln pulak, Hadif dah boleh meniarap dgn sendirinya.. Refer sini..

Ketika itu, Hadif boleh dikatakan kuat menyusu jugaklah. Sehari kat taska lebih kurang 3-4botol x 2-2.5oz. Penah juga sampai 6botol sehari. Kira byk laa tu klu nak bandingkan dgn skrg nih kan.. Klu kat rumah pulak, Hadif lebih selesa direct-feeding. Dan, posisi yg selesa bagi aku utk breastfeed Hadif masa ni adalah posisi baring mengiring. Tak kisah laa mengiring belah mana pon since aku mmg expert dlm posisi ini sejak zaman Dhea lagi..

Klu nak ikutkan posisi baby yg sepatutnya, if mama baring mengiring, baby juga kena baring mengiring.. Then, perut baby mestilah selari atau berhadapan dgn perut ibu juga, kan? Tp, Hadif tidak sama sekali. Penat laa aku sendal dgn bantal bagai, akhirnya badan Hadif akan terlentang jua.. Kihkihkih! ;P

What Hadif do is, he just 'ngiringkan' kepala dia shj during direct-feeding.. Bila dah kenyang, dia sendiri akan pusingkan kepala bg tegak semula. Hehehe.. Bijak juga anak mama kan.. Aku agak laa, si Hadif ni letih nak ngiringkan badan & bon.t*t dia lama sgt.. Mula-mula, kita tgk mcm kesian je sbb klu kita sendiri pon mesti lenguh leher kan.. Tp, as long as dia tak merengek, aku anggap je laa dia selesa dgn posisi mcm tuh.. Settle! ;)


5bln ke atas;
Masa ni Hadif dah boleh support badan & bon.t*t dia utk mengiring dlm tempoh yg lebih lama berbanding seblmnye. So, dia bolehlah mengiring mcm posisi yg sepatutnya. Perut Hadif sudah boleh berhadapan dgn perut mama.. ;)

Ape yg seronotnya, time ni Hadif sudah mula pandai utk menggapaikan tgnnya & selamba cuba meletak tgnnya yg comeyyy dan masih pendek itu di atas leher mama. Mcm nak bergayut gitu laa.. Sooooooo sweet kan.. Kdgkala, tgnnyer cuba juga utk mencapai dagu, hidung & spek mata mama.. Manje hokehhh anak bujangku ygsorang ini. Normally I will hug him comfortly.. Dan, akhirnya dgn aku sekali ikut berlayar.. Kahkahkah.. ;P

Posisi mcm ni adalah posisi favourite Hadif sampailah skrg..


10bln;
Freestyler.. Maknenyer, asal boleh, asal sempat.. Ekeke.. Dah mcm-mcm style Hadif explore.. Aku tak tau laa dia dpt ilham dari mane.. ;P


  1. Hadif ngiring mcm biasa, then slowly dia akan cuba bgn tp nenen tanak dilepaskan. Makanya, terciptalah satu posisi dimana Hadif nenen sambil menonggengkan bon.t*tnyer yg tebal.. Ekeke..


  2. Hadif ngiring juga mcm biasa. Tp kakinya di kangkangkan & selamba parking atas punggung/paha mama. Yeahhh, dah mcm anak betung beruang koala yg sedang memeluk dahan pokok.. ;P


  3. Hadif merangkak mencari nenen. Bila dah jumpa, dia terus nyott nyott sambil menonggeng. Bila dah penat menonggeng, dia just pusingkan badan utk terlentang. Akan tetapi nenen tetap tidak mahu dilepaskan. Perghhh, azab jugak laa menahan gegetan Hadif yg dah ada 8btg gigi tuh.. Huhuhu..


  4. Last but not least, Hadif dah pandai kutil-kutil nipple sebelah sambil nenen yg sebelah lagi. Hahaha.. Now, dlm proses belajar nak selak baju mama pulak.. ;P



Wlpon Hadif sudah master byk posisi, tp mama tetap dgn posisi favourite mama itu. Dan, semestinya sepanjang direct-feeding itu akan terselit juga aksi-aksi menggeletek, memeluk, menciom & mem'babab-manje' Hadif apabila dia dgn nakalnyer mengacah utk mengeget nipple mama..


Aku rasa moments seperti ni sangat-sangat berharga.. Itulah untungnya breastfeed moms. Masa ni laa pon kita dpt mengulit anak-anak. Dah beso panjang sok, takde laa.. So, cherish the moments as long as we can... ;)

Ikan di laut, asam di darat...

...dalam periuk bertemu juga. ;)

Memula ingat nak komen kat entry cik Arnie. But then, bila memikirkan komen yg bakal aku tulis itu mungkin akan menjadi panjang berjela-jela, maka, terbuatlah entry ini.. Saje je kan cari alasan nak buat entry.. Ngeh ngeh ngeh ;P


1stly, aku nak ucapkan CONGRATULATIONS pada AJK (rasmi ke, tak rasmi ke.. ;)) yg telah bertungkus lumus menjayakan get-together itu.. Aku yg dok JB ni pon dah pasang angan-angan nak join bila tgk list nama yg panjang tak hengat tu.. Bertambah-tambah gedik, bila aku ternampak nama-nama yg mmg aku kepingin nak jumpa.. Bak kata Arnie, selalunya gathering kat blog je kan.. Ekekeke..

2ndly, aku nak menyatakan di sini bahawasanya aku TIDAK DPT HADIR pon pada mini gathering (kunun laa mini kan ;P) yg sgt meriah itu.. Huhu.. Apekan daya mak..

Ptg Sabtu (lepas), aku terima satu sms drp cahayaku aka Mama Adib. Terkejut badak jugak aku tetiba je dpt sms yg tak diundang drp minah nih.. Sungguh tak ku sangka cempedak jadi nangka.. ;P

Kebetulan masa dpt sms tu aku baru je lepak kat satu kedai mamak. Baru abis kuliah laa katakan, pewot aku pon dah lapar tak hengat sbb tghari tak sempat nak lunch. Maka, sempat laa aku berfikir semasak-masaknya sementara menunggu order aku sampai. Setelah beberap sms dikirim & dibalas dgn segera, aku dpt satu idea. Baaaaiikkkk punya cilok.. Yessss, aku nak pegi jugak & aku akan ikut cadangan Mama Adib nih!

Lepas perut kenyang, mula laa start keta & aku pon balik ler kan.. Sampai kat umah, kepulangan aku tak disambut mcm biasa. Pelik, something is wrong somewhere.. Hmm..

Sebaik shj aku membuka pintu, aku ternampak Hadif yg sedang lena dlm buaian. Dhea pulak lena atas toto kecik. Patut laa senyap.. Ekeke.. Then, mak aku yg sedang mengayun buaian Hadif bersuara..

