Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, August 27, 2008

Tanggal Tiga Puluh Satu, Bln Lapan Lima Puluh Tujuh

Ngueh ngueh ngueh!

Aku telah pon di tag oleh Arnie.. Huhu... Aku bkn gheti sgt tag tag nih.. Anyway, it's about patriotism! ;)

Memandangkan aku tak gheti jugak nak komen panjang, I just wanna state here that I am proud to be Malaysian too.. Just like other Malaysian.. Tetapi... Merdeka bkn setakat ini shj okey. Byk lagi aspek lain kita kena "merdekakan". So Malaysian, bangkit laa.. Ecehwahh... Ok, here it is...


*begin copy*

1-Add your site(s) to the list if you're a proud Malaysian Blogger!
2-Pass this tag to as many Malaysian Blogger as you know, or if you're interested but nobody tags you, just include yourself volunteerly. Show some patriotism!
3-Once you've done posting this tag, leave a comment HERE! and you will be visited by a Malaysian local fruit, Mangosteen by the name of Mango! and added to the Master List.
4-Update list regularly to ensure every Malaysian Blogger gets equal link benefit.






I am a proud Malaysian blogger


1. mangosteenskin - Saya anak Malaysia! 2. Life is too short to be ordinary - Malaysia Tanahair Ku! 3. Sha's Love & Passion - Aku Anak Merdeka 4. A room of crazy scrapper - Merdeka!Merdeka! Merdeka? 5. Fliffy - Aku Patriotik, Sayang Malaysia ! 6. Rizal 7. haniz - Merdeka Forever! 8. Prozak Nation 9. CarolPinky - Proud Malaysian! 10. Mariuca - I heart Malaysia! 11. Emila’s Illustrated Blog - Saya Anak Malaysia juga 12. Simple Life - Sam - Saya Anak Malaysia 13. Shemah's My Sweet Escape - Live, Enjoy and Love.. MALAYSIA! 14. Mariuca's Perfume Gallery - Made in Malaysia! 15. Yani-Tennitodoku-Proud to be a Malaysian-MERDEKA! 16. Bluecrystaldude from My Little Black Pot - Saya Harap Malaysia Terus Maju! 17. Apples of the eyes 18. Snapshotcap - Freedom of choice is made for you my friend :) 19. Anaheus 20. Confessions Of A Breathing Tote Bag 21. A Great Pleasure - Malaysia is a food paradise ~ simply yummy~licious! 22. Mummy HnH - Harith and Hannah - MERDEKA 51st Celebration!!! 23. Shafie - I'm Here For U Malaysia 24. Nessa - Happy 51st Merdeka, Malaysia! 25. marvic 26. D H E A S Y A - Tanggal Tiga Puluh Satu, Bln Lapan Lima Puluh Tujuh 27. Asian Mutt International 28. Point Blank - Sokonglah Pelancongan Domestik, Malaysia Cantik Indah Nian! 29. you're next!

*end copy*


Mcm biasa laa, kena pass tag nih kan.. So, I'm passing this tag to...
Ely, Shida, Raihan, Anamiraa, Rizza, Lovebaby, Cik Yan, Cik Erna, Cik Lola & Mama Adib & sape-sape yg baca post aku nih...


"Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yg ke-51"

;)

p/s: Pict (ATC) tu bole pilih either one ok.. Nak letak 2 skali pon bole jugeee....

Monday, August 25, 2008

my own PISA..

Amacam weekend kengkawan ku sekelian?? Mine?? Ok.. Ni nak citer laa nih..

Sabtu lepas aku dpt sms yg menggembirakan drp Ely susuibudotcom.. Hehe.. Ape lg klu bkn pasal PISA aku tuh. Ely jemput dtg umah dia klu Ahadnyer aku takde hal lain. Finally, my very own PISA dah sampai.. Wlpon tak se'baru' mane (aku beli 2nd jek ok.. nk beli baru bajet takde), still look brand new ok. Waaa... Laju je aku membalas sms si Ely ni, meng"confirm"kan kedatangan kami sekeluarga ke rumah dia esoknyerr.

So, semlm ptg dlm kul 3.15 camtu kami bertolak dari rumah ke Pasir Gudang. Plan asal nak kuar lepas zohor. Tp weekend maid plak lambat dtg pg tu, so keje pon lambat laa siap. Biasanya kul 1ptg dah settle.

