Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, March 31, 2009

Tepat & padat!

Banyak dan berterusan adalah ideal.

Tapi sikit dan berterusan kadangkala adalah lebih dari mencukupi.



Frasa di atas aku copy drp entry Kak Non Ana. Wlpon Kak Non blom menyatakan persetujuannya, aku nak copy & paste jugak kat sini.. Kat blog aku.. Akak tak kisah kan, kak.. ;P

Pada aku, frasa itu sgt tepat dan padat sepadat2nyer.. Dlm ape hal sekalipon.. What say you?

T.A.N.P.A.

Aku bukan nak review mengenai 'Cinta Untuk Ain'.. Apa kaitan? Ala, kan lagu tema cerita ni tajuknyer TANPA by 6th Sense. ;P

Sebenarnya aku nak berkongsi dgn kawan2 blog (sape2 yg sudi nak baca ;)), aktiviti kami 3 beranak sepanjang ketiadaan Hubby di sisi. Terasa ada sesuatu yg kurang di situ..

Aku ni mmg sukaaaaaa sgt merayap berjalan2/beriadah esp. pada hujung minggu. Tak kisah laa ke mana. Tak semestinya ke komplek2 membeli-belah.. Lagi best klu dpt pegi tempat2 makan yg seblm ni aku tak penah pegi (wlpon aku bknnyer kuat melantak makan sgt pon)..

Best ape jalan2 cari pasal makan angin.. Boleh release tension.. Refreshingg gitu.. Sapa yg rasa tak best kan? Wlpon setakat lepak2 layan angin sepoi2 bahasa kat Danga Bay.. ;P

Tapi.. Sejak aku start kuliah, aktiviti yg satu ini secara tak langsung berkurangan / terpaksa dikurangkan. Nak jumpa kawan2 cyber pon takde masa. Apetah lagi nak menghadiri majlis kenduri kawen. Di tambah pulak lagi dgn ketiadaan suami terchenta.. Laaaagi laa terasa akan kehilangannya.. Mungkin inilah yg dikatakan pengorbanan.. Sacrification. Ada ke word ni? ;P

Masa yg aku ada hanyalah utk anak2 dan suami. Thats it.

Aku sgt2 jeles bila dgr berita kawan2 buat perjumpaan ini, perjumpaan itu.. Sepertimana kuatnya keinginan utk berjumpa, seperti itu jugalah perasaan cemburu aku bersarang dlm hati.. Cemburu saje, tak lebih tak kurang.. Kata org, cemburu tu tandanya sayanggg.. ;)

So, utk mengubat hati yg laraaaaa.. Aku ikut ajelah mak ayah aku pi SMART. Abis cerita.. Har har har.. Dah jadi mcm rutin hujung minggu pulak. Best juga pegi situ. Tiap2 minggu aku masuk kedai jual handbag. Tak beli pon. Saje suka belek2, berangan2 dgn handbag grade-bape-ntah yg tersusun cantekk aje kat rak kedai. Tiap minggu, aku perasan ade aje design baru. Pastu, aku & Dhea TAK SAH klu tak membeli di coolblog. Dhea ni siap dah ada favourite blog sendiri lagik. Har har har..

Ok laa.. Kepala tak kusut masai. Hati tenang. Jiwa? Terisilah jugak dgn keletah anak2, wlpon aku terpaksa berlari sini sana.. Sekurang2nya, aku dpt larikan pandangan aku sekejap drp rumah yg dah tak serupa rumah itu.. Ahaks! ;P

Enuff said. Korang layan aje laa video & gambar2 nih.. Sudi2kanlah yek.. Sebenarnye aku nak share benda2 ni je pon.. Ahaks! ;)



video

Masa ni kat bahagian dingin-beku, kat dlm Pasaraya Midas, SMART.. Kebetulan tak ramai org kat area ni.. Tu yg sempat nak rekod bagai.. Har har har..




Sakan Hadif memunggah barang2 mana yg dia boleh capai.. Tp, masih lagi dlm pengawasan atok.. ;P




Muka Hadif sgt tak puashati sebab kena masuk dlm troli.. Har har har.. Dah tak larat nak perati.. Tp, pandai pulak si Hadif merengek2 kat mama minta belas ihsan.. :D

Monday, March 30, 2009

Crazy Momy CD!

Thats the name..
Ahak! Ahak!
I like it..
Ahak! Ahak!



Korang penah dgr lagu tu tak? :D

Wokkeh, seperti yg telah dijanjikan (cewahhh! ;P), saya nak review sikit mengenai FREE CD aritu. Wah, 1st time mak buat entry ala2 testimonial ni korang.. Maka, dilabelnya haruslah ada perkataan review kan.. Ahaks! ;P

Seblm tu harus laa mak tepek dulu gambar yg bersesuaian ek.. ;)




Maaf atas kualiti gambar yg kurang memuaskan. Mmg susah nak snap pict. si Hadif ni. Kena rasuah dgn roti baru reti dok diam.. Itpon kejap je laa.. Tgk laa matanya yg stim itu.. Punyalaa tangkap feeling layan Choco Raisin.. Hahaha.. ;P



Crazy Momy CD (CMCD) ni merupakan Onesize Pocket CD. Ada 2 microfiber insert disertakan bersama2. 1 insert onesize & 1 insert small size. Kedua2 insert agak nipis berbanding insert2 microfibre lain yg saya ada. Cuak juga nak try test nih.. ;P

Utk Hadif, saya gunakan M size setting. Insert, saya hanya gunakan sehelai saja, which is the onesize insert. Mula2 insert tu saya setkan M size juga, since cd pon M kan.. Tp, bila kita tarik2 sket kat crotch/leg area nak kasik diaper nampak kemas dipakai, the insert seems a bit pendek plak. So, saya bukak je balik button insert tu. That means, insert size L.

Cutting wise, ala2 imitation Bumgenius pulak mak rasa. Yg bezanya, CMCD ni takde laundry tab je. Perasan tak kawan2 sekelian? Lagi, ada perbezaan pada bahagian pocketnya.. Btw, extra velcro juga ada dibekalkan ye puan2..

The dry layer is made from suede cloth, rite Maryaa? Owh, it's either microfleece or microsuede. But, mine was microsuede which is lembuuuuuuutt sgt & tebal sket banding dgn lain2 cd yg saya ada.. The PUL layer juga tidaklah seteruk seperti yg saya bayangkan.. Maaf yer, saya mmg agak bias dgn brand2 cd yg baru kerana saya pernah melalui bad experience with one of our local made cd..

Absorbency wise (betui ka? ;P), onesize insert tu mampu bertahan lebih kurang 3 jam jugak laa on my Hadif ni. But, please take note that my Hadif consider veeeery lightwetter okie. RC laa katakan.. Small insert tu pulak, saya pairkan (as doubler) dgn Bumgenius pocket cd and it can last almost 6-7 hours.. Whoaaaaaaaaaaaaa... Not bad huh?

Anyway, saya ucapkan berbanyak2 terima kasih sekali lagi kpd Maryaa. Siap layan lagi request mak yg mengidam2kan teringinkan kaler hijau. Org nak kasik, lagi mau byk songeh.. Pasni klu rasa nak bagi2 FREE sample tu jgn lupa calling2 mak lagi eh.. Ah ah ah..

Saya rasa, dgn harganya yg agak affordable berbanding cd2 import lain, tak rugi utk dicuba.. Happy CDing mommies!! ;)

Sekian, review drp saya.. ;P

Cik Ti!

Sape tak kenal dgn Cik Ti, angkat tgn!

Mcm mana ntah Cik Ti ni boleh masuk dlm kitchen cabinet, aku pon tak tau. Lubang mana dia nyelit, kitorang tak jumpa pon. Aku perasan akan kewujudan kehadiran Cik Ti ni after one of my MLO icepack cover went missing. Sampai harini masih tak dpt dikesan. Ntah ceruk mana dia sumbat. Silap haribulan sudah koyak rabak. Dan, aku mmg kerap terjumpa carikan kertas kat dlm kabinet tu.. Haih!

Mcm takde benda lain dlm kabinet tu ko nak geget2 kan.. Punya laa byk pinggan mangkuk, tupperware bagai.. Kotak2 pon ado.. Awat laa aku punya jugak ko geget? Siaplah kau aku kerjakan nanti, wahai CIK T.I.K.U.S.!.!


Notice any differences kat handle Spectra cooler bag mak?






























Tak? Ok, aku kasik zoom sikit..



Hmm, nampak sgt laa mmg keje ko kan Cik Ti?