'Hadif ni demam agaknyer.. Badan dia panas. Seharian merengek je.. Dgn org lain taknak, berdukung dgn atok aje laa..'

*dowh*

Dgn statement mak aku itu, secara tak langsung terbatal laa segala rancangan & angan-angan gedik aku tu kan.. Hmm, what to do....

Tghmlmnyer, ketika sesi PJJ, aku telah meluahkan kekecewaan itu kepada suami terchenta.. Huk huk huk..

'Nak buat cmane.. Takde jodoh laa tu nak jumpa.. Lenkali laa pegi eh..'

Si suami coba juga utk memujuk hati si isteri yg laraaaa.... *bluwekkk!* ;P

Dan, akhirnya si isteri PASRAH.. Takpelah, ada jodoh nanti kita akan ketemu jua kan.... *wink wink*


Sekian, komen drp saya... ;P

Direct-feeding moments...

PLEASE NOTED THAT I'VE ALREADY CHANGE THE TITLE FOR THIS ENTRY.
Rasanya, tajuk yg baru ni lebih sesuai dgn topik yg ingin aku kupas ceritakan di entry ini.. ;P

Sesungguhnya aku sgt bersyukur kerana sehingga ke hari ini, detik ini, aku masih mampu utk memberikan Hadif susu yg terbaik. Alhamdulillah, 10bln sudah berlalu.. Bermcm cabaran berjaya aku tempuhi. Insyaallah, aku akan teruskan selama yg aku mampu..

So, saje laa nak share dgn korang breastfeeding moments aku bersama Hadif.. Actually, more to direct-feeding moments.. ;P

Dalam pantang;
Sepanjang tempoh berpantang (mine, less than 2months ;P), aku prefer breastfeed si Hadif dlm posisi duduk. Biasanya aku akan pangku Hadif & breastfeed ikut keselesaan kami berdua. Posisi duduk masih lagi mengikut tatatertib dlm pantang yer puan-puan. Tak boleh laa nak suka-suki. Kang tak pasal jer..

Masa ni, kan baby blm byk bergerak sgt.. Lagipon, budaknyer masih dibedung lagi. So, senang laa sket nak pangku..

Masa breastfeed, mesti kita suka tenung & renung muka baby kita kan.. Kita perhatikan bibirnya yg chumil & mungil itu suckling our nipple.. Kita dgr deru nafasnya yg seakan-akan baru selesai lari keliling padang (ye ke? ;P).. Kita usap pipinya yg lembut bak telur dikupas.. Kita usap rambutnya yg lebat (anak-anak aku mmg rambut lebat sejak lahir ;P).. Dan, adakalanya kita cium ubun-ubunnya yg masih lembik itu.. Harummmmm, kan?!


To be cont..... ;P




Note: Err, aku sambung entry ni esok nanti laa ek.. Mata dah tabley tahan ngantok laa pulak! ;)

The Letter 'S'

Seblm tu, nak tanye korang.. How's my new skin?! Ahaks.. ;P Dah lama dah nak try skin yg nih, tp bila tgk bunga hat besaq 2 ketui tu teruih putuih selegha.. Kehkehkeh! But, since aku ni mmg gemar pada background yg gelap gelita, maka aku gelapkan ajelah pandangan aku pada 2 kuntum bunga yg bagak besar itu.. ;)


Okeh, kali ini 4org skaligus telah tag aku..



Gembiraa kan bila dikasihi ramai org.. Mekaseyyy yer kawan-kawan ;)


The rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

  1. What is your name: Sya ;)/span>

  2. Four letter word: Saya

  3. A boy's name: Siddiq.. Bestfriend Hadif kat taska ;P

  4. A girl's name: Sarah..

  5. An occupation: Sales Person..
  6. A color: Sephia..

  7. Something you'll wear: Skirt labuh, tu dulu laa.. Skrg tidak berani lagi.. ;P
  8. A food: Sup ekor

  9. Something found in the bathroom: Soap Opera ;P

  10. A place: Singapore.. Tempat paling dekat dgn JB ;)

  11. A reason for being late: Sakit perut? Aci?

  12. Something you'd shout: Shut up!

  13. A movie title: School Of Rock (The)

  14. Something you drink: Soya bean

  15. A musical group: Search

  16. An animal: Singa

  17. A street: Seroja

  18. A type of car: Sorento

  19. The title of a song: Sayang-sayang by Alif Aziz (lagu ni je yg mak terfikir ;P)


And now, I am tagging: 5 je buleh?


Tak tau dah nak tag sapa lagi coz mostly dah kena tag dah pon kan.. ;)




Note: Ape kejadah aku jwb tag pepagi bute... ;P

Friday, February 20, 2009

Bibir ku seksiii...

...itu terbukti! ;P




Ptg semlm masa aku amik Hadif kat taska, sorang staf fav. taska telah mengkhabarkan satu berita hangat..

'Syam, Hadif dpt ubat harini..'
'Ha? Ubat?'
'Hee.. Hadif jatuh tertonggek laa..'
'Mcm mana boleh jatuh kak?!'
<---- Sambil membelek bibir Hadif yg seksi bengkak..

Akak tu pon story laa, dari A sampai Z (eh, mcm kisah chenta kak non plak ;P)..

'Hmm, akak tak tuam dgn ais ke?'
'Err, akak tak tau pulak..'
'Oklah, takpe. Nanti kat umah Syam tuam.. Budak-budak ni klu jatuh, kita cepat-cepat tuam dgn ais. So, takde laa bengkak teruk. Syam mmg buat mcm tu je dari dlu. Even, kita pon klu jatuh Syam buat camtu gak.. Insyaallah, tak bengkak..'
<---- Wahhh, panjang lebar plak aku 'berceramah' kan.. ;P
'Oh, iye ke? Maaflah, akak tak tau..'
'Hmm..'


Itu adalah antara petua yg aku pelajari drp officemate aku sejak bergelar seorang ibu. Dan, petua itu mmg berkesan. So, balik rumah tu aku tuam laa kejap dgn MLO icepack.. ;P

Mlm dlm kul 9+, bengkak di bibir seksi Hadif mulai surut. Luckily takde luka ke hape kan.. Klu tak sure cranky Hadif mlm semlm. Ye laa, mesti pedih bibir dia tuh.. Syiannn anak mama..

Aku ni takde laa cerewet sgt. Lgpon biasa laa, bdk tgh nak melasak kan. Asalkan aku tau the whole story, itu sudah memadai.. Jgn laa cuba nak sorok-sorok drp aku.. ;P

Hasratku

Saya telah dgn gediknya menyatakan HASRAT utk join rakan-rakan lain di sinun..

