Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, April 2, 2009

Charges

Sebelum ini saya pernah dimaklumkan oleh beberapa orang rakan bahawa bank charges yg dikenakan ke atas mereka HANYA RM0.50 utk setiap Transfer Fund yg mereka buat. Mereka siap tunjuk bukti transaksi lagi kepada saya.

Pelik. Kerana, selama ini charges yg dikenakan ke atas saya utk transaki yg sama adalah sebanyak RM2.00 per transaction. Apekah?

Maka, minggu lepas saya telah ke C.IMB utk mendapatkan kepastian. Dan, mengikut banker di situ, RM2.00 adalah charge sebenar. Dia juga pelik mcm mana kawan2 saya hanya dikenakan charge sebanyak RM0.50, sedangkan dia sendiri (pekerja bank itu) pon dikenakan charge yg sama seperti saya.

Saya siap ckp, 'Rugilah saya klu mcm ni kak..'.

Ptg semlm, saya telah cuba mengoogle info berkaitan dan saya terjumpa INI. Ah ah ah.. Dah terkena, baru nak google.. ;P

Notice ada 2 jenis saving account di situ? Dan, charges yg dikenakan juga sedikit berbeza for each saving acct. Yg itu, saya baru tau. *sigh*

Hmm, no wonder saya kena charge RM2.00. Tp, pelik pulak bila banker tu sendiri seolah2 terkejut dgn pertanyaan2 & pernyataan2 aku saya itu. Takkan dia tak tau kot. Isk isk isk..

Ok, boleh baca kat SINI utk keterangan lanjut.




Note: Semlm ada org melatah bila baca satu entry di blog saya. Aik, terasakah? Bak kata pepatah, 'siapa makan cili dialah yg terasa pedasnya...'

3 comments:

MommyDania said...

hye, salam! setahu sy pun mana2 bank mmg charge rm2 for each transaction (m2u). i link urs k!

mamaDhea said...

hi mommydania,
thanks sudi singgah2 & link to this humble blog.. ;)

oo.. m2u pon RM2 ek..

nelcyndana said...

huh...? charge rm2 even m2u?hmm.... itu kalu diff bank kot... kalu sesama mbank, free jer rsnya.... kalu byr bill, ptptn, insurans baru charge rm1. ke aku yg tak perasan....