Note: Tiba2 mak teringat pada entry Cik Mimielola seblom ni, Terperosok bawah dapur. Haih!

C U Tonight Earth Hour 2009

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terpaksa skip ke tag #2.. ;P

Sori laa Cik Jua.. Mak lupa nak snap gambar itu.. ;)

Tapi takpe. Mu jgn risau sebab mak sempat amik gambar utk MENYOKONG TAG #2 tuh.. ;)



Inilah dia aktiviti kami ketika berlangsungnya kempen 'Earth Hour 2009'. Kami 4 beranak sedang menjamu selera di restoran tomyam berdekatan. Owh, nama restoran ni adalah C U Tonight. Kellas gitu nama restoran. Hahahaha... Aku baru pasan nama restoran tu mlm tu laa jugak. Walhal dah byk kali kami melantak menjamu selera di situ. Kiranya EH 2009 ni membawa kenangan laa jugak ek.. Buleh? ;P

Ok tak Jua? ;)

Owh ye.. Kitorang habis makan dlm kul 9 mlm camtu. 1omins later, kami dah terpacak depan pintu pagar rumah. Seblm tu sempat juga singgah 7e yg berdekatan, mencari ape? ;P Since kat rumah tu pon mmg takde sape2 (kebetulan my parents pon gi merewang rumah sedara), kami telah sepakat utk sambung lepak2 kat luar rumah sampailah jam tepat kul 9.30 mlm. Semuanya demi MENYOKONG EH 2009 tau! ;P

Jiran2 kami pon ramai juga yg memberikan sokongan kepada kempen ini. Sungguh aku tak sangka, sebab majoriti komuniti di sini adalah drp kaum cha ya nun alif. Ada yg siap lepak2 kat playground anak beranak lagi tue.. :D

Yg spoilnyer, sebaik saja kami masuk ke dlm rumah, baru perasan ada 1 lampu di dry kitchen area terpasang. Grrr! 

Friday, March 27, 2009

Sama, kan?

Masa dok godek2 gambar utk entry ini pg td, aku terjumpa (ter ? ;P) dgn gambar2 Dhea yg lain yg turut menarik perhatian aku..







Adik-beradik laa katakan...


Err, korang dpt bezakan tak yg mana kakak, yg mana adik? ;P

RM61.45

Despite of me, feeling like this, I really enjoy my lunch hour today! Retail therapy laa kononnyer nih.. ;P

Aku telah berjaya mengurangkan lagi duit (yg tak seberapa ada) dlm akaun sebanyak seperti yg tertera pada title di atas dgn berbelanja sakan laa sgt di Tes.co. Mcm byk sgt laa tu konon shopping barang. Ah ah ah.. Org lain shopping beratus2 pon tak kecoh mcm aku.. ;P

Mcm biasa laa.. Aku ikut saja kemana officemates aku pegi waktu2 lunch hour mcm ni. 2jam weih, takkan nak duduk melahu kat opis jek. Sementelah otak tgh serabuts ni, baik laa aku ikut diorang.. Dapat jugak refreshkan mata & kepala otak. Ahaks! Alasann.. ;P

Tempat keje aku mmg dekat dgn Gi.ant, Te.sco, K.4 & Ju.sco (ni jauh sikit laa.. ;P). Dekat2 pon still kena drive jugak okay.. Klu jalan kaki, hmm....

Byk jugak brg2 yg OFFER kat Te.sco. Aku membeli td pon kebanyakkannya utk anak2 aje. Aku punya takde. Takpe, yg penting aku happy ketika membeli.. *wink*

Ada ke org yg tak happy ketika membeli? ;P

Tersisih *sob sob*

Korang penah tak rasa TERSISIH? Mcm mana rasanya? Mcm mana cara korang handle perasaan yg tak diundang ini?


Lately, aku merasa seolah2 disisihkan.. Sama ada secara sengaja ataupon tidak..


Ke, aku je yg perasan mcm tuh?


Aku ada buat salah ke, kawan?

Obviously, soalan itu utk salah yg aku tak nampak laa.. Sebab, klu aku tau aku ada buat salah, aku mmg tak pernah segan utk minta maaf.





















How I wish I cud erase ignore the feeling & enjoy my life!!

Must have picture

"A classic picture that every mother must have"




October 2006




Aci tak Mrs. Noba & Arnie? :D

Mrs. Noba, klu awk jadikan entry itu sebagai TAG pon okey jugak kan? ;P

Thursday, March 26, 2009

Pembelian online yg terlampau!

Lepas baca entry Ealyie, baru aku teringat.. Aku pon ada beli jugak, 2 botol lagi; 1 ori & 1 shrimp. Aku punya kan Ealyie, takde pulak crack ke hape.. Elok je, tebal & bersampul kemas (ayat bodek nampak.. ;P). Nasib baik. Lgpon, brg tu dihantar ke ofis aku. So, tak perlu laa aku bertenggek depan pintu pagar PO tu.. Ekekeke..




Thank you Jua! ;)



Klu laa mak aku tau, mesti kena sound barang sedass dua. Sambal belacan pon beli online? Kahkahkahkah! Mmg terlampauuuu... ;P

Owh ye, sambal belacan ni masih selamat dlm simpanan sorokan aku. Har har har.. Nak tunggu Hubby balik weekend ni (Yeeaaahhuuuuuuu!), baru aku nak try test.. Kata isteri mithali.. *bluwekk*

Bln ni, adalah beberapa brg yg aku beli online. Mostly barang anak2 je pon.. Antaranya:-




Botol MAM (Toddler) utk sape lagi klu bkn Dhea..
OFFER baaaek punya drp sorang mommy SI.. Dpt FREE 2bijik teats MAM pulak tu..



Lagi, aku ada beli bibs & 'ulat' drp Intan Payung utk Hadif.. Tp, 'ulat' tu dah jadik hak milik kekal kakak Dhea.. Ala dik, mcm tak biasa pulak.. ;P Yg bibs pulak, baru semlm aku try pakaikan kat Hadif. Seblm ni aku sorokkan dulu drp pandangan Dhea. Tp, sebaik terpandangkan bib yg si adik pakai, si kakak dah melalak nak jugak. Sudahnya, aku geledah dlm kotak baju2 lama Dhea. Jumpa laa bib lama Dhea yg masih elok aku simpan. So, sepanjang mlm laa Dhea pakai bib. Har har har..




Cuba teka roti aaape Dhea makan tue? ;P



Tghari tadi, aku dpt kiriman lagi.. Kali ini bkn aku beli tau. Aku dpt FREE jek, hasil drp berebut2 letak nama kat sini. Itupon nasib baik si Amyatie tlg alertkan aku. Dia jugaklah yg tlg letakkan nama aku disaat2 akhir (yer, nama aku yg terakhir sekali dlm senarai ;P). Sebabnya, dan2 tu jugak laa PC mak hang okeh!! Sabo aje laa kan.. Anyway, thanks babe! ;)

Owh, inilah dia barangnye.. Takpe, aku kasik preview sikit....




Mekaseyy Cik Maryaa.. ;)
Maryaa soh bagi review pasal cd ni.. Harus laa mak wat spesel entry nanti kan.. Ahaks! Er, agak2nyer laa kan klu aku tulis review baaaekk punya, ada chance tak nak dpt satu lagi FREE cd? ;P



Hmm, ada satu lagi pembelian online yg aku dah buat. Tp tak sampai lagi. Reason? Sebabnya, aku blom bayar habis.. Ngee..

Ingin!

Aku teringin buat entry seperti Kak Non. Teringin sgtttttttttt!!

Tp, aku tak pasti samada aku mampu meng'cover' atau meng'anon'kan org yg akan aku maki hamun ceritakan itu nanti. Serius aku tak gheti..

Dah tu, mcm mana nak luahkan ape yg terbuku? Naik senak dada aku menahan..

Adakah dgn cara aku privatekan blog ini utk sementara waktu, seperti yg pernah di buat oleh Sufira satu ketika dulu? Atau, buat satu private blog khas utk tujuan yg satu itu? Owh, cara ini pon Sufira dah buat. Cuba klik sini, itupon klu boleh.. ;P

Hmm, other option is password protected entry. Jgn harap! Mana ada function itu di sini. Klu ada, nak jugak aku buat.. Silap haribulan, pp entry lagi byk drp entry2 lain.. Haih..

Jalan terakhir?


Pendam saja dlm hati.... Arghhhh!!!


Tp, sampai bila?!!