Mmg dah lama dah simpan niat nak join, memandangkan saya antara forumer tegar kat forum kegemaran mommies tu kan.. Tp tu laa, saya kan mmg sejak azali lagi dok kat Jay Bee ni hah.. Sedangkan acara-acara seperti itu biasanya dibuat di Key Ell.. Mencikk Jeles mak tau!! ;P

Bukan tak boleh klu nak pegi ye tak?! Bak kata pepatah, 'hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'. Saya mmg teringin sgt join da club.. Dgn keadaan saya yg takkan menang tgn (kompem 100%) dgn kerenah anak-anak, terutamanya di sepanjang perjalanan drp JB-KL nanti, membuatkan saya berfikir baaaaaanyakk kali sebelum membuat keputusan. Hmm.. Ntah kan tercapai akalku hasrat saya itu, ntah kan tidak..

Anda, bagaimana?!

2 hari lepas...

...aku terbau sesuatu yg wangiiiiiiiiiii. Erk?!











































Cari punya cari, mula-mula aku jumpa ini....





Tak jauh drp situ, aku jumpa pulak ini....





Pada pendapat korang laa kan, sape punye keje agaknyer yer?!!! Hmm..

Thursday, February 19, 2009

10 months!

Nampaknyer ada terselit satu permintaan lagi di entry ini. Alahai, segan aku weihh.. Tp aku terpaksa KIV dlu laa yer permintaan itu bagi memberi laluan kepada entry wajib aku yg ini.. ;P






Pejam celik pejam celik, sudah 10bln anak bujang aku tu kan.. Cepat je rasa masa berlalu pergi.. Hehehehe.. Mcm biasalah, meh aku list out kan apekah perkembangan Hadif setakat ini utk tatapan pembaca blog yg budiman.. ;)



  • Hadif's current weight, masih blom dpt dipastikan.. Hahaha.. Sebabnyer, mama lupa pasal appointment dgn KD last Monday (16th feb). Takpe takpe, nanti mama call KD & set another appointment. Maybe next week laa kita pegi ek sbb esok (Jumaat) KD tak bukak utk check-up seme. Ok, Hadif? Eleh, tak ok pon kena ok jugak.. ;P Bln ni rasanya Hadif akan kena 'cucuk', tp tak hingat plak jab ape.. Again, don't worry coz mama will check-it-out for you.. ;)




  • Beberapa hari selepas entry ini, Hadif mula jalan mcm KETAM. Yerr, k.e.t.a.m. bunga puan-puan.. Lepas 1-2hari jalan mcm ketam, barulah Hadif berjaya berjalan mcm org normal dgn gaya yg selamba badak.. Wahh! Dah tak takut-takut lagi dah, kan dik.. Klu jatuh pon, takde laa terkial-kial sgt nak bgn semula. Mama really proud of you, my dear son.. ;)




  • Hadif skrg ni dah boleh faham arahan sket-sket.. Ala, yg simple-simple laa mcm 'bagi kat mama', 'meh sini meh!', 'bukak mulut', etc.. Terutamanya, arahan LAGI.. Cth; Hadif ni suka jelir & masukkan balik lidah dia yg shentill tu. Then, bila mama ckp LAGI DIK! Maka, secara automatik lidahnyer akan dijelirkan sekali lagi.. Pastu Hadif siap sengih cam kerang busyukk lagi tu.. Dan, selepas itu sudah pastilah Hadif akan digomol manje oleh mama dan kakak Dhea dek kerana geramm dgn pe'el manje ngengada dia tuh.. ;)





  • Hadif dah pandai mumble MOMMAAAA.. Esp. time dia haus bebenor nak nenen.. Mula laa nangis ngengada sambil cebik-cebikkan mulutnyer yg kiut tuh.. 'Mommmaaaa mommaaaa..'




  • Suka NYAKAT mama & org-org sekeliling dia utk kejar dia yg dah expert & laju panjat tangga. Pastu klu kita wat tak nampak, saje je dia panggil-panggil kita 'ah ah ahhhh...'. Kekdahnye, nak bgtau kita yg dia nak panjat tangga & soh kita alert kejar dia laa tuh.. Kaki Hadif sure dah ready kat tangga time tuh.. And, tak sampai pon 10min kompem Hadif dah sampai atas.. Ceit, semput mama camni dik!




  • Budak kecik yg motak ni (eh, rambut dah tumbuh sket ;P) dah berani usik kakak Dhea, esp. time si kakak tgh nyenyak tido.. Kahkahkah! Amik kesempatan eh, dik! Sampaikan ada skali tue si kakak terpaksa jerit 'JGN USIPP DHEA!!' Kehkehkeh.. Lagi, Hadif sudah berani rebut barang drp kakak Dhea. Pastu pandai pulak sorokkan tangan dia bila si kakak nak rampas semula drp dia.. Hahahaha.. Lantak ler kome berdua.. Gaduh-gaduh manje takpe haa.. Lebey kalu, dpt laa sedass dua drp mama.. ;P




  • Hadif pon dah pandai 'mengemas' tau kawan-kawan.. Memula tu dia pandai bukak-bukak pintu cabinet je.. Bila dah expert bukak, habis semua barang dlm tu dia nak punggah keluar.. Tensi mama nak ngemas balik tau dik!




  • Now, Hadif dgn rasminya telah pon mempunyai 8btg gigi.. Dah mcm bdk umo sethn laa pulak. Penah skali masa kitorang mkn kat luar, tuan punya kedai tu tanya umo Hadif. And, owner kedai tu tak percaya yg Hadif masatu baru 9bln+ sbb gigi dah nampak mcm penuh gitu.. ;P




  • Hadif ni dah byk kerenah tau skrg.. Klu tanak tu, mmg TAK NAK sungguh! Paksa la cemane pon, dia akan protes. Haaa, dah pandai protes tau anak bujang aku nih.. Sabau aje laa kan.. Sib baik kecik lagi. Klu dah besar sok, tak pasal dpt sedass dua.. ;P



Last but not least, I'am glad that Hadif masih lagi 100% susuibu. Mcm tak caya jek.. Dlm pada malas terpaksa reduce pumping session pon I still manage to give him 100% ebm, be it frozen or fresh. Thanks to his reverse-cycling pattern.. Muahahaaa.. Dan, atas sebab itu jugak laa byk ada frozen ebm yg expired tanpa aku sedari & terpaksa discard.. Huhuhu..

Okeh, itu ajelah setakat ini.. Mama doakan Hadif sentiasa sihat & ceria.. Jgn notty-notty hokey syayanggg.. Muachhhs! ;)

Wednesday, February 18, 2009

Atas permintaan ;P

Entry kali ini adalah atas permintaan seorang pembaca tegar ;P blog ini yg telah memberikan komen (berserta permintaannya skali ;P) di entry ini..


