Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, February 17, 2009

Perihal Dhea Suraya.

Aku mmg dah tergedik-gedik nak buat tag ni dari tadi.. Pagi-pagi aku dah baca kat blog Arnie, then tag yg sama di blog Cik Yan. Just now, aku ke blog Mimi and guess what?! Yessss, I've been tagged!!! Thanks again, laling Mimi! ;P

Seblm tu aku nak buat intro laa sikit kan.. Mcm Mimi, aku pon mengalami morning sickness yg agak teruk juga for the 1st trimester.. Asal jalan jauh je, bluweekkk!! Bgn pagi, mmg selalu pening lalat mcm nak pitam. Infact, aku mmg kerap pitam time preggykan 2nd baby. Time gosok gigi kerap jugak aku muntah. Nasib baik aku tak 'kalah' dgn bau org masak bagai.. Wlpon di awal-awal preggy tu selera makan mmg NULL..

Okeh, cukuplah intro tue.. Meh teruskan menjawab tag.. Yeaaahhhhaaaa! ;P


Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Tak plan pon nak preggy awal.. Ingat nak rilek dulu lama sikit.. ;P

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Of course ler, dik non oi!

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Blurr.. Takut pon ade.. Tak ready lagi sebenarnyer..

4. HOW OLD WERE YOU?
25 years old..

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period tak muncul-muncul.. Pastu gi laa beli test-kit & wat test sendiri.. Tp masa tgk result, cam blurr gitu nak terima kenyataan.. Kepala hotak ntah melayang kemana.. Then, bila Hubby balik baru gi check kat klinik. Doc situ siap pandang muka kami laki bini as if kitorang ni buat salah plak. Bila aku & Hubby masing-masing dah sengih (time ni mak dah boleh terima kenyataan dah ;P), baru Doc tu tanye, 'Sudah berapa lama kawen?'. Cilakak punya Doc!! Skali tu je laa aku check kat klinik tuh.. ;P

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My hubby.. Dia plak yg terlebih excited! ;P

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Yes..

8. DUE DATE?
9th May 2006..

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes, for the 1st trimester.. Teruk jugak laa.. Tp, masuk shj bln ke 4 (which is on the 1st day of Syawal 2006), automatically morning sickness tu 'hilang'. KAPOFF!

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Mempelam telur.. Sib baik Hubby dapat cari. Tp tak makan pon. Amik bau jer.. Hahaha..

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau keta.. Asal masuk keta je, mula laa pening sampai nak muntah..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Gegurl.. ;)

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Nope.. But, Hubby mak klu boleh nakkan boy as our 1st baby..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Almost 15kg..

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Nope.

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
N/A

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
No.. HB je laa LOW manjang..

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Century Specialist Maternity Centre.

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Erm, masuk labour room kul 9-9.30mlm camtu.. Kul 10.53mlm, dah selamat melahirkan.. So, dlm sejam lebih je laa kat dlm tuh..

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My brother.. Hubby sepatutnya pagi tu kena pegi KL.. Tp, ditunda ke ptg. Ptg tu pulak mak call Hubby bgtau (niat nak bgtau je sbb ingatkan dah sampai KL) 'mcm' nak bersalin that day sbb dah sakit sgt.. So, Hubby sempat laa minta tukar dgn bdk lain & terus apply leave.. Dia sampai klinik kul 9.30mlm..

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & hubby on my side.. Yg kelakarnyer, gynae siap duduk baca buku depan mak yg dah terk4ng*k4ng ni hah.. Bila dah nampak kepala baby, baru laa dia letak buku tu & sambut baby.. Cool je ek.. ;)

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural, alhamdulillah..

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No.. Nurses ada jugak offer gas bagai, tp mak takut nak amik.. Ekeke.. Lgpon, Hubby dah ada kat sebelah.. So, geget genggam tgn dia je laa time contraction kuat sgt..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.0kg.

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
1st May 2006 - Labour Day ;P

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Dhea Suraya.. Memula dah set nama Sarah Imani, tp last minute tukar.. Hehehe..

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?










Sape lagi blom buat tag ni?! Nak buat tak?! Silalah... ;)

4 comments:

Yan said...

sedap2nya laa nama yg korang dok pilih..

Mama Adib said...

kurang asam punya doctor, kalau aku pun memang ku blacklist klinik tu

mamaDhea said...

Cik yan,
sedap ke? hehe.. u turn will come later2 ;)

mama adib,
mmg kuang asemm keping doc tuh.. 2nd pregnancy, haku tak jejak langsung klinik tuh.. haha..

::Umi Sufira:: said...

Beb, ko pon kena morning sickness macam aku ker??kekeke..I thought I was alone..hehehe..BTW, sebab tuh aku suka beb TAG ko...ko rajin layan..kekeke..thanks yek!