Nanti makin membusuk pulak, mcm mana? Lagi parah....

























Ok, satu saja yg inginnnnnnnnnn aku luahkan..


HIPOKRIT!!!!!!!!!!!


Phewh! Lega? Boleh laa...

Wednesday, March 25, 2009

Episod bergenang airmata lagi..

Kejadian #1

Aku panggil Hadif & minta dia kiss pipi aku.. Hadif pon dgn gedik2 menciom pipi mamanye.. Lepas dia ciom pipi aku (tak lupa juga dia telah meninggalkan sedikit air liurnya di pipi mama ;P), ingatkan dia nak blah pegi main tempat lain laa kan, mcm biasa.. Mmg pon dia nak blah, tp seblom tu dia telah menghulurkan tgn kanannya yg comeyyyy itu..

I was like, 'nak syalamm mama ke dik?'..

Harus laa aku cepat2 sambar salam tgn comey Hadif tu seblm dia tarik balik tgn dia kan.. Har har har..

Yeay! Yeay! Anak mama dah pandai syalamm tgn.. Siap ciom lagik tuh.. *sob sob*


Kejadian #2

Erm, patutnya ini kejadian #1 sebab kejadian ni yg berlaku dulu.. Ah, lantak laa kan.. ;P

Dhea minta aku buatkan susu. Mcm biasa, aku akan tanya & suruh dia cari botol susu dia yg selalu bertaburan itu..

'Mama, Dhea nak susu..'
'Botol Dhea mana? Cari botol dulu..'
'Mama carikan laa..'
'Eh, sape yg nak minum susu ni? Cari botol kakak dulu, baru mama buatkan susu!'
'Ala, mama carikan laa..'
'CARI BOTOL KAKAK DULU!!'
<---- Yes, suara singa sudah keluar.. ;P

Kebetulan masatu Hadif mmg tgh berdiri kat depan aku.. Elok je lepas suara singa aku keluar, Hadif pon cangkung & tundukkan kepala dia sambil tgk kat bawah meja. Pastu tgn dia menunjuk2 ke bawah meja. Tp suara dia tak kuar pon, muka dia je serius pandang aku. Bila aku tunduk, nah, itu dia botol susu kakak Dhea..

Aku peluk2 Hadif.. Aku geget2 jari2nya.. Aku gomol2 pipinya.. *sob sob*


Ape perasaan kalian bila kalian menjadi saksi utama org yg pertama menyaksikan perkembangan anak/anak2 kalian?

Aku? Obviously akan bergenangan airmata..

Tuesday, March 24, 2009

Sudah berjumpa!



Sejak baca entry drp C!kPuanMuda & M-I-O, aku asyik terbayang2 aje roti itu. Aku ni mmg sukaaaaaaaaaa sgt mkn roti. Dari kecik sampailah skrg. Lama juga mencari, baru kini berjumpa! Yes! Yes! ;P

Alkisahnya, ptg Ahad kelmarin, aku & anak2 ke Pasaraya SMART. Saje mengekor parents aku berbelanja. Tetiba, terpandang pada deretan roti.. Dlm hati aku, 'Wahhhh, ada ada..'. Cepat2 sambar 2 bungkus & bayar. Hahahaha.. Kemaruk sungguh! ;P

Actually, cubaan pertama pencarian aku adalah pada hari sebelumnya (Sabtu). Balik drp kuliah tu pewot aku mmg tgh lapar. Hujan pulak makin lebat. Laaaaaagi laa bertambah2 lapar, kan.. So, dlm perjalanan balik tu aku singgah Sh*ell utk isi minyak. Terdetik pulak nak masuk 7*e, mencari makanan barang sesuap dua (READ: BUTTERSCOTCH!). Belek punya belek, takde laa pulok roti yg dicari2. Yg ada, hanyalah Choco Raisin. Itupon tinggal sebungkus. Memandangkan pewot pon dah tak bley tahan lapar, sambar ajelah.. Dek kerana kelaparan yg terlampau, kat atas highway tu jugak aku bedal separuh bungkus.. Har har har..

Isninnya pulak (semlm laa nih ;P), aku telah membawa sebungkus Butterscotch ke ofis utk dijadikan santapan sarapan. Rupanya officemate aku dgn baik hatinya telah pon membelikan roti itu. Yer, aku ade berpesan kepadanya pada Jumaat yg lepas supaya membelikan roti itu sekiranya dia ada ternampak dimana2. Ahaks! Memandang Butterscotch sudah bertambah sebungkus lagi, aku dgn baik hatinya telah mem'public'kan roti itu kepada kawan2 sepejabat.. :D

Kesimpulannya di sini, roti itu (READ: BUTTERSCOTCH! ;P) mmg sodappppp! Aromanya, hmmmmmmmmm wangi! Tekstur rotinya, lembuuuutt banget! Tp, tak boleh makan selalu kot sebab cepat muak..

Donut utk Mama...
































Ptg semlm, sebaik sahaja aku buka pintu ofis (nak balik dah), Dhea dah tercongok btol2 dpn pintu. Actually, aku boleh nampak Dhea dari dlm sbb pintu kat ofis ni pintu yg jenis cermin tue.. Tgn kanannya memegang donut yg dah tinggal separuh & tgn kiri pulak sedang memegang plastik kecik kaler merah..

Sebaik sahaja Dhea terlihat wajah mamanya yg ayu ini dgn lancar sekali Dhea mengeluarkan kata2 seperti title di atas sambil tgn kirinya menghulurkan plastik kecik kaler merah yg sedang dipegangnya.. Sooooooooo sweet & thoughtful okie.. Wlpon donut itu bukanlah donut yg dibeli di Big*Apple ataupon J*Co, mak hampir2 menitiskan airmata yg dah bergenang2 tunggu masa nak tumpah aje.. Ibu mana tak sebak bila si anak begitu mengingati, kan?

Mama syayanggggg kakak! Muachsss!!

Monday, March 23, 2009

Sebulan lagi...

...Hadif akan SETAHUN! *woo hoo*

Actually, sejak hari Isnin lagi aku cuba curi cari masa utk update milestone si kecik ni.. Phewh!

Hadif Irfan kini telah pon berumur 11bln+. Dah mcm2 pe'el yg si comeyy busyukk masyamm ni develop.. Ape lagi yg aku nak update yer.. Rasanya perkembangan Hadif setakat ni mcm dah complete je, selain drp berckp laa.. Er, ke yg itupon sudah? :D

Anyway, layan...

  • Hadif ni seorang yg lebih penyayang berbanding kakak Dhea.. Wlpon selalu kena buli dgn kakak Dhea, Hadif tetap syayanngggkan kakaknya nan seorang itu.. Bak kata pepatah, air dicincang takkan putus.. ;)




  • Skrg ni, Hadif suka sgt bergurau senda.. Mengekek dia ketawa.. Tak kiralah dgn sape pon kat rumah tu.. Esp. dgn satu2nya kakak yg dia ada.. Pantang disergah diagah sikit, kelam kelibut Hadif lari (ke berjln dgm pantas? ;P) & cuba nak menyorokkan diri drp kakak Dhea.. Dah laa gaya berlari mcm org mabuk.. Sambil gelak2 pulak tuh.. Mata pon klu lari sibuk nak pandang org yg mengagah.. Klu tersembam ke, langgar dinding ke, mmg haruuu.. Satu AP boleh dgr Hadif nanges.. Hahaha..







  • Anak bujang aku ni ada favorite sport spot dia tau klu kat rumah.. :D Antaranya..



  • Spot #1, celah kotak2 yg bersusun kat tepi tangga.. Seboleh2 nak nyelit jugak kat situ.. :D




    Spot #2, celah sofa.. Punyalah luas hall kat rumah tu, celah bedah situ jugak Hadif menolak Blue Hypponyer.. Suka cermin diri sendiri kat cermin sliding tu gamaknyer.. Haih..




    Spot #3, celah2 rak tv yg murah.. Ntah ape yg dicari sampai tertonggek2.. ;P



    Itu antara celah2 sudut2 kegemaran Hadif yg sempat aku snap klu kitorang lepak kat bawah.. Ada satu celah sudut lagi yg aku tak dpt snap.. Yg tu nanti2 laa mak update ek, klu sempat laa.. ;P

    Klu lepak kat bilik pulak, tak lain tak bukan kat sini laa jugak...





    Dan, di sini...



    Klu kat luar rumah, mana lagi klu bukan kat sini...