Mummy HnH@arnie said...
Owh, part guna air panas lom try lagi nie...

Aku perasan, antara CDs ku itu, Blueberry Minkee paling smelly laa.. Baru pakai sejam dua, sungguh hancing mashamm... Hubs pon bising... :p

Harus aku praktik kan ini...Thanks!


Nak request buleh? Ko wat entry camne nak bagi cun pocket CD nyer inner tue supaya putih melepak... Aku nyer dah kuning2 sket... Sungguh xcun & sakit mata menengoknya...



Dear Arnie,

Setakat ini saya tidak mengalami sebarang masalah utk memutihkan inner layer pocket CDs anak-anak saya.. Kesemua pocket CDs yg saya ada, masih putih seputih salju.. Seriusss beb!

Seingat saya, stain poops yg melekat pada inner layer pocket CDs mmg mudah tanggal. Terutamanya apabila inner layer itu adalah drp jenis kain fleece.. Cuma perlu spray dgn air paip (bertekanan tinggi ;P) seblm dimasukkan ke dlm WM utk normal wash..

Owh ye, mungkin saya penah mengalami perasaan seperti anda seblm ini. Tp, kini stain yg menyakitkan mata saya itu telah hilang tanpa saya sedari. Dan, CD yg terlibat kini telah kembali putih (inner layer) seperti sediakala. Saya tidak pernah menggunakan dgn sengaja sebarang bahan pemutih seperti Clo.rox ataupon Va.nish. Infact, these bleachers (ade ker word ni? ;P) are prohibited.. Rasanya, most CDing moms knew about it, rite? ;)

Berdasarkan pemerhatian saya selama menceburkan diri dlm arena CDing ini, DIRECT SUNLIGHT sgt-sgt membantu dlm menghilangkan kesan kotoran pada CDs & inserts. Normally, after several wash the stain will completely disappear. Gone with the wind!

Kesimpulannya, selalu-selalu laa jemur CDs & inserts di bawah terik matahari.. ;P

Rasanya, itu aje laa kots yg dpt saya kongsi bersama.. Anyone nak tambah?! Sila-sila.. ;)

Five things tag!

Moh kita layan tag lagi.. ;P Kali ini aku telah ditag oleh Ealyie.. Tocey toceyyyy, bebeh! ;)


5 things found in my handbag

  1. Purse

  2. Handphone

  3. Ext. HDD; apekah motif?? ;P

  4. Pencil case; sumbat laa segala mala thumby, pen, pencil, pemadam, etc etc..

  5. Nokia USB cable; mmg sentiasa ado dlm bag.. ;P



5 things found in my wallet
  1. IC; wajib kan?!

  2. Lesen; pon wajib, wlpon..

  3. Kad ATM; wajib bawak ATM yg berisi aje.. ;P

  4. Resit-resit belian; saje wat semak lagi purse tu.. ;)

  5. Duit makan; kdg terlupa dlm kocek suar semlm.. buleh?



5 favourite things in my room
  1. Air-cond

  2. ~ Wajib ada (wlpon dah ada kipas) sbb anak-anak aku dah terbiasa dgn udara sejuk nyaman.. So, esok klu pindah rumah sendiri kena laa Hubby pasang air-cond jugek.. Kuang kuang kuang ;P

  3. Bantal

  4. ~ Ada xtra sebijik drp Ealyie, utk buat divider tepi katil.. Tak pasal kang Hadif tergolek dog ke bawah.. Klu Hadif tido tgh, bantal tu berfungsi sebagai divider kat tgh.. Utk mengelakkan Hadif drp terkena sepakan maut kakak Dhea..

  5. Gobok

  6. ~ Baru tambah sebiji lagi sbb nak sumbat baju bebudak ni.. Maka, semakin semak laa bilik kitorang.. *dowh*

  7. Rak sangkut tuala

  8. ~ Ini pon wajib ada dlm bilik kitorang.. Klu tidak, uhh, pening kepala mak.. Hehe..

  9. Drawer kecik

  10. ~ Senang nak sumbat benda kecik-kecik mcm butang baju yg dah tercabut, pin baju Hubby, etc etc..



5 things I’ve always wanted to do
  1. Dok rumah sendiri bersama suami dan anak-anak terchenta..

  2. Ada Honda Jazz keta sendiri..

  3. Habiskan study yg asyik tertunggak tertangguh..

  4. Insurans utk anak-anak..

  5. SAHM, maybe? ;P



5 things I’m currently into
  1. Blogging

  2. Facebooking ;P

  3. Lipating baju(s) yg dah mula menimbun balik.. Phewh!

  4. Info(s) pasal insurans esp. utk anak-anak..

  5. Korek-korek duit mana yg ada utk, err, ader laa.. Biarlah rahsia.. ;P



5 org yang mak nak tag ialah:-
  1. Arnie

  2. Mimi

  3. Madam Za

  4. Kak Non Ana

  5. Zufa


Tuesday, February 17, 2009

Apa yg penting?

Ini Dhea punya hal.. Sejak Astro kat rumah aku tak berbayar, Dhea sudah beralih arah ke TV9 Dekat Di Hati. Dgn terpaksanya, Dhea bertukar angin drp HAGEMARU ke WONDERPETS.. Ekeke.. Syiann anak mama.. Takpe laa nak, layan aje laa memane pon.. Janji boleh tgk tv kartun, okie ;)





Semlm, Dhea telah berjaya mencantumkan semula lappynyer yg dah terbarai. Then, Dhea telah duduk dgn behave skali di kerusi makan di dining area. Lagaknyer mcm org sedang menaip sesuatu.. Tiba-tiba..


'Ape yg penting?'

'KEJESYAMA! KEJESYAMA!'


Dhea dok ulang laa ayat tu sampai 4-5kali.. Sendiri tanya, sendiri jawab.. Buleh? Ngeh ngeh ngeh! ;P

Perihal Dhea Suraya.

Aku mmg dah tergedik-gedik nak buat tag ni dari tadi.. Pagi-pagi aku dah baca kat blog Arnie, then tag yg sama di blog Cik Yan. Just now, aku ke blog Mimi and guess what?! Yessss, I've been tagged!!! Thanks again, laling Mimi! ;P

Seblm tu aku nak buat intro laa sikit kan.. Mcm Mimi, aku pon mengalami morning sickness yg agak teruk juga for the 1st trimester.. Asal jalan jauh je, bluweekkk!! Bgn pagi, mmg selalu pening lalat mcm nak pitam. Infact, aku mmg kerap pitam time preggykan 2nd baby. Time gosok gigi kerap jugak aku muntah. Nasib baik aku tak 'kalah' dgn bau org masak bagai.. Wlpon di awal-awal preggy tu selera makan mmg NULL..

