Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, March 18, 2009

Cold EBM?

Semlm, lepas tgk Spa Q aku cepat2 buat keje aku. Iaitu, menyimpan EBM yg diperolehi sepanjang waktu pejabat. So far, production mak masih mencukupi utk bekalan harian Hadif, wlpon dah reduce 1 pumping session..

Lepas siap simpan dlm bekas dadih kecik (3oz each), I found that ade baki dlm 1oz.. Nak buat ape eh dgn 1oz fresh EBM ni? Nak bekukan jugak ke? Takkan nak buang pulak.. Owh, N.E.V.E.R! Kebetulan pulak, si Hadif tgh main2 dekat dry kitchen area. Bila nampak aku pegang botol berisi 1oz EBM tu, si kenit tu mula terkinja2 & jerit2.. 'Eh budak kicik ni, kang mama sumbat dgn cold EBM ni kang..' :D

Tanpa pikir panjang, aku letak teat kat botol tu & try offer kat Hadif. Eh, nak pulak si Hadif minum.. Mak tak rendam pon EBM tu dgr air panas-suam. Bagi straight from the cooler bag. Persoalannya, boleh ke ek? Hadif minum dan2 tu jugak, sambil duduk.. Tak sempat nak landing2 atas toto.. Hahaha..

Wlpon masih bersisa, I'm impressed okay! Ye la, seblm ni jgn harap laa si Hadif ni nak minum EBM klu mama ada depan mata.. So, cmane pulak staff taska kata Hadif tak nak EBM? Ke, Hadif prefer EBM yg sejuk than yg suam? Ataupon, maybe sebab EBM tu still fresh from the oven?

Ada tanda tanya di situ.. Hmm, ptg ni nak try test bagi cold frozen EBM plak ar.. :D

4 comments:

::Umi Sufira:: said...

Sedap kot Sha, sejuk2 tuh...macam horlicks sejuk gamaknya:P

Marsha~ said...

tak kembung ke anak kau nyah?? huhuhu.. satu hari kau pump selalu dapat berapa oz ek?? aku tabik dgn kau.. aku ni hanya bf petang ngan malam je.. selebihnya minum FM.. tu pun petang ngn malam aku tak sure anak aku kenyang ke tak sebab mcm tek aku ni tak berapa keras pun.. hermmm

Hanz said...

MamaDhea, kalau 1oz pun boleh simpan sejuk beku. Nanti next pumping, top-up pada 1 oz beku tadi untuk cukupkan sukatan slalu bagi nursery. Tapi yg top-up kena chill-kan, jangan mix panas (suam suhu badan) ngan beku. Nanti komponen dia kacau-bilau..he,he.

mamaDhea said...

mimi,
tu laa pasal kots.. haha..

marsha,
aku risau gak kot kembung ke.. tp sepanjang malam ok je aku tgk.. aktif mcm biasa, takde merengek cam sakit ke hape..

aku pump hari2 dpt laa dlm 8-10oz.. tak byk sgt sebab aku dah reduce pumping session.. seblm ni boleh gak dpt total around 16oz..

beb, tek tak keras tak semestinya takde susu.. klu qila tak ngamok tu, kira kenyang laa tuh.. hehe..

hanz,
saya tau, mmg boleh bekukan.. tp mcm leceh coz amik space freezer kan.. normally, saya akan simpan kat petiais bawah & top-up dgn esok punya collection, if ada balance sikit2 tu laa.. tp saje jek laa kan nak test.. haha..