Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, February 18, 2009

Atas permintaan ;P

Entry kali ini adalah atas permintaan seorang pembaca tegar ;P blog ini yg telah memberikan komen (berserta permintaannya skali ;P) di entry ini..


Mummy HnH@arnie said...
Owh, part guna air panas lom try lagi nie...

Aku perasan, antara CDs ku itu, Blueberry Minkee paling smelly laa.. Baru pakai sejam dua, sungguh hancing mashamm... Hubs pon bising... :p

Harus aku praktik kan ini...Thanks!


Nak request buleh? Ko wat entry camne nak bagi cun pocket CD nyer inner tue supaya putih melepak... Aku nyer dah kuning2 sket... Sungguh xcun & sakit mata menengoknya...



Dear Arnie,

Setakat ini saya tidak mengalami sebarang masalah utk memutihkan inner layer pocket CDs anak-anak saya.. Kesemua pocket CDs yg saya ada, masih putih seputih salju.. Seriusss beb!

Seingat saya, stain poops yg melekat pada inner layer pocket CDs mmg mudah tanggal. Terutamanya apabila inner layer itu adalah drp jenis kain fleece.. Cuma perlu spray dgn air paip (bertekanan tinggi ;P) seblm dimasukkan ke dlm WM utk normal wash..

Owh ye, mungkin saya penah mengalami perasaan seperti anda seblm ini. Tp, kini stain yg menyakitkan mata saya itu telah hilang tanpa saya sedari. Dan, CD yg terlibat kini telah kembali putih (inner layer) seperti sediakala. Saya tidak pernah menggunakan dgn sengaja sebarang bahan pemutih seperti Clo.rox ataupon Va.nish. Infact, these bleachers (ade ker word ni? ;P) are prohibited.. Rasanya, most CDing moms knew about it, rite? ;)

Berdasarkan pemerhatian saya selama menceburkan diri dlm arena CDing ini, DIRECT SUNLIGHT sgt-sgt membantu dlm menghilangkan kesan kotoran pada CDs & inserts. Normally, after several wash the stain will completely disappear. Gone with the wind!

Kesimpulannya, selalu-selalu laa jemur CDs & inserts di bawah terik matahari.. ;P

Rasanya, itu aje laa kots yg dpt saya kongsi bersama.. Anyone nak tambah?! Sila-sila.. ;)

7 comments:

::Umi Sufira:: said...

Gud tips!Thanks Sha!

mimielola said...

Oh, aku sungguh tak boleh nak nyampuk topic CD nih. CD lain aku buleh. ;)

jua said...

alamak, entry yg berguna..tp i xpakai cd. u jgn lak g delete entry ni n totop blog, kot2lah nnt anak no2 i pakai cd bolehlah jump to dis entry.

Mummy HnH@arnie said...

Thank You! Special entry lagi tue... ekekeke...

Eh, aku dah jemur direct sunlight laa tue, tapi tak putih jua... nyampah! Mungkinkah sunlight yang menyinari JB, tdk sama dgn sunlight di sini? ekekeke...

Mama Adib said...

sya
ku nak request ni.

Dalam banyak2 brand CD cuba bagi list ko punya fav.
macam diapers jugakkan berlambak brand mesti ada yang d best dan tidak keh keh
diapers ku vote huggies laa idak le mahal sangat n sesuai untuk my adib.

Nur said...

mamadhea, sy punye CD pung byk yg kuning huhuhu...w/pun ku adakalanya strip wash beb..

mamaDhea said...

mimi,
welcome.. ;)


lola,
CD apakah?! ;)


jua,
tutup blog? tak sampai seru lagik nak totop blogs.. hehe.. btw, preggy kah?


arnie,
welcome bebeh.. ;)

sunlight memane tak same ke weih? ;P ntah laa, tp aku mmg takde pakai petua lain.. ittew juga.. klu stain yg maha hebat tu mungkin akan takes time jugak laa nak hilang..


mama adib,
err, nanti mak coba usahakan.. ;P


nur,
alhamdulillah, cds anak2 sya masih lagi nampak putih suci.. ahaks ;P

stripwash tu utk cd yg ada masalah detergent build-up.. mmg suggested buat monthly.. tp sya ni tak rajin nak buat.. hehe..

klu utk putihkan inner layer cd ni, ada jugak yg gunakan perahan lemon..