Okeh, cukuplah intro tue.. Meh teruskan menjawab tag.. Yeaaahhhhaaaa! ;P


Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Tak plan pon nak preggy awal.. Ingat nak rilek dulu lama sikit.. ;P

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Of course ler, dik non oi!

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Blurr.. Takut pon ade.. Tak ready lagi sebenarnyer..

4. HOW OLD WERE YOU?
25 years old..

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period tak muncul-muncul.. Pastu gi laa beli test-kit & wat test sendiri.. Tp masa tgk result, cam blurr gitu nak terima kenyataan.. Kepala hotak ntah melayang kemana.. Then, bila Hubby balik baru gi check kat klinik. Doc situ siap pandang muka kami laki bini as if kitorang ni buat salah plak. Bila aku & Hubby masing-masing dah sengih (time ni mak dah boleh terima kenyataan dah ;P), baru Doc tu tanye, 'Sudah berapa lama kawen?'. Cilakak punya Doc!! Skali tu je laa aku check kat klinik tuh.. ;P

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My hubby.. Dia plak yg terlebih excited! ;P

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Yes..

8. DUE DATE?
9th May 2006..

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes, for the 1st trimester.. Teruk jugak laa.. Tp, masuk shj bln ke 4 (which is on the 1st day of Syawal 2006), automatically morning sickness tu 'hilang'. KAPOFF!

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Mempelam telur.. Sib baik Hubby dapat cari. Tp tak makan pon. Amik bau jer.. Hahaha..

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau keta.. Asal masuk keta je, mula laa pening sampai nak muntah..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Gegurl.. ;)

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Nope.. But, Hubby mak klu boleh nakkan boy as our 1st baby..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Almost 15kg..

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Nope.

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
N/A

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
No.. HB je laa LOW manjang..

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Century Specialist Maternity Centre.

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Erm, masuk labour room kul 9-9.30mlm camtu.. Kul 10.53mlm, dah selamat melahirkan.. So, dlm sejam lebih je laa kat dlm tuh..

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My brother.. Hubby sepatutnya pagi tu kena pegi KL.. Tp, ditunda ke ptg. Ptg tu pulak mak call Hubby bgtau (niat nak bgtau je sbb ingatkan dah sampai KL) 'mcm' nak bersalin that day sbb dah sakit sgt.. So, Hubby sempat laa minta tukar dgn bdk lain & terus apply leave.. Dia sampai klinik kul 9.30mlm..

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & hubby on my side.. Yg kelakarnyer, gynae siap duduk baca buku depan mak yg dah terk4ng*k4ng ni hah.. Bila dah nampak kepala baby, baru laa dia letak buku tu & sambut baby.. Cool je ek.. ;)

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural, alhamdulillah..

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No.. Nurses ada jugak offer gas bagai, tp mak takut nak amik.. Ekeke.. Lgpon, Hubby dah ada kat sebelah.. So, geget genggam tgn dia je laa time contraction kuat sgt..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.0kg.

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
1st May 2006 - Labour Day ;P

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Dhea Suraya.. Memula dah set nama Sarah Imani, tp last minute tukar.. Hehehe..

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?










Sape lagi blom buat tag ni?! Nak buat tak?! Silalah... ;)

Monday, February 16, 2009

Friends are treasures...

Award yg sgt cute & penuh dgn cengkerang siput ini aku terima drp 2org sahabat maya, Mimi & Intan. Thanks yer, laling(s)! ;)






At least, award ini menjadi penyeri di pagi Isnin yg mandom..

So, aku nak pass award ni kepada 7org (fav. number aku ;P) berikut:-

(1) Anamiraa
(2) Momidanial
(3) Rizza
(4) Erna
(5) Ealyie
(6) Mrs. Noba
(7) Arnie

dan kepada bloggers lain yg sudi membaca & mengomen entry ini.. ;)

Thursday, February 12, 2009

Strip washing

Ape tuh?! Well, utk CDing mommies tentu familiar dgn tajuk entry aku kalini.. Kan?! Ke tak?! ;P

Selain breastfeeding, aku juga telah praktikkan cloth-diapering.. Cuma, aku tak pernah share kat sini (jugak!) pon kan.. Kedukut ilmu kah?! Hahahaha.. Tidak tidak.. Aku M A L A S Fullstop!

Okey laa, aku citer sket intro ek.. Ianya bermula masa Dhea umo 1thn+.. 1st CD yg aku beli ialah BumGenius 2.0 OS, kaler light pink lagi. Ye laa, anak pompuan kan.. Tu laa satu-satunya cd yg aku beli. Tujuan asal aku setakat nak tgk 'live' je, mcm manakah rupe modern CD ni sebenarnye. Buleh?! Ahaks!

Lepas try kat Dhea, nampak kiut pulak. Dhea pon suke.. So, aku pon beli laa lagi beberapa helai. 2nd CD klu tak silap aku adalah Blueberry Minky OS. Yg ni lagik kiut sbb outer layer dia berbulu-bulu gitu. Aku pulak yg terasa nak try.. Terasa je eh, tp mak tak penah try hokey.. Kahkahkahkahkah! ;P

Tp, lepas ada 3-4helai tu aku stop membeli. Mahal woooo modern CD ni sebenarnye. CD yg ada tu aku pakaikan kat Dhea waktu tido mlm jek.. Dhea ni consider heavy wetter laa jugak sbb dia on FM kan siangnyer..

Sampai laa aku preggykan Hadif.. Masatu aku ditugaskan dok kat site office, kat Tmn Teknologi, Skudai. Masatu jugak baru hati aku tergerak semula utk survey pasal CD ni.. Ye laa, ada duit xtra laa katakan.. Ekekeke..

Now, stash CD anak-anak aku dah cukup. Boleh laa klu nak rotate basuh 2hari skali. Tp aku tak buat camtu. Aku basuh jugak hari-hari wlpon setakat 4-5helai. Bunyi mcm terlebih rajin laa pulak ek.. Hahahahaha..

Okeh murid-murid, enuff on introduction. Back to tujuan asal entry aku ni.. ;P

Alkisah, last week aku telah gigih membuat strip-washing terhadap CDs anak-anak aku tuh.. Bkn ape, aku dapati (ewahh ;P) CDs anak-anak aku tu dah start smelly.. Pakai sejam dua je dah mula ada bau hancing bagai. Bila aku check insert, takde laa lencun mana pon. So, aku pon dgn rasa gundah gulana telah menge'text' member seperjuangan. Dan, mengikut kata member aku tu, maybe bau itu disebabkan oleh detergent build-up. Apekah?! Korang google laa sendiri yek.. ;P

Selepas beberapa sms dikirim & dibalas, aku pon memulakan operasi utk men'strip-wash' CDs.. Stepnyer sonang jek. Ini utk mommies mcm aku laa, malas takdan nak gonyoh (?) dgn liquid dishwash.. ;P

  1. Basuh CDs mcm biasa dlm washing machine..

  2. Bilas skali lagi dgn air panas. Aku guna wash+spin method. Seblm tu aku jerang air satu cerek besar, then tuang masuk dlm WM tu..

  3. Dah siap spin, boleh laa dijemur CDs tu mcm biasa.. Klu dpt kena direct sunlight lagi bagus..


Resultnya, mmg berbaloi berkesan! CDs pon dah tak smelly lagi dah.. Anak riang, ibu pon senang! Ekeke.. Mcm iklan la pulok ;P

Ada sesapa nak try atau dah try method ni?!

Penangan hebat...

...reverse-cycling!

Aku jarang nak share pasal breastfeeding journey aku kat sini, kan.. I know, sharing is caring rite? Tp aku tak tau ape yg perlu aku share sebenarnye, unless ada yg bertanya. Tp sapalah aku. Baru 9bln dlm arena breastfeeding ni.. Aku sendiri pon refer kat mommies lain.. Ekekeke..



Gambar di atas adalah gambar baki bekalan ebm Hadif, 2hari lepas klu tak silap aku. Sayang woo nak buang. Tp, apekan dayaku.. Tetap kena discard jugak kan.. No compromise!!




Note: Entry ini bukanlah entry utk menunjuk-nunjuk yer, kawan-kawan.. Sila jgn ada benci timbulkan sebarang spekulasi terhadap entry ini.. Perasannnnn ;P

Wednesday, February 11, 2009

Nth times

Another tag from Zety. Thank you bebeh.. I luv u too.. ;P

Zety, aci tak klu aku buat tag ni dlu?! Ekeke.. iTunes tag tu aku peram dlu ek sbb takdan nak mencari thumby..


Here are the rules: -

  • Post this list on your profileblog replacing my answers with yours.

  • Tag 25 people to do the same thing.

  • If I tagged you, it's because I want to know more about you.


  1. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE?

  2. No.


  3. WHEN WAS THE LAST TIME YOU CRIED?

  4. Erm, last 2-3days kot..


  5. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?

  6. Suka jugak..


  7. WHAT IS YOUR FAVOURITE LUNCH MEAT?

  8. Nasi campo..


  9. DO YOU HAVE KIDS?

  10. Yes..


  11. IF YOU WERE ANOTHER PERSON WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU?

  12. Why not?! Ok aper.. ;P


  13. DO YOU USE SARCASM?

  14. Never.


  15. DO YOU STILL HAVE YOUR TONSILS?

  16. No.


  17. WOULD YOU BUNGEE JUMP?

  18. Tgk aje pon sudah seramm sejuk, ada hati nak buat? Tak payah!!


  19. WHAT IS YOUR FAVOURITE CEREAL?

  20. Cornflakes madu.


  21. DO YOU UNTIE YOUR SHOES WHEN YOU TAKE THEM OFF?

  22. I don't wear shoes.. Mak pakai selipar jopun jek.. ;P


  23. WHAT IS YOUR FAVOURITE ICE CREAM?

  24. Sunday choc!


  25. WHAT IS THE FIRST THING YOU NOTICE ABOUT PEOPLE?

  26. Face book ;P


  27. RED OR PINK?

  28. Both.


  29. WHAT IS YOUR LEAST FAVOURITE THING ABOUT YOURSELF?

  30. Hot tempered.


  31. WHO DO YOU MISS THE MOST? (READ: WHO not WHAT)

  32. Rite now? Of course ler my dear Hubby..


  33. DO YOU WANT EVERYONE TO COMPLETE THIS LIST?

  34. I HOPE they'll complete it.


  35. WHAT COLOUR OF PANTS AND SHOES ARE YOU WEARING?

  36. Jeans biru & selipar hitam. Sempoii.. ;P


  37. WHAT ARE YOU LISTENING TO RIGHT NOW?

  38. Bunyi plotter..


  39. IF YOU WERE A CRAYON, WHAT COLOUR WOULD YOU BE?

  40. Red.


  41. FAVOURITE SMELLS?

  42. Flower by Kenzo, So Miracle by Lancome & Tenderly lotion..


  43. WHO WAS THE LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE?

  44. My father, today around 11am..


  45. DO YOU LIKE THE PERSON WHO SENT THIS TO YOU?

  46. Yes.


  47. FAVOURITE SPORTS TO WATCH?

  48. None.


  49. HAIR COLOUR?

  50. Black.


  51. EYE COLOUR?

  52. Dark brown.


  53. DO YOU WEAR CONTACTS?

  54. No, but I've tried one before.


  55. FAVOURITE FOOD?

  56. Asam pedas.


  57. SCARY MOVIES OR HAPPY ENDINGS?

  58. Happy endings.


  59. LAST MOVIE YOU WATCHED?

  60. Can't remember.


  61. WHAT COLOUR OF SHIRT ARE YOU WEARING?

  62. Green.


  63. SUMMER OR WINTER?

  64. Summer kots.


  65. HUGS OR KISSES?

  66. Hugs AND kisses ;P


  67. FAVOURITE DESSERT?

  68. Puding, dadih.. Yg sejuk-sejuk..


  69. MOST LIKELY TO RESPOND?

  70. Ringgit Malaysia ;D


  71. LEAST LIKELY TO RESPOND?

  72. Unknown phone number.


  73. WHAT BOOK ARE YOU READING?

  74. Introduction to Multimedia.. Kahkahkah!


  75. WHAT IS ON YOUR MOUSE PAD?

  76. Dell mouse pad.


  77. WHAT DID YOU WATCH ON TV LAST NIGHT?

  78. Sempat tgk citer Ku Milikmu je.. Pastu angkut anak-anak masuk bilik.. Tak larat nak jaga diorang kat hall yg luas itu.. Bilik kecik sikit, sepah pon senang nak ngemas ;P


  79. FAVOURITE SOUND(S)?

  80. Gelak tawa suami dan anak-anak..


  81. ROLLING STONES OR BEATLES?

  82. None from the above. Ngee..


  83. WHAT IS THE FURTHEST YOU HAVE BEEN FROM HOME?

  84. Kedah.. Itupon sbb ikut member balik kg dia time cuti sem.. Ekeke..


  85. DO YOU HAVE A SPECIAL TALENT?

  86. Hmm...


  87. WHERE WERE YOU BORN?

  88. HSA.


  89. WHOSE ANSWERS ARE YOU LOOKING FORWARD TO GETTING BACK?

  90. 7org aje ea.. ;)

    ~ Intan
    ~ Ealyie
    ~ Zufa
    ~ Mrs Noba
    ~ Mimielola
    ~ Mama Adib
    ~ CapT



Mission accomplish! ;)




Note: Harap maaf. Harini aku takdan nak boh link.. ;)

My kiddies!


Si kakak, Dhea Suraya..
Very energetic!!
Sweet & very thoughtful.. Telah diperakui oleh Jakim seisi keluarga ;)
Suka tlg mama, kan.. Ikut angin monsun dia jugak.. ;P
Tp, selalu buat mama naik hanginnnn..




Si adik, Hadif Irfan..
Suka & mudah tersyennyum.. Pantang diagah..
Sgt sgt manjerrr dgn mama.. Owh, dgn atok pon..
Dah pandai merajuk dah..
Suka golek-golek atas riba mama..
Ada org kata Hadif lembek, ye ke?! No lah! ;P



They are my kiddies.. My cute little angels.. Senakal mana pon anak-anak mama, mama tetap syaaaaaayang Dhea & Hadif okie.. Muachhhss!!! ;)

Syayangggg mama tak?! Mestilahhh syayangggg kan kan.. Syape tak syayang mama, mama tanak bawak dia pi Jahko Jusco.. ;P

Tuesday, February 10, 2009

He's walking!

Last weekend, Sabtu ptg, aku sampai rumah dlm kul 7+ptg.. Masa aku buka pintu rumah, kebetulan Hadif tgh main kat bawah tangga, dekat je dgn pintu. Bila si kenit ni nampak aje muka mama dia yg kiut ni tersembul kat celah pintu, dia pon excited laa kan.. Mama pon layan laa ke'excited'an si Hadif ni sambil tepuk-tepuk tgn.. Si Hadif apelagi, dgn memey mimik muka ala-ala manjeeers gitu dia tergedik-gedik laa nak bgn & berdiri sendiri..

Dlm gedik-gedik tu, Hadif dgn semangat waja telah memulakan langkah pertamanya.. Aku yg terkejut, telah memberikan sorakan semangat utk Hadif meneruskan lagi 2-3langkah. And, yesss he did it! Lepas 2-3langkah, anak aku jatuh terduduk semula.. Huhuhuhu..

Syahdu sungguh aku melihat 'moments' itu, yg tak sampai pon 10mins aku rasalah.. Airmata aku siap bergenang-genang tanda kegembiraan melihatkan perkembangan Hadif. Sudah laa time tu kepala hotak aku sememangnya tgh serabutss, baru balik kuliah laa katakan kan.. Sampai kat umah, nampak pulak depan mata sendiri perkembangan anak yg dinanti-nanti.. Automatically, hilang terus segala stress, serabuts, sakit kepala, etc etc etc... Bak kata Iszan,




K A P U F F!! ;P




Now, Hadif sedang gigih mengasah skill barunya itu. Rasanya dlm sebln lagi langkah Hadif akan stabil kots. Skrg ni asyik jatuh je laa kan.. Risau jugak aku kekadang bila si Hadif ni dah start over-excited..

Klu dlu kakak Dhea umo 10bln sudah boleh lari-lari anak ayam, apekah Hadif juga akan menjejaki (ada perkataan lain yg lebih sesuai?) langkah si kakak?! Just wait & see.... ;)




Beberapa hari lepas, sempat juga aku capture moments Hadif ini dgn henpon cikai aku satu-satunya. Let's enjoy the moments..

Sebelum tuh, sila abaikan suara latar video ini (if any).. ;P

video



Anyone can help?!

1st of all, aku nak minta tlg kepada sesiapa yg berada di IKED Sg. Besi...

Tolong poskan mamat dibawah SAHAJA, ke rumah kami di Johor Bahru.. Buleh?!! Buleh laaaa... Kami 3 beranak tersgtlah merinduinyerrr...




















Bdk kecik tu takyah laa.. ;P






Another option is..

Klu² ada sesiapa drp JB yg nak ke sana, sudilah kiranya anda tlg hantarkan...

either budak kecik nih...



or yg sorang lagik nih...



Otherwise, yg ni je laa senang, tak byk kerenah sgt.. Tp klu yg ni for sure kena hangkut yg kecik tu skali.. ;P






Anyone?! Muahahahahahaaaaa ;P




Note: Idea asal adalah drp CapT ;)

Thursday, February 5, 2009

Comedy Romance movies

Sekali lagi aku telah ditag oleh Mimi aka Sufira & Arnie aka Mummy H&H. Kali ini tag pasal citer wayang romantik yg penah aku layan dolu, kini dan selamanya... ;P

Sebelum tu, sila baca arahan yer supaya tak 'off topic'.. Ahaks! ;P

Please copy the following rules in your post (as usual)

  1. You have to point out 5 romantic movies that you would love to share with your loved ones..

  2. It doesn't have to be in order.. as long as you love the movies, it will be fine..

  3. You have to tag another 5 person to answer this tag



Aku dah lameeeeeeee tak layan big screen.. Last pegi pon masatu Hadif 3/4bln gitu laa.. Eh, takde ler lame sgt ek.. ;P

1. Ayat-Ayat Cinta
Filem romantik paling 'berat' yg penah aku layan.. Tp mmg beshh ar, wlpon aku bukanlah penonton tegar filem-filem seperti ini..


2. Ada Apa Dengan Cinta?
Sape tak penah tgk filem ni, sila angkat tangan!!


3. The Terminal
Satu lagi filem yg sempoi.. Kisah seorang lelaki yg terperangkap di dlm airport.. Kan?? Aku ingat-ingat lupa lak..


4. Maid in Manhattan
Filem ni aku je yg layan kots.. Hubby kureng.. Hehehe


5. Mr. & Mrs. Smith
Aku suka hero & heroin filem nih.. ;)


6. I Am Not Single
Filem ni simple je.. Mengisahkan tentang 2 org remaja yg dipaksa berkahwin, sedangkan si gadis sudah mempunyai pilihan hatinya sendiri.. Ending sure korang boleh agak punya kan.. Ada sedikit elemen komedi yg buat aku sukee layan.. ;P




Sape lagi blom kena tag ni?! Klu rasa nak buat, silalah.. Jgn segan-segan.. Buat mcm tag sendirik! ;)

Soap Opera : Episode 9

Lantas aku meletakan majalah URTV & mengambil bunga yg aku letakkan di atas meja makan. Dengan muka yg berkeriut menahan sakit hati, aku menyegerakan langkahku utk mengambil vase kegemaran majikan ku itu..

'Huh, vase yg dah sopak ni jugak yg jadi faourite! Mmg dasar kedukut!!'

Bebelan itu hanya mampu ku pendam dlm hati. Sementelah, tgn aku laju mengeluarkan bunga yg sudah layu utk digantikan dgn bunga yg baru shj diterima tadi. Sempat juga aku mencium bunga yg sudah tersusun rapi itu sebelum meletakkannya semula di meja di ruang tamu. Hmm, wangi...... Sewangi haruman Sweet Heart.. Tenang sekejap fikiranku yg bercelaru tadi. Mungkinkah setenang Mawi sewaktu majlis akad nikahnyer baru-baru ini..

Aku berjalan perlahan ke dapur. Sesungguhnya aku tak mampu menghalau persoalan yg sering menjerut benak ku itu.. Ia melekap, kuat & ketat, seolah-olah digam dgn gam cap gajah..

Bagaimanakah caranya utk aku menjadi cantik, secantik majikan ku itu..? Klu boleh, aku nak jadi lebihhhhh cantik lagi drp Sofea Ja.ne yg kerek & kejam itu.. Bagaimana ya? Bagaimana???

Aku tersepit antara 2 pilihan, antara EDWARD CULLEN dan NIYANG RAPIK.. Arghhh... Bertambah pening kepala hotak aku yg sememangnya sudah sedia pening dgn kerenah majikan ku yg byk songeh itu. Sudahlah kedukut, bakhil pulak tuh! Sudah hampir 4thn aku bekerja menjadi kuli bataknya, sesen pon dia tak pernah menaikkan gaji aku. Malah, gaji aku yg seciput itu pon dia tak penah bayar on-time.. Acapkali dia menangguhkan pembayaran. Nasib baiklah aku tak diberi kuasa utk charge interest!

Eh, ape yg aku fikirkan tadi? Oh ya.. Antara EDWARD CULLEN dan NIYANG RAPIK... Mampukah kedua-dua insan itu membantu aku? Tp, persoalan paling besar yg patut aku fikirkan, SUDIKAH mereka?!!!





Okeh, aku pon dah pecah kepala nak fikir jalan cerita selanjutnya.. Maka, silalah CIK SUFIRA teruskan yer.. ;P




Note: Aku tak sempat laa nak tepek dari Episode 1-8.. Sila laa refer kat sidebar tu yer.. Aku mmg dah sediakan linknya kat situ.. ;)

Hatiku Jari yg luka

Ptg td (semlm?) kat taska..
'Auntie, jari Hadif kan luka, berdaghah..' <---- Bestfren Hadif kat taska bgtau kat aku sebaik shj aku bukak gate taska..
'Luka?! Takpe, auntie tgk dlu eh..'

Aku pon bukak pintu gril (buat mcm rumah sendiri ;P) & masuk..
'Syam, jari Hadif luka..'
'Luka?! Kenapa kak?! Teruk ke?!'
'Tak teruk sgt laa, tp darah tak benti-benti.. Tu yg akak balut jari dia tu..'
'Mcm mana boleh luka?!'
'Tu yg tak tau tu sampai skrg.. Td akak mandikan dia mcm biasa. Bila keluar drp toilet je, nampak ada darah kat jari dia. Akak belek-belek la, baru perasan jari dia luka. Dah check dah kat toilet kot ada benda tajam ke, takde pulak..'
'Erm, takpe la kak.. Sikit je ni.. Ntah terpegang ape agaknyer..'
'Nak bawak gi klinik tak?! Klu nak bawak, akak boleh bawakkan.. Lgpon, dia kena kat sini..'
'Takyah dulu kots.. Nanti Syam sapu ubat lagi kat umah..'
'Ok laa klu mcm tu.. Tp nanti klu ada pape bgtau yer..'
'Okeh..'


Masa aku mula-mula masuk ke dlm taska td aku nampak Hadif tak berbaju, hanya berdiaperkan Pink BG.. Bila si adik perasan akan kehadiran aku, mula la dia nangis ngengada (sbb dia 'cebikkan' hidung dia skali.. ;P) sambil cebik-cebikkan mulutnye yg comeyy tuh.. Nak ngadu nasib la tue.. Alolololooooo, syiann anak mama..

Yg peliknya, aku tak panik pon mcm selalu.. Buleh?! Hahaha.. Jln pon lenggang kangkung je, pegi kat Hadif yg sdg diriba oleh salah sorang staf taska ctu.. Then, aku amik adik & dudukkan atas riba aku pulak. Aku belek-belek jari Hadif yg cinonet tuh. Hmm, wlpon lukanya tak besar mana, tp dlm jugak.. Ada 2 luka kecil (yg dlm) pada satu jari..

Hadif plak rilek je bila dah dok atas riba aku kan. Siap sambung mkn lagi biskut yg dia pegang dari tadi.. Buleh?! Tu pasal laa aku tak panik.. Hahahahaha... Lepas sesi membelek selesai, kunun nak balut balik laa luka tu.. Huh! Takde maknenyer, dgn jari yg se'cinonet' itu.. Ngeh ngeh ngeh ;P





Jari telunjuk kiri yg luka.. Alahai, syiannn anak mama yer..



Kat umah, aku snap gambar jari si shenntol ni.. Then, try mms kat Hubby. Hampehhhh! Error manjang.. Hmm, tgklah esok (harini laa kan.. ;P) ke aku try lagi, itupon klu rajin.. ;P




Update:

Kat umah aku belek-belek lagi luka kat jari Hadif tu. Rasanya mcm kena tiles yg pecah or edges tiles yg dipotong. Tak penah pulak aku nak check detail toilet kat taska tu.. Lgpon, Hadif dah tak mandi dlm tub tuh. Dia dah boleh mandi berdiri. Maybe kat toilet tu ade dinding/lantai yg tilesnya cracked sikit ke kan, then si Hadif ni mula mengopek ke, tu yg sampai terluka jari.. Cewahh, sukati aku je wat kesimpulan.. Ekekeke...

Mlm semlm, owner taska ada call jugak bertanyakan khabar Hadif.. Risau agaknyer. Almaklum, Hadif ni special sket kat taska tuh. Hahahahaha.. So far, klu ada pape owner taska ni mesti akan follow-up by calling or smsing aku. Kira ok laa tuh ek..

Kita ni punya laa risaukan si Hadif kan.. Tp si shenntol ni rilek je.. Takde nangis-nangis pon kat umah, kecuali bila kakak Dhea buli dia laa.. Pg tadi aku mandikan dia pon elok je main air. Kita pulak yg seriau nengokkan.. Luka kat jari tu pon dah mula nak mengering.. Hopefully, cepat laa baik.. ;)