Seblm pegi tu aku dah bungkus siap² 6 bekas dadih yg aku buat semlm. Hehe.. Sampai rumah Ely dlm kul 4ptg mcm tu. Ely dah siap hidang goreng pisang & nugget. Sampai² sana Ely terus tunjukkan PISA ku ittewww.. Aku godek-godek sket sambil Ely terangkan ape yg patut kat aku. Rasanya klu tak kerana PISA, tak sampai aku ke rumah Ely ni. Hehehe...

Sembang punya sembang, tak perasan dah kul 6ptg. Dhea ngan Iris kdg baik, kdg berebut mainan. Ekeke.. Hadif je laa yg tak lekang dgn senyuman.. Aku & Ely mmg dah rancak berbual. Hubby pon nampaknyer bole get along ngan asben Ely. Klu Hubby aku tak ajak balik jwbnyer tak perasan dah 2 jam lebih kitorang kat rumah Ely. Hahaha..

Mlmnyer bz laa aku mensteril segala peralatan pumping. Termasuk la breastshield PISA. Semangat nihh nak wat double pumping kat ofis. Ekeke... Sebut pasal steril nih teringat kat Steam Steriliser Snow Bear aku tuh.. Huhuhu..

Harini aku bwk PISA. Avent Isis simpan dlu wat back-up. Hehehe.. Pg td pening kejap nak bwk PISA dgn ape. Nak bwk backpack cam gabak sgt plak. Mana ngan handbag aku lg. Lastly, aku sumbat moto PISA, breastshield & cooler (dlm tu dah isi botol & chillers) dlm beg kertas. Esok tatau lg mcm mana. Ely kata better bwk backpack, selamat. Will try tomorrow..

Dan nampaknyer... aku serasi dgn suction PISA baru aku tu. Wlpon aku pose arini, sessi 1 pg td dpt 7.5oz & sessi ke-2 dpt 4oz. Alahamdulillah.. Syukur sgt², dpt laa aku tambah stok ebm yg semakin susut tuh...

Thanks a lot to my dear friends, Shida & Ely....

;)

Thursday, August 21, 2008

Dialog favourite Dhea

Dhea, 2thn 3bln, mmg sukeeeeeeee bertanya. Kdg kala tak terjawab dek kami berdua. Ekeke.. Tiap kali bertanye, intonasi berbeza.. So, bole agak laa mcm mana nak jwb kan.. Kadar segera ke, lambat ke, tak jwb pon takpe ke.. ;P

"Mama, itu Dhea punye KE?" Hahahaha.. Hujung ayat mesti ade KE..

"Mama, buat apeeeee??" Soklan feveret Dhea. Siap dgn kepala lentok-lentok & nada manjaaaa ya amat..

"Mama, nak work KE?" Soklan feveret Dhea tiap pagi.. See.. Perkataan KE mmg tak tinggal kan.. ;P

"Dhea punye!!" Nampak tanda !! Hahaha.. Kompem tgh hangin. Dhea ni ade sikit kedukut. Time kedukut dia dtg, sape² pon tak bole pegang barang hak milik dia.. Ikut sape laa tuh..


Penah skali, aku tatau laa Dhea dgr kat mana or dari siapa..

"Dhea ee eekk ke?"
"Ee eekk KOT!"

Tak sangka plak kan anak aku pandai gunakan perkataan tuh..

Dhea ni bole dikategorikan "cepat" jugak laa. Cepat berjln, cepat berckp. Skrg ni klu berckp mcm org dewasa..


Yg ni aku tak tahan.. Berlaku beberapa hari lepas & sungguh tak ku sangka Dhea ckp mcm tu..

"Mama nih, ajak laa Dhea!! Ajak laaaa..!!"

Al-kisah..... Semlm aku bwk Hadif naik bilik nak tukar diaper. Since abg & SIL aku ade kat bwh tgh layan sukan olimpik, aku biar laa Dhea kat living hall ngan diorang. Tak lama, aku dgr suara Dhea menjerit-jerit "Mama mana?". Abg aku pon temankanlah Dhea naik tangga sampai laa depan pintu bilik. Aku tutup lampu kat tangga, sbb tu kena berteman.. Penakut jugak anak aku nih ;P Lepas tu Dhea gegar itu pintu! Wahh.. Marah sungguh anak aku tuh. Bila aku buka pintu, keluar laa dialog seperti di atas. Huhu... Terharunyerr... Seblm ni klu ada abg & SIL kat umah, Dhea tak layan sgt mama.. Tu yg mama tinggal jek naik atas. Sowiee yer Dhea syg...

Mama & ayah sayaaannnggg Dhea Suraya!! *muahhhss*

;)

p/s: Tak sempat nak tulis dialog Dhea yg lain.. Dear Hubby dah sampai.. Cabot dluuu...

Friday, August 15, 2008

2 bulan lagi.........

Alhamdulillah.. Hari ini genap Hadif 4 bln. Berat, spt yg ditulis dlm kad kesihatan Hadif, 6.8kg.. Ofismate aku ckp badan Hadif ketul² mcm org main sumo.. Hehehe..

Yg aku banggakan sgt, setakat ni Hadif hanya minum susuibu. Fresh + frozen ebm. Ubat tu ade laa sket tiap kali gi amik imun jab kat KD.. So, another 2 months to go to hit my target in "Exclusive Breastfeed". Bangga, bangga.. Syukur, syukur alhamdulillah. Setakat ini usaha aku utk breastfeed Hadif dipermudahkan Allah Yg Maha Esa. Wlpon kadang-kadang ade sedikit kesukaran, I take it as a challenge.. At least dgn kesusahan itu, aku lebih menghargai ape yg aku dpt skrg nih.. Andai dimurahkan rezeki, dikuatkan semangat, aku akan terus menyusukan Hadif dgn susuibu.. Insyaallah..



Muhammad Hadif Irfan...



Hadif skrg dah bole meniarap.. Terkial-kial angkat montot nak meniarap. Ekekeke.. Lagi, Hadif dah pandai bergurau senda & bergelak ketawa. Sakan tu klu gelak. Mama pulak yg risau.. Tp mengikut kata ayah aku, Hadif ni dr lahir lg dah mula senyum. First time ayah aku nampak masa melawat aku & Hadif kat spital. Hehehe.. Mmg pon Hadif ni ceria orgnyer. Tak mcm si kakak, dlu kecik² susah nak senyum apetah lagi ketawa. Sesekali jek.. Hadif ni bole dikatakan tiap masa senyum. Bgn pagi senyum, nak tido senyum, tgh nenen pon bole senyum.. Klu kita agah lagi laa galak si Hadif ketawa... ;P



video

Masa ni Hadif tgh galak ketawa sambil diagah oleh adik aku (tiada dlm klip video ;P).. Mama tukang pegang henpon.. Ekeke.. Korang perasan tak gegaran tuh?? Mana tak gegarnyerrr, dgn aku skali gelak tak tahan tgk telatah Hadif..



Update 18/8/2008:- Hadif dah kenal nama dia sendiri. Bila kita panggil, Hadif akan toleh. Tak kisah laa kita panggil Hadif @ Irfan. Kat rumah mmg panggil Hadif. Dgr nama dia je, sure Hadif toleh sambil sengih-sengih... Lagi, Hadif suka tgk tv. Klu tgk tv leka sgt, mcm paham plak. Kdg tgk tv sambil ketawa melekek-lekek.. Klu Dhea plak mmg tak suka tgk tv dari kecik sampai laa skrg nih. Aku tak tau laa Dhea ni tak suka atau tak pandai tgk tv. Yg pasti Dhea tak berapa kisah pon dgn tv. Tp lately dah pandai tgk kartun etc.. Klu nak soh Dhea dok diam, tukar laa channel yg tgh siarkan kartun. Paling Dhea suka tgk, Tom Tom Bak kat Channel Ceria (Astro). Tp Dhea sebut, Tom Bak Bak... Jenuh dah kitorang ajar, itu jugak disebutnyer.. Lantak ler nakkk... Ekekeke....

Semlm Dhea ckp kat aku soh betulkan tv kat bilik. Nak tgk kartun kat bilik. Ni sbb aku selalu tinggalkan Dhea tgk tv sorang² kat bawah laa ni. Dhea kat bawah tgk tv, aku tidokan Hadif kat atas. Hadif klu kat bawah mmg tak bole tido. Dhea dok memekak cmane Hadif nak tido. Sian anak mama.. Ala, tv kat bilik tu pon Dhea jugak yg jatuhkan sampai rosak... Ekeke..

Wednesday, August 13, 2008

BAKAT??

Korang tau tak ape itu BAKAT?? Aku tak tau BAKAT tu singkatan utk ape. Tp yg aku tau BAKAT tu adalah persatuan bagi isteri-isteri tentera Malaysia.

Last week, aku "terpaksa" menghadiri satu majlis yg diadakan oleh BAKAT. Kelakar pon ade. Tak penah²nyer aku berpersatuan lepas kawen ni, tetiba je kena hadir. Nak tak nak aku hadir juga. Klu tak pegi, kesian plak nanti Hubby yg kena... Majlis diadakan di Kem Mahkota Kluang, tempat Hubby aku bertugas. Tujuan majlis diadakan adalah sempena menyambut lawatan ulung Pengerusi BAKAT 7 Briged RSD. Ekekeke... Ape-ape aje laa..

Agenda hari tu selain drp ucapan Puan Pengerusi, termasuklah majlis potong jambul anak² ahli yg dilahirkan drp Januari - Jun 2008. So, secara tak langsung anak aku, Hadif, tersenarai. Ok laa, dpt hadiah beg baby ngan duit. Hehehe.. Yg bestnyer Hadif tak meragam langsung. Budak² lain ade yg dah menangis, merengek nak tido. Tp Hadif rileks je duduk ngadap Puan Pengerusi.. Barisan hadapan lagi tuh. Bila Hadif haus, aku selak je baju kurung & breastfeed Hadif tanpa segan silu memandangkan yg dok dlm tu semua para isteri. Ekeke.. Masa turn Hadif potong jambul, anak aku ni siap sengih-sengih kat org keliling dia. Puan Pengerusi plak yg gelihati tgk Hadif menyengih.. Tp yg tak tahannyer kena pangku Hadif laa.. Sungguh aku tak larat nak dukung lelama anak aku yg sorang nih. Berat dah 6.8kg beb.. Perghh!! Lenguh tgn mak. Malam tu kat umah, paksa Hubby tlg urutkan tgn.. Bole gitu.. ;P

Majlis tu tak lama. Lepas acara potong jambul, ade ucapan oleh sape aku pon tak ingat. Lepas ucapan, sesi makan. Hahaha.. Aku memang dah kebulur dah masatu. Mana taknyer, kul 6.15pg lagi kitorang dah bergerak dari JB ke Kluang. Dhea dgn Hadif pon lena je sepanjang perjalanan. So, lepas habis ucapan (oleh sape eh??) aku terus keluar dewan pegi cari Hubby & Dhea. Aku pass hadif kat Hubby & pimpin Dhea plak pegi amik makanan. Makan laa kami 2 beranak. Yg 2 beranak lagi, tunggu kat area situ-situ jugak. Hehehe...

Tgh² makan, nampak pulak helikopter. Kecoh sekejap anak dara aku tue. JAKUN! Tak penah nampak heli laa katakan.. Ekeke.. Gedebak gedebuk kul 11.30pg jugak majlis selesai. Seblm tu ade sesi soal jawab, tp aku kurang berminat nak join sakan. Ade ke pegawai Hubby soh kami yg mak-mak ni main netball. Ape daa.. Ingat aku takde keje lain ke weihhh... Pastu bln depan ade lawatan ke kilang seramik. Sape nak pegi bole tulis nama masatu. Huhuhu, mcm zaman sekolah laa pulak.. Tak kuasa laa nak join. Klu ade kaitan ngan susuibu ke, keja amal ke, nak laa jugak join...

Lepas majlis tamat, kitorang balik JB semula. Kat JB dah ade agenda lain menanti.. Ekekeke.. Haritu aku ade appointment ngan Ely susuibudotcom. Pastu gi attend majlis kawen member sekolah menengah. Hujan lebat giler ptg tuh... Redah aje laaa...

Malam tu masing² kepenatan. Anak beranak tido awal.... ;)

p/s: Teringat plak kata-kata Ely.... "Berbakat ke ngko sya???" Cehhss! Jgn pandang mak sebelah mata hokeyyy.. Kui kui kui.... ;P