    Bukan main seronok lagi klu sekali sekala aku lepaskan budak berdua ni keluar.. Terus je tuju kat gate & gegar mcm nak kasik roboh.. Har har har.. Dah puas gegar, baru laa sibuk pi port2 dickson yg lain.. ;P



  • Hadif dah pandai syayang org.. Tak kira laa kat pipi ke, dahi ke.. Ckp je, 'syiomm sini dik..' sambil menyengih dia akan depakan tgn & ngangakan muncungkan bibirnye yg mungil itu.. Pastu, tak sah laa klu korang tak merasa air liur Hadif singgah di pipi.. Hahahaha..



  • Budak kicik ni skrg mulut dah pandai bising2, ngomel2, mcm menyanyi pon iye jugak.. Hahahaha.. Pastu, bila dgr kakak Dhea jerit2 dia pon join sekaki sekali.. Bingit tinger mak dek budak berdua ni tau.. Pandai dah panggey2 org2 dlm rumah ni, siap ketuk2 pintu bilik lagi.. Hahahaha..



  • Klu dgr lagu, dah pandai goyangkan kepala & badan kiri-kanan.. Har har har.. Ada hati nak joget ye dik? ;P Klu kena marah, pandai pulak cebik2kan bibirnya yg syeksi tu.. Pastu nangess.. Har har har.. Pokok pangkalnye, Hadif ni dah ada perasan perasaan laa.. Mcm cepat sgt pulak dia faham.. ;P



  • Owh, lagi satu.. Klu mandi Hadif dah pandai meniru aksi aku menyabunkan dia satu badan.. Dia wat2 tadah tapak tgn kat pump body wash, pastu usap2 perutnya yg buncit itu.. Konon2, tgh menyabun badan laa tuh.. ;P 1st time aku tgk, mengekek2 aku ketawa nengokkan keletah Hadif.. Lagi, Hadif dah boleh tahan nafas lama sket.. Meaning, klu aku jirus kepala dia dgn air, takdelah dia tercungap2 sgt menahan nafas.. Paling dia suka klu aku mandikan dia guna shower (yg mcm air hujan tu nama dia shower kan? ;P)..



  • Last but not least, Hadif still 100% on breastmilk.. Alhamdulillah.. Bila membaca post Cik Yan pagi ni, semakin berkobar2 semangat aku utk teruskan perjuangan nan satu ini.. Semoga segala usaha dipermudahkan olehNya.. Amin..




Oklah, tu je dulu.. Kang ada jugak yg muntah baca entry wajib mak nih.. :D

Thursday, March 19, 2009

2-in-1 thingy!

Kenapa 2-in-1? Sebab aku nak tepek award & jawab tag sekali harung.. Senanggggg.. ;P

Okay, 1st of all, harus laa aku tepek award drp Arnie dulu kan.. Mekaseyy yang.. ;)



Kata Arnie, peraturannya sama je dgn award yg ni.. So, takyah laa mak tulis lagik ek.. ;P


2ndly, meh jawab tag drp Sufira pulak.. Thanks beb! Ko mmg btol2 tegar sayangkan mak eh.. ;P

  1. Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

  2. Nama blog aku adalah seperti di atas.. ;P

    Ok, .D.H.E.A.S.Y.A.

    Tak tahu laa kenapa nama itu yg terpacul terfikir dikotak fikiran aku semasa mula2 meng'create' blog ini.. It is actually a combination between my first baby's name & my name. DHEA - SYA.. But, later I found that I can use D.H.E.A. as a guideline for my newborn(s)'s name.. Betui ka grammar mak nih? ;P

    So, D & H sudah. E & A will be coming soon.. Har har har..



  3. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

  4. http://isha2710.blogspot.com/

    isha - Combination name jugak..
    2710 - Combination number..

    Very typical huh? ;P Terasa mcm nak tukar pulak url blog nih.. Perlu ke?



  5. Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

  6. Aku menulis bukan kerna namaaaa... ;P

    Aku tulis ape yg aku rasa NAK tulis & PERLU ditulis (aka TAG ;P). Sesuatu yg aku rasa BOLEH dikongsi bersama & yg penting sekali, BOLEH dikomen (wlpon ada function comment not allowed ;P). Klu dah share tu, kenalah persiapkan diri dgn comments yg bakal diterima kan.. Perasan!! Mcm laa ramai yg sudi mengomel mengkomen kat blog mak ni.. ;P Kata sharing is caring.. Hahahaha!

    Gaya bahasa (ecehwahh ;P) pon ikut suka hati aku sebab inikan blog aku.. Hahaha.. Klu perlu emo, maka emo laa.. Klu perlu formal, formal laa.. Tp, biasanya mmg tak formal langsung pon. Ahaks! Yg paling penting kerjasyama sekali, ia mestilah mudah difahami & maksud yg ingin disampaikan itu SAMPAI juga kepada pembaca2 blog yg budiman. Ade ke yg kesah ni? ;P



  7. Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?

  8. Buat masa ni, belum terfikir lagi.. Takde sebab aku nak delete satu2nya blog yg aku ada.. Apsal? Ko tak suka ke dgn kewujudan blog mak yg vadevasss ni?



  9. Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ni?

  10. Owh, si Datin *bluwekk* Sufira tu ke? Har har har..

    Blog mak datin mmg vadevasss (dr mana aku dpt word ni eh.. oh, sini ;P).. Wlpon blog skin selalu tukar2, aku suka! Akibatnye, aku pon terjangkit dgn penyakit yg satu itu.. Hahaha.. Intipati (pergh, kosa kata aku ptg2 ni kebabomm! ;P) blog pon tepat, padat & sendat! Kahkahkah.. Ape aku merepek ni weihh.. Ampun penunggu gua Mimi.. ;P



  11. Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.

  12. Boleh tak klu aku tak tag sesapa? Blog aku, sukati aku laa kan.. ;P



Thawed frozen EBM..

Kan semlm aku ada plan nak test bg Hadif minum cold EBM lagi? Klu kelmarin fresh EBM, semlm aku test frozen EBM plak.. Thawed frozen EBM. :D

Kebetulan ada sebekas frozen EBM yg expired datenye adalah pada 18/03/09. Semlm laa tu kan.. Aku keluarkan & letak atas counter top kat dry kitchen tuh. Takde rendam2 dgn air paip etc.. Bila EBM tu completely thawed, aku tuang dlm botol MLO & letak teat. Pastu aku goncang2 (perlahan) laa botol tu, nak bagi nampak attractive laa kununnyer.. Hahaha.. Tp, Hadif sikit pon tidak menunjukkan keinginannya yg melampau seperti semlm. Hadif just sengih2 kambing tayang gigi dia atas & bawah.. Sabo aje laa kan..

So, nampak mcm tak menjadi laa pulak plan aku tu kan. Fikir punya fikir, tetiba dpt brilliant idea. Aku tanya Dhea klu2 dia nak minum susu. Jawapan Dhea, mestilah NAK NAK NAK! ;P Untuk pengetahuan korang, anak dara aku ni pantang kita offer susu.. Aku pon bancuhlah FM utk Dhea..

Then Dhea baring laa atas toto mcm biasa. Hadif yg dok kat sebelah, tergedik2 cuba merampas botol MAM kakak Dhea. Aku pon apelagi, cepat2 lari gi amik thawed EBM td & offer kat Hadif. Hadif terkinja2 mcm semlm bila nampak botol MLO tuh.. :D

Bila tgk Hadif mcm excited je, aku try laa sumbat botol tu ke mulut dia. 1st attempt, tak berjaya! Hadif tolak2 tgn aku.. Then aku tunjuk2 kat botol Dhea, sambil tu ckp 'Sama kan Dik, mcm kakak punya..'. Hadif sengih2 mcm paham jek ape aku ckp.. Pastu aku pass botol tu ke tgn dia. Eh, baru aku perasan yg Hadif dah pandai pegang botol sendiri laa.. Ditonggeng2nyer botol susu dgn 2 tapak tgnnya yg comeyy itu.. Hahahaha..

Hadif pon minum dan minum dan minum lagi.. Tp tak habis pon sebotol. Adalah luak 1oz (from 3oz). Kira ok laa tuh.. Semlm, aku monitor jugak laa takut dia kembung ke hape kan.. Tp, ok jek aku perati.. Cuma, pagi td Hadif yak2 agak byk juga.. Normal kot sebab Hadif ni yak 2/3hari sekali & sekali yak tu memanggg laa byk.. :D



Wednesday, March 18, 2009

Cold EBM?

Semlm, lepas tgk Spa Q aku cepat2 buat keje aku. Iaitu, menyimpan EBM yg diperolehi sepanjang waktu pejabat. So far, production mak masih mencukupi utk bekalan harian Hadif, wlpon dah reduce 1 pumping session..

Lepas siap simpan dlm bekas dadih kecik (3oz each), I found that ade baki dlm 1oz.. Nak buat ape eh dgn 1oz fresh EBM ni? Nak bekukan jugak ke? Takkan nak buang pulak.. Owh, N.E.V.E.R! Kebetulan pulak, si Hadif tgh main2 dekat dry kitchen area. Bila nampak aku pegang botol berisi 1oz EBM tu, si kenit tu mula terkinja2 & jerit2.. 'Eh budak kicik ni, kang mama sumbat dgn cold EBM ni kang..' :D

Tanpa pikir panjang, aku letak teat kat botol tu & try offer kat Hadif. Eh, nak pulak si Hadif minum.. Mak tak rendam pon EBM tu dgr air panas-suam. Bagi straight from the cooler bag. Persoalannya, boleh ke ek? Hadif minum dan2 tu jugak, sambil duduk.. Tak sempat nak landing2 atas toto.. Hahaha..

Wlpon masih bersisa, I'm impressed okay! Ye la, seblm ni jgn harap laa si Hadif ni nak minum EBM klu mama ada depan mata.. So, cmane pulak staff taska kata Hadif tak nak EBM? Ke, Hadif prefer EBM yg sejuk than yg suam? Ataupon, maybe sebab EBM tu still fresh from the oven?

Ada tanda tanya di situ.. Hmm, ptg ni nak try test bagi cold frozen EBM plak ar.. :D

56 Moment of Truth!

Tagged again by Sufira.. Ko mmg tau, mcm tau2 je aku tgh rilek2 takde keje.. Har har har..


Do you swear to tell the truth the whole truth and nothing but the truth?

  1. Where were you last night?

  2. Home sweet home ;)

  3. What is today's date?

  4. 18 March 2009

  5. Who was the last person to call you baby/babe?

  6. No one.. Eh, ada kot.. :D

  7. When you're at the grocery store do you use the self checkout?

  8. Ade ker? Tak penah nampak plak..

  9. Anyone crushing on you?

  10. Encik Suami, aci?

  11. What is your relationship status?

  12. I am married.

  13. Has anyone ever sang to you?

  14. Encik Suami.

  15. Has anyone ever given you roses?

  16. No one.

  17. If you were abandoned in the wilderness, would you survive?

  18. Insyaallah.. Saya akan cuba! ;P

  19. Who do you text the most?

  20. My younger brother :D

  21. How do you make your money?

  22. Draughting

  23. First person to text today?

  24. Tak rasa nak text sesape pon hari ni.. Tp, td sampai2 ofis terus text adik aku regarding Acer Notebook.. Hamik, complete mak bagi detail.. ;P

  25. What is your favorite color?

  26. Red

  27. What color are your eyes?

  28. Dark brown kot..

  29. What is a compliment you receive often?

  30. Ntah ek.. 'Tembamnyer anak2 ko!'.. Aci?

  31. How tall are you?

  32. 153cm saje..

  33. Who was the last person to say they loved you and when?

  34. Encik Suami, seblm subuh pagi tadi around 1am.. :D

  35. Do you like your parents?

  36. Of course!

  37. Do you secretly like someone?

  38. Not at this moment ;P

  39. Why did your previous relationship end?

  40. I don't have previous relationship.. ;P

  41. Who was the last person you said you loved on the phone?

  42. Encik Suami.. ;P

  43. Where is the furthest place you've traveled?

  44. Takyah tau laa.. Tak jauh mana pon.. ;P

  45. Which do you prefer, to eat or sleep?

  46. Eat.. Tp berat tak naik2 jugak.. *sigh*

  47. Do you look more like your mom or your dad?

  48. 50:50 ;)

  49. How long does it take you to shower?

  50. At least 20 minutes..

  51. Can you do splits?

  52. Nope.

  53. Are you flexible?

  54. Apekah?

  55. What did you do on New Years Eve?

  56. Lepak kat rumah dgn family..

  57. Was your mom there?

  58. Yes.

  59. Can you speak any other language than English?

  60. I can speak Malay very well.. ;P

  61. What is the last letter of your middle name?

  62. Mak kan org Malaysia Melayu, mana ada middle name bagai.. ;P

  63. How many hours of sleep did you get last night?

  64. 4-5 hours only! *sigh*

  65. Do you wear your seatbelt in the car?

  66. Yes, I do.. ;P

  67. Are you scared of flying?

  68. Mak tak penah 'terbang' pon lagi.. Mcm mana nak rasa 'takut'?

  69. What do you sleep in?

  70. T-shirt labuh & short.. Senang nak selak breastfeed Hadif.. ;P

  71. Who was the last person you kissed?

  72. Dhea & Hadif.

  73. Do you like funny people or serious people?

  74. Funny, tp yg tak menyakitkan hati laa.. :D

  75. What are you listening to?

  76. Bunyi plotter tgh print drawing.. Aku ler tuh yg mem'print'.. ;P

  77. What jewelry do you wear all the time?

  78. Necklace aje.. Bracelet dah putus..

  79. What do you have planned for tonight?

  80. Lipat baju kot.. Harap2 terlaksana dgn sempurnalah hendaknyer.. ;P

  81. Is the last person you kissed older than you?

  82. Of course not, kan Dhea & Hadif tu anak2 aku..

  83. Do you prefer friendster or facebook?

  84. I have both.. But, BOTH are not my preference tho..

  85. Do you have a favorite item of clothing?

  86. Casual jeans & shirt.. :D

  87. Do you like messages or comments better?

  88. Messages kot.. Ada beza ke?

  89. Last movie you saw in theaters?

  90. Tak ingat ler..

  91. Last thing you ate?

  92. Mihun goreng + telo sambal sebijik + hotdog se, er, btg.. :D

  93. What was last thing you drank?

  94. CMT ;)

  95. Are you happy right now?

  96. Biasa2 aje..

  97. If you could have one thing right now what would it be?

  98. Barang kan? Erm, RM tu kira barang jugak laa kan sbb boleh pegang dan rasa.. Ahaks!

  99. Who makes you happiest right now?

  100. Anak2..

  101. What were you doing at midnight last night?

  102. Bergayut kat tepon dgn Encik Suami.. Mcm dolu2 plak rasa.. Tp mmg itulah keje aku tiap2 tghmlm pon..

  103. Are you left handed?

  104. No.

  105. What was for dinner tonight?

  106. Ntah, tak terfikir lagi..

  107. What is the last thing you thought about?

  108. RM RM RM.. ;P

  109. When is your birthday?

  110. 2nd July

  111. Do you want to get married & have children one day?

  112. Alhamdulillah, dah kawen dah pon.. I'm blessed with 2 kids.. ;)



Phwehh.. Settle! Nak tag sape eh? Tak yah kot.. Tp klu sesape nak buat, silakan.. ;)

Tuesday, March 17, 2009

Mum Of The Year *clap* *clap*

Gigih aku wat entry harini kan.. Muahahahahaa.. ;P

Kalini mak nak tepek award merangkap TAG drp Sufira. Thanks laling! Comey jek award ni kan secomeyy mommies yg dpt award ini.. ;)




Here goes the tag thingy.. ;)

1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!

Eversince Hadif lahir, aku selalu marahkan Dhea.. There's one time yg paling aku sesalkan, happened last week klu tak silap aku.

Kejadian berlaku masa nak mandi ptg. Ptg itu Dhea agak luar biasa mengada2.. Aku pulak tgh pening & penat (READ: STRESS!!!). Kombinasi yg KURANG SESUAI kan..

Bila sesi pujuk2 tak jalan, aku pon mula laa nak naik hangin.. Laju je tangan aku PAP!! kat betis Dhea.. 3-4kali jugak laa aku PAP!! betis Dhea ni.. Tak cukup betis, tapak tgn dia pon kena.. Dhea pon meraungggg laa kan.. Sampaikan atok, naik atas sebab risau dgr cucu kesayangan dia menangis. Tp, sebabkan awal2 aku dah kunci pintu bilik, atok hanya boleh dgr lalakan raungan Dhea drp luar bilik shj.

