Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, June 2, 2009

Tonsillitis

Pagi tadi aku bawa Hadif berjumpa paed kesayangan disebabkan demamnya yg on off sejak Jumaat lepas. Sejak mlm semlm sampai laa pagi tadi, suhu badan Hadif tak surut2, 37-38°C.. Risau aku.. Sepanjang mlm semlm, Hadif bertopikan sapu tgn lembab.. Elok plak dia tak tarik towel tu..

So, pagi tadi paed dah confirmkan, 'It's definitely tonsillitis!'.

/omg

Hmm, patutlah si kecik ni lately tak berapa nak lalu makan. Nennnennn aje klu kat rumah..

Ape tu tonsillitis? Aku pon tak tau nyah! Yg aku tau, sakit kat tekak. Ini antara yg aku dpt selepas bertanyakan pada pakcik google..

"The tonsils are lumps of tissue located on either side of the back of the throat. They are part of the body's immune system, designed to protect us by trapping bacteria and viruses that try to enter the body through the mouth.

But sometimes infections are too much for the tonsils to handle, and these fighters of infection become infected themselves. When that happens, it's called tonsillitis (pronounced: tahn-sih-lie-tus)."


More details here.





Pict. credit here.



Selain link kat atas tu, boleh juga refer kat MayoClinic.com. Everything about tonsillitis, from top to toe.

/sweat





10 comments:

::Umi Sufira:: said...

Semoga hardiff cepat sembuh!

Sayang.Ibu said...

sian hadiff..asik x sihat jek.. get well soon hadiff

madamoiselleczar said...

Danial ni mmg pengidap tegar tonsilitis...heeeee
asal demam jek..kompem la tonsil anak aku tuh! naik kesian aku tgk..sbb dia bley jatuh kurus sbb tak lalu makan hatta nenen pon nyah..mmg hazab!
hope hadiff be strong...

YatieJay said...

Isyyy..kesiannya Hadiff. Rasanya baru awal bulan lepas demam....ni kena tonsilitis lak...

Takpe, akak pernah baca artikel (kat mana tah), budak kalau tengah sakit dia membina system immune utk badan dia sekali....So maknanya lepas ni dia akan lebih kuat utk tahan penyakit....Wallahualam....

Get well soon hadiff

jua said...

i pengidap tonsillitis yg tegar. Sekali dia mai, penuh biji2 putih mcm mata ikan kat tekak. Peritnya hanya Allah je tau, menggigil satu bdn bila nk telan air liur.

Jgn bg hadiff makan n minum benda2 panas. Suam pun biar yg bpada2 sbb dia akan terasa perit bila nak telan benda2 panas. Kalau ada antibiotik, itu wajib habiskan sbb antibiotik jelah satu2nya penyembuh tonsillitis.

Get well soon mr.hero

Lady Qay said...

kalo kn tonsilitis, digalakkan bg mknn sjuk..mcm aiskrim, puding sjuk bla bla..jgn bg mknn pns sb akan irritate lgi...n suhu bdk bwh satu thun if above 37.5 tu kira dmm la..if tak, ok lgi..heheh..itu kata paeds di wad saya..hehehe..smoga hdiff cpt baikk

jua said...

the best remedy utk tonsilitis...just utk legakan sikit peritnya..bagi makan ice cream Vanilla. ice cream Vanilla tau, bukannya ice cream flavor lