Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, February 12, 2009

Strip washing

Ape tuh?! Well, utk CDing mommies tentu familiar dgn tajuk entry aku kalini.. Kan?! Ke tak?! ;P

Selain breastfeeding, aku juga telah praktikkan cloth-diapering.. Cuma, aku tak pernah share kat sini (jugak!) pon kan.. Kedukut ilmu kah?! Hahahaha.. Tidak tidak.. Aku M A L A S Fullstop!

Okey laa, aku citer sket intro ek.. Ianya bermula masa Dhea umo 1thn+.. 1st CD yg aku beli ialah BumGenius 2.0 OS, kaler light pink lagi. Ye laa, anak pompuan kan.. Tu laa satu-satunya cd yg aku beli. Tujuan asal aku setakat nak tgk 'live' je, mcm manakah rupe modern CD ni sebenarnye. Buleh?! Ahaks!

Lepas try kat Dhea, nampak kiut pulak. Dhea pon suke.. So, aku pon beli laa lagi beberapa helai. 2nd CD klu tak silap aku adalah Blueberry Minky OS. Yg ni lagik kiut sbb outer layer dia berbulu-bulu gitu. Aku pulak yg terasa nak try.. Terasa je eh, tp mak tak penah try hokey.. Kahkahkahkahkah! ;P

Tp, lepas ada 3-4helai tu aku stop membeli. Mahal woooo modern CD ni sebenarnye. CD yg ada tu aku pakaikan kat Dhea waktu tido mlm jek.. Dhea ni consider heavy wetter laa jugak sbb dia on FM kan siangnyer..

Sampai laa aku preggykan Hadif.. Masatu aku ditugaskan dok kat site office, kat Tmn Teknologi, Skudai. Masatu jugak baru hati aku tergerak semula utk survey pasal CD ni.. Ye laa, ada duit xtra laa katakan.. Ekekeke..

Now, stash CD anak-anak aku dah cukup. Boleh laa klu nak rotate basuh 2hari skali. Tp aku tak buat camtu. Aku basuh jugak hari-hari wlpon setakat 4-5helai. Bunyi mcm terlebih rajin laa pulak ek.. Hahahahaha..

Okeh murid-murid, enuff on introduction. Back to tujuan asal entry aku ni.. ;P

Alkisah, last week aku telah gigih membuat strip-washing terhadap CDs anak-anak aku tuh.. Bkn ape, aku dapati (ewahh ;P) CDs anak-anak aku tu dah start smelly.. Pakai sejam dua je dah mula ada bau hancing bagai. Bila aku check insert, takde laa lencun mana pon. So, aku pon dgn rasa gundah gulana telah menge'text' member seperjuangan. Dan, mengikut kata member aku tu, maybe bau itu disebabkan oleh detergent build-up. Apekah?! Korang google laa sendiri yek.. ;P

Selepas beberapa sms dikirim & dibalas, aku pon memulakan operasi utk men'strip-wash' CDs.. Stepnyer sonang jek. Ini utk mommies mcm aku laa, malas takdan nak gonyoh (?) dgn liquid dishwash.. ;P

  1. Basuh CDs mcm biasa dlm washing machine..

  2. Bilas skali lagi dgn air panas. Aku guna wash+spin method. Seblm tu aku jerang air satu cerek besar, then tuang masuk dlm WM tu..

  3. Dah siap spin, boleh laa dijemur CDs tu mcm biasa.. Klu dpt kena direct sunlight lagi bagus..


Resultnya, mmg berbaloi berkesan! CDs pon dah tak smelly lagi dah.. Anak riang, ibu pon senang! Ekeke.. Mcm iklan la pulok ;P

Ada sesapa nak try atau dah try method ni?!

9 comments:

Nur said...

saya da try...lg satu kalu yana poo poo, i wat jugak mild stripping...

mmg berkesan...

mamaDhea said...

oo.. tu kira mild stripping ek.. hehe.. sya rasa method ni paling senang klu kita nak stripwash byk cd.. klu setakat selai 2 cd tu ok laa klu nak gonyoh dgn dishwash liquid tu kan..

rizza said...

sya bagus.. ko letak semua link blog soap opera tu.. sennag nak detek sapa org yg menyambung cerita soap opera mimielola tu... hehe

Dayah said...

salam ziarah..Sya
salu baca blog Sya tapi ari ni nak mengomen...hheh..psl stripping ni, saya buat jugak..tapi hand wash dgn sunlite dulu then terjun masuk WM.( versi rajin le kunun )

bab jerang air, sbb nak cuci WM pun saya buat gak..sebulan sekali klu rajin..sbb WM tu basuh baju lain dgn softener..

happy CD-ing

Zety Zin said...

thanks atas info. berguna untuk orang yang baruuuu je nak terjun ke dunia cd ni.

nelcyndana said...

u go girl, he..he... aku x pernah lg wat strip washing... tapi mmg selalu gak mberus insert yg kena poo poo. rajin? sbb mak skrg kan SAHM.... sajer rajin..... exercise...

sayangibu said...

walla...bagusnya info nih sha.. tak pernah buat..tapi sbb WM front load,blh setting suhu air, so kire aci tak?

mamaDhea said...

rizza,
tu laa pasal.. kdg aku tak sempat nak baca, aku boh link dlu.. bebila senang baru baca dgn penuh khusyuknyer.. ekeke..


Dayah,
sila-sila..

klu wat strip wash utk 2-3helai cd, mmg saya gonyoh dgn sunlite tuh.. tp ni versi nak cepat punya pasal, basuh seme skali pocket cds skali harung..

zety,
berguna ek? boleh laa wat method ni nanti.. ;)

nelcy aka adia, kan?
ekekeke.. ko dah jadik SAHM ke?

strip wash ni tak perlu buat pon klu takde detergent build-up.. aku tak penah laa berus insert.. paling kuat pon spray dgn air paip time mandi je.. tp sllunya, aku pre-wash (wash+spin on speedy mode)guna WM jugak.. then baru buat normal wash.. hari2 mmg basuh lebih 5kpg cd, kira ok laa tuh.. idak laa membazir air, kots.. ;P

intan,
lagi sonang klu boleh setting suhu air.. ;)

Mummy HnH@arnie said...

Owh, part guna air panas lom try lagi nie...

Aku perasan, antara CDs ku itu, Blueberry Minkee paling smelly laa.. Baru pakai sejam dua, sungguh hancing mashamm... Hubs pon bising... :p

Harus aku praktik kan ini...Thanks!

Nak request buleh? Ko wat entry camne nak bagi cun pocket CD nyer inner tue supaya putih melepak... Aku nyer dah kuning2 sket... Sungguh xcun & sakit mata menengoknya...