Lepas aku PAP!! Dhea, tiba2 aku terasa sebak. Mcm tersedar dari rasukan syaitannnn nurrojimm gitu. Tp aku tahankan juga sbb tak nak tunjuk dpn Dhea. Aku tetap tunjukkan muka singa marah aku. Sampai laa Dhea siap dimandikan. Masa aku nak lapkan badan dia dgn towel, tak semena2 Dhea terus peluk aku bersama sisa tangisnyer. Bertambah laa rasa bersalah aku pada anak dara aku nan seorang itu.. That time, I cudn't say anything, I just hug her back.. *sob* *sob*

Kesian tau tgk Dhea nangis.. Sampai tersedu2 Dhea nangis.. Pastu masa nak pakaikan diaper, aku tanya laa 'Sakit tak mama pukul tadi?'. Dhea tak jawab ape2 pon. Dhea just peluk aku dgn mimik mukanya yg seolah2 menahan sebak sebab mama sanggup pukul dia mcm tu.. Again, that look makin menambahkan perasaan bersalah aku itu. Ketika itu juga, aku peluk Dhea erat2 & say, 'Mama minta maaf pada Dhea, yer syayangg..'. Korang tau ape Dhea jawab?

'Dhea syayanggg mama.. Syayanggg mama sgt2..'

Uwwaaaaaaaaaa.. Am I a bad mommy, dear?!

Mlmnyer, aku call Hubby & beritahu ape yg aku dah buat (sambil teresak2). Sampai ke hari ini aku menyesal dgn tindakan aku itu. Sgt2 menyesal. Hopefully, selepas pengakuan bertulis ini perasaan itu hilang.. Tp, boleh ke hilang begitu saja?


2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.

Dhea Suraya..

  1. Sgt petah berkata2..

  2. Sgt aktif.. Mmg susah nak tgk Dhea duduk diam2 kecuali time tido..

  3. Sgt suka bertanya mcm2 sampai kita pon pening nak jawab..

  4. Sgt suka menyanyi.. Pantang dgr lagu..

  5. Suka buli & nyakat atok.. Tp, atok tetap syayangg Dhea kan tok kan..

  6. Dhea ni ringan tulang orgnyer.. Senang nak minta tlg dia picitkan kepala mama klu mama sakit kepala.. :D

  7. I know she loves me more than Hubby.. Wlpon Dhea ni anak Ayah.. Kan kakak kan.. ;P

Hadif Irfan..
  1. I love breastfeeding him..

  2. I love cloth-diapering him..

  3. Anak bujangku nan seorang ini tersgtlah manje dgn mama..

  4. Mama sgt2 suka ciomm pipi Hadif bertalu2 sampai Hadif mengamok.. Har har har..

  5. Suka nyakat Hadif sampai Hadif nak start nangis, then baru pujuk.. So cute bila tgk Hadif nangis mengada2.. ;P

  6. Hadif ni dah pandai nak mengacah kita.. Ape yg kita tak bg buat, itulah yg dia nak buat jugak..

  7. Hadif sgt sayangkan kakak Dhea. Eventho selalu kena buli dgn kakak, bila kakak takde Hadif seolah2 L.O.S.T.


3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

Now, I'm passing this award to..



We You deserve it! ;)

I did the Macarena with a monster in my car because Big Bird said to and he's my leader.

This time I was tagged by Zety.. Mekaseyy.. ;)

Keep this going. Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.Have fun. :D


Pick the month you were born:

January-------I kicked

February------I loved

March---------I karate chopped

April---------I licked

May-----------I jumped on

June----------I smelled

July----------I did the Macarena with

August--------I had lunch with

September-----I danced with

October-------I sang to

November------I yelled at

December------I ran over



Pick the day (number) you were born on:

1-------a birdbath

2-------a monster

3-------a phone

4-------a fork

5-------a snowman

6-------a gangster

7-------my mobile phone

8-------my dog

9-------my best friends' boyfriend

10------my neighbour

11------my science teacher

12------a banana

13------a fireman

14------a stuffed animal

15------a goat

16------a pickle

17------your mom

18------a spoon

19------a smurf

20------a baseball bat

21------a ninja

22------Chuck Norris

23------a noodle

24------a squirrel

25------a football player

26------my sister

27------my brother

28------an iPod

29------a surfer

30------a homeless guy

31------a llama



What is the last number of the year you were born:

1-------in my car

2--------on your car

3--------in a hole

4--------under your bed

5--------Riding a Motorcycle

6--------sliding down a hill

7--------in an elevator

8--------at the dinner table

9--------in line at the bank

0--------in your bathroom



Pick the color of shirt you are wearing:

White---------because I'm cool like that

Black---------because that's how I roll.

Pink----------because I'm NOT crazy.

Red-----------because the voices told me to.

Blue----------because I'm sexy and I do what I want

Green---------because I think I need some serious help.

Purple--------because I'm AWESOME!

Gray----------because Big Bird said to and he's my leader.

Yellow--------because someone offered me 1,000,000 dollars

Orange--------because my family thinks I'm stupid anyway.

Brown---------because I can.

Other---------because I'm a Ninja!

None----------because I can't control myself!



Now type out the sentence you made, write 'em in my comment box and also as the TITLE line and tag your friends in the note!


I did the Macarena with a monster in my car because Big Bird said to and he's my leader.


Ok.. I'm tagging you, Cik Iszan.. ;)

Perihal Encik Suami.

Masa aku taip perkataan 'Encik' di tajuk entry, tetiba aku teringatkan satu perbualan antara aku, Dhea & atok (bapakku :D). Perbualan berlangsung ketika dlm perjalanan utk ke pejabat pagi semlm..

Atok: Dhea dhea.. Tgk tu Polis. Cepat pakai tali pinggang keledar. Klu tak, nanti atok bagi Dhea kat Polis.. Nak?
Dhea: Mana ada polis tok?
Atok: Itu... Cepat pakai tali pinggang..
Dhea: Takpelah, polis tu tak nampak kita..
Atok: Atok bentikan keta eh.. Nak bagi Dhea kat Polis.. 'Encik Polis, tgk Dhea ni tak nak pakai tali pinggang. Tangkap Dhea Encik Polis'.
Dhea: Encik Polis?
Atok: Iye.. Encik Polis..
Dhea: Klu polis panggil Encik Polis ke mama?
Mama: Iyelaaa.. Klu Polis kita panggil Encik Polis..
Dhea: Klu Askar?
Mama: Klu askar, panggil Encik Askar..
Dhea: Klu Ayah?

Boleh tak aku gelak dulu? Wakakakakakakaaaaaa...

Mama: Ayah sape?
Dhea: Ayah Dhea laa..
Mama: Haa, panggil Ayah laa.. Takkan nak panggil Encik Askar pulak..
Dhea: Tapiiii, kan Ayah Dhea Seorang Askar?

Masa ni atok dah gelak besar.. Sib baik laa tgh drive kan.. Klu tak, mau atok gelak guling2 gitu.. ;P

Okeh.. Itu saja.. Entry ini sebenarnya adalah utk menjawab tag drp Sufira. Sebenarnya, mak segan nak join club AMT Cik Lola.. Tu yg tak buat jugak lagi tag ni wlpon hati terkinja2 nak buat.. ;P Anyway, thanks again to you Mimi (both are Mimi rite? ;))..

Here goes..

Rules:

  • Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.

  • Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do.

  • The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.


  1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?

  2. Cartoon? Actually, Hubby mak tak kisah.. Ape yg dah tersedia terbukak, itulah yg dia tgk.. ;)

  3. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?

  4. Er, sambal belacan? :D

  5. What’s one food he doesn’t like?

  6. Semua makanan pon dia bedal sebab Hubby mak ni bab makan tak cerewet sgt..

  7. You go out to eat and have a drink. What does he order?

  8. Nasi goreng ayam kunyit/daging masak merah dan milo ais..

  9. Where did he go to high school?

  10. Hubby mak sekolah kat kg dia ajer.. :D

  11. What size shoes does he wear?

  12. 7 (dgn konfidennyer! ;P)

  13. If he was to collect anything, what would it be?

  14. Like CY's other half, my Hubby ALSO NOT A COLLECTOR.. ;)

    Tp, klu tetiba dia rasa nak collect something mak ingat nak suggest soh dia collect kotak rokok. Biar dia sedarr diri sikit.. ;P

  15. What is his favorite type of sandwich?

  16. Hubby mak bukan peminat roti/sandwich..

  17. What would this person eat every day if he could?

  18. Ikan masin/ikan kering with sambal belacan powerrr..

  19. What is his favorite cereal?

  20. None..

  21. What would he never wear?

  22. Baby sling..

  23. What is his favorite sports team?

  24. Manchester United (MU)

  25. Who did he vote for?

  26. Kata goverment servant.. ;P

  27. Who is his best friend?

  28. Takde.. Tp buat masa ini, Hubby mak kamcing dgn Semanggol..

  29. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?

  30. Part ni mak tipu.. Hahaha.. Sebab masa jawab soalan ni mak tgh call Hubby.. Ngee!

    Dan, jawapan Hubby adalah, er, segan laa nak bgtau.. Ok, he wish me to be ontime.. ;P

  31. What is his heritage?

  32. Melayu + Banjarmasin.. Hubby mak kan org peghak Perak..

  33. What is his favourite colour?

  34. Blue & White

  35. What is his habit?

  36. Smoking. Very bad habit, huh? Bila laa nak quit bang oi..

  37. What is he proud of?

  38. Yg ni pon mak tipu.. Hahaha.. Tp jawapan Hubby telah buat mak terharu. Dia kata..

    'Bila awak dah grad nanti, mesti abg bangga..'
    'Eh, abg bangga ke dgn Mama?'
    'Eh, awak ni. Mestilah.. Lempang nak?'


  39. Lastly, do you think he will read this?

  40. Klulah Hubby mak tu tak buta IT, mesti dia teringain nak baca.. Tadi pon masa on call, dia sibuk dok tanye2 mcm mana nak baca blog mak ini.. Wakakakaka...



Okeh, settle jugak wlpon ada tipu2 sket sini sana.. ;P Jgn marah haa.. So, kali ini mak nak tag..
  • Momidanial
  • ~ Rindu laa nak baca entry keji hang..

  • Rizza
  • ~ Asyik story pasal Hassan je kan.. ;)


Monday, March 16, 2009

PengUMUMan tidak rasmi

Diumumkan, ketibaan bahawa saya telah BERJAYA mengupload Assignment Kebaboommm #2 (group assignment) ke You*Tube.. At last.... Phewhhh!

Actually, dateline A#2 ni semlm, 15hb Mac.. Tp, atas sebab2 yg tak dpt dielakkan, ptg ini baru proses mengupload video keji itu menemui kejayaan seperti yg diharapkan berjalan lancar wlpon terpaksa upload 2-3 kalilah jugak kan.. Uhh.. Saje laa tue kan nak bagi mak muntah pitam ngadap y*t!!

Oh yer, semlm (or pg td?) seblm saya beradu, saya telah mengupload tugasan itu ke 'tempat' lain menggunakan FileZilla (FTP) sebagai langkah berjaga2.. Yer, utk subjek ini kami mmg ada setup Yahoo! group, FB group, client/server (FileZilla) & yg terbaru adalah YT group.. Err, sila abaikan bahasa teknikal saya yg agak tunggang langgang..


Entry ini adalah sekadar rekod peribadi saya.. ;P




Note: Jgn tanya video apekah yg mak upload.. ;P

Hectic (kunun.. ;P) weekend

This (last) weekend was totally different from last week. Arghh..

Seperti yg telah dicatitkan di sini, saya sgt bekerja keras cuba utk menyelesaikan tasks itu. Wlpon HANYA 2 perkara, tetap..... ;P

Sejujurnya, saya hanya dpt selesaikan task #1 sahaja. Itupon, tak semua yg dpt disiapkan. Jumaat keliwon mlm yg lepas, saya cuba mencuri mencari masa utk belajar. Saya perlu belajar kerana Sabtunye akan ada pop quiz lagi. But, to no avail.. Takde sikit pon masa yg boleh dicuri utk saya melakukan aktiviti bebas belajar melainkan selepas anak2 saya tido dgn nyenyak. Selagi tak nyenyak, mak mmg tak boleh nak concentrate study okeh.. Letih kejap2 nak merangkak naik atas katil balik..

Task #2; nampaknya masih tidak berkesempatan utk dilangsaikan. Malahan, ianya semakin bertambah2 pula. Huwaaaaaaaa.. Matteyy laa nak melipat pasni.. Keras kejung laa jari-jemari mak yg halus dan lembut comey nih..

Semalaman juga saya telah cuba utk mengupload assignment saya ke You*Tube. Akan tetapi, harapan saya utk mengbroadcastkan assignment kami yg kebaboomm ;P itu hanya tinggal harapan. Letih mak sign in, tp skrin dok tang tu laa jugak.. Bila dah boleh sign in, part nak upload video tu pulak manjang error. WTF?! Ditambah lagi dgn connection cel*com bb yg bluwekk itu, jiwa saya makin S.T.R.E.S.S.E.D!!

Akhirnya, kul 5pg baru saya surrender mencoba. Tido lagi baik.

Hasilnya, pagi ini saya bgn lambat. Pegi keje pon lambat. *sigh*

Friday, March 13, 2009

Be cool with a refreshing blog

Nowadays, aku sedang menggilai Choc Milk Tea (CMT).. With pearls/bubbles, of course..



CMT with pearl / bubble / bijik sagu.. Sheddapp! ;)



Seblm2 ni aku dah penah try flavour lain, Almond MT. Tak shedappp okie! Bau ada lain mcm sikit. Loya tekak mak.. So, lepas tu terus tak berani try flavour lain selain CMT..

But, td aku saje laa sembang2 kosong dgn budak yg jual air tu.. Saje kepoh2 tanye flavour yg laris selain CMT.. And, bebudak ber2 tu kata Honeydew MT quite laku jugak. Sheddappp laa kot.. Klu tak sedap, takkan ramai yg beli kan..

Maka, aku pon memberanikan diri utk mencoba flavour itu. Guess what? Meeeemang sodapppppp! Try laa.. ;)

Seblm terlupa, tajuk entry ini sebenarnya adalah slogan CoolBlog. Ngee~

Portal SO ;P

Saya baru sahaja selesai membaca entry ini. Maka, dengan bangganya, saya ingin mengumumkan 2 perkara di sini.


Pengumuman Pertama


EPISODE SOAP OPERA TELAH DIKEMASKINI!!



Silalah, jgn segan2 atau malu2 utk klik pada link2 di sidebar blog ini.. ;P


DAN....


Pengumuman kedua dan terakhir utk harini..


Saya dgn rasa rendah diri ingin menobatkan menjadikan blog ini sebagai......





























































PORTAL RASMI SOAP OPERA

*woo hoo*




Err, ada bantahan ke yg arif? :D

Thursday, March 12, 2009

My Sisters *wink*

Sebelum aku balik, aku nak tepek dulu award drp Arnie.. Thanks dear.. Muachss! ;)



The rules:

  • Place the award logo on your blog.

  • Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"

  • Link to the nominees on your blog post.

  • Comment on their blog that you have nominated them.

  • Share the love and link to the person who nominated you.



So, aku nak spread award ini kepada:-

  1. Kak Non Anamiraa

  2. Momidanial

  3. Cik Yan

  4. Cik Lovebaby

  5. Cik Alesha_rr

  6. ~Antara bloggers awal yg aku kenal.. Mereka juga otai2 kat forum faveret aku.. ;)

  7. Ealyie

  8. ~Antara mommies SI.com yg aku penah jumpa.. ;)

  9. Arnie

  10. Sufira

  11. ~Antara penge'tag' tegar aku.. Hahahaha..

  12. Sayangibu

  13. ~Seorang che'gu yg dedikasi? ;P


    Last, but not least..

  14. Cik Iszan

  15. ~Seorang SAHM yg berjaya.. Kan Iszan? ;)


Hujung minggu yg heaven..

Last weekend kami terima satu berita GEMBIRA & satu berita KURANG GEMBIRA.. Hmm.. Mana satu dulu nak cerita?

Berita gembira dulu lah, ok? ;)

Last Saturday, Hubby aka Ayah telah selamat pulang ke pangkuan kami utk sementara. Hubby tiba di rumah lebih kurang jam 2pg (di sini laa terselitnya berita kurang gembira itu..), tatkala aku & anak2 sedang lena diulit mimpi tido. Dah sah2 mamaikan, aku buat tak kisah aje Hubby balik. Buleh? ;P

Maka, Sabtu itu aku telah memontengkan diri drp hadir ke kuliah.. Lalalalalaa.. ;P

Actually kami takde kemana2 pon hari Sabtu itu. Just lepak2 kat rumah spend time together dgn anak2. What do you expect, 3minggu (ke lebih?) tidak ketemu woo.. Of coz laa rindu dendam hokeh.. ;P

Owh, pagi Sabtu kami ada ke Gia*nt utk buat bank draft. Nasib baik laa ada RH*B di situ. Then, kami straight fwd ke mini ofis Johor Land di Tmn Buk*it Ti*ram utk menyerahkan bank draft itu. Akhirnye langsai juga bayaran 10% utk rumah kami.. 2-3bln lagi boleh laa amik kunci pulak.. *woo hoo*

Itu saja aktiviti di hari Sabtu.. Selebihnya, Hubby byk habiskan masa bergurau-senda dgn anak2. Siann mak tau.. Terbiar sepi aje sorang2.. ;P



Kerana Epal sebijik.. Riuh rendah satu rumah.. ;)
P/s: Err, ada sesape tau cemane nak bg clear gambar yg blurr (bwh-kiri sekali) itu? Aku rasa gambar itu sgt bernilai..


Tengok gambar2 itu saja anda tentu boleh mengagak betapa gembiranya Hadif (dan Dhea).. Kali ini, Hadif mmg seronok bergurau sakan dgn Ayah terchenta. Seblm ni, Hadif buat tak tau je kat Ayah dia. Tp, kali ni lain sikit. Mcm paham je yg Ayah dia tu balik 2-3hari jek.. Dhea pulak, wlpon rindu banget, tetap kontrol ayu.. Tp, anak dara aku tu mmg melekat 24jam tak hengat laa dgn Hubby.. Jeles mak.. ;P

Hari Ahad pula, Hubby takde kat rumah. Pagi tu dlm kul 10+ Hubby dah gerak ke Kluang utk cuba settlekan berita yg kurang gembira itu. Aku & anak2 malas nak ikut. Lgpon, sakit pinggang aku agak kronik juga haritu. Hubby balik agak lewat ptg juga. Naik bas laa katakan..

So, kami hanya dpt spend time waktu mlm sajelah.. Again, Hadif yg conquer Ayah.. Wlpon agak kepenatan, Ayah tetap layankan kerenah Hadif yg ingin bermanje itu.. ;)



Amboi dik.. Sukenyer dia kena gomol eh.. ;)



Hmm.. Itulah dia serba sedikit cerita minggu lepas yg sgt heaven.. Baik utk anak2, mahupon maknyer.. ;P

Ape? Berita kurang gembira?! Nanti2lah aku story.. Di ptg yg sejuk ini, bagilah chance aku layan rinduuuu dulu.. ;)

My TO-DO LIST!!

Klu semlm aku jawab tag WISHLIST, kali ni aku saje laa gatal nak catitkan TO-DO LIST for this coming weekend..

Jeng.. jeng.. Jenggggg...

  1. Assingments yg melambak tak hengat.. Ada 5+2 assignment menanti.. Pergh, buta mata hatiku berpinauu bijik mata ngadap komputer..


  2. Agenda melipat baju.. Ada, err.... 2 bakul kecik baju menanti utk dilipat.. Hmm, keje yg satu ini mmg tak penahnye siap sempurna.. ;P



Elehhh.. Ingatkan byk sgtlah keje nak kena buat weekend nih.. ;P

Wednesday, March 11, 2009

Kasut gedik cheeky saye :D


Nampak tak star yg bling2 itu.. Gedik Cheeky tak? ;P



Memandangkan selipar jepung Asadi Hadif yg ini sudah selamat berada di taska buat selamanya, aku terpaksa telah membelikan Hadif sepasang lagi selipar.. This time round, aku beli kat K*4 aje.. Dah kebetulan masatu lunch di K*4, tak koser laa mak nak pi jauh2 semata-mata utk mencari selipaq jepung utk anakandaku yg terchenta.. ;P

Ptg itu juga, Hadif telah merasmikan Master Babynyer itu.. Hehehe.. Terkedek-kedek anakandaku berjalan.. Maklumlah, seblm ni mmg tak penah pon jalan cari pasal kat luar kan dik.. Tu yg excited tak hengat tu kan.. Kan kan.. ;)



video

Syiann kakak Dhea, Hadif tak layan eh.. Hahaha.. Excited sungguh si adik ke sana ke sini dgn selipar jepung barunya itu.. Btw, sila abaikan suara latar yg lantang itu.. ;P

My WISHLIST..

Been tagged by Sufira, Arnie dan Miz_eda. Kan mak dah ckp, tegar tak tegar laa kan mereka berdua ini menge'tag' mak.. As for Miz_eda, ini adalah julung2 kalinya beliau meng'tag' mak.. ;P

Whateva it is, thank you so much to all three of you kerana sudi mengasihi aku.. ;)

Sepertimana komen Cik Mimielola dlm entry Cik Yan ini, aku pon serupa gamaknyer.. Masa first baca tag ni rasa gediks je nak buat. Tp bila diri sudah ditag, K.A.P.U.F.F! (bkn kerana mak rindukan Cik Iszan yerr.. ;P), blurr tak tau nak wish tulih ape.. ;P


The rules:

  1. Make a list of what u want on your birthday

  2. The list should be 10 numbers

  3. post the image of this award to your posting

  4. give it to 10 frens of yours


Anyway, here goes my birthday wishlist..
  1. Kesihatan yg baik sepanjang HARI BERSEJARAH ITU dan utk hari2 yg akan datang..


  2. Suami dan anak2 berada disisi, disaat & diketika itu.. Klu parents & ahli keluarga yg lain ada sekali pon laaaaagi bagussss.. Jgn time tu Hubby mak kena pi kursus lagik udah..


  3. A bouquet.. Buang tebiat kot aku.. Tak penah2nyer mak ngidam dpt bunga.. Har har har..


  4. A digital camera.. Nak minta Dslr, mcm tak yakin jek.. ;P


  5. A laptop.. Asyik pinjam lappy org jek kan.. Klu ada sendiri punya, mesti lagi beshhh nak study.. Result peksa pon mesti mantoppp gitu.. Ahaks! ;P


  6. Candle lite dinner maybe.. Just the two of us.. ;)


  7. Family vacation.. Klu berdua je hidup mcm tak lengkap pulak.. Mesti nak bawa anak2 juga.. ;)


  8. Choc or/and cheese cake.. Kata celebrate birthday.. Klu takde cake, bkn laa birthday namenyer kan.. ;P


  9. Mak teringin juge nak ada handbag seperti ini.. Tak dapat yg ori, 99.9% mirror pon jadik laa kan.. Har har har.. Again, buang tebiat kah?! ;P


  10. Like Arnie, may ALL my nine wishes comes true.. Aminnn.. ;)




Agak2 sempat boleh dapat tak? Klu tak semua pon, at least half of it pon jadik laa kan.. Husband & wife punya pasal, mak bagi diskon laa sket.. Okey bang? ;P




Note: Lepas baca entry Cik Iszan, mak mcm terpanggil nak beli munaww.. Apekah? :D

Jawapan kepada...

...entry ini ;)










































My beloved PISA.. ;P



Saya terpaksa mengeluarkan kotak ajaib itu drp kedudukan asalnyer kerana beg galas asal telah dicemari dgn muntah hijau Dhea..




Kellass opis mak.. Siap boleh jemur beg & tuala lagik.. Har har har..



Semlm, semasa dlm perjalanan ke pejabat, Dhea telah termuntah di dlm kereta. Habis laa seat belakang dipenuhi dgn muntah Dhea. Nasib laa hanya muntah susu.. Saya tak sempat utk menyelamatkan beg pisa itu menahan muntah Dhea drp terkena seat belakang keta. Huhuhu.. Nasib baiklah juga beg keperluan Dhea dibawa bersama. Ada juga tuala utk mengelap mana yg patut.. ;P

Maka, Dhea telah saya bawa masuk ke pejabat dan saya telah memandikan menyiram sebahagian drp badan Dhea yg terkena muntah. Klu tak, mmg masyammm laa kan..

Selain drp menyiram Dhea, saya juga telah menyiram beg galas pisa itu.. Nasib baiklah beg itu kalis rindu air. Klu tidak, rosaklah motor pisaku ittew.. Maunye saya nangess 3hari 3mlm klu motor pisa tu rosak.. ;P

Sudah 2 kali Dhea muntah secara tiba2.. Maksud tiba2 ni, alih2 je muntah without any prior notice ie. batuk2 ke hape ke kan.. Kali pertama adalah pada pukul 5pagi semlm.. Terkebil-kebil laa saya mencuci muntah itu.. Kali kedua, adalah seperti yg telah saya nyatakan di atas.. Saya ada juga bertanya kepada Dhea..

'Sakit perut ke nak?'
'Yer..'


Itu sahaja jawapan Dhea.. Takde penjelasan yg panjang lebar seperti biasanya.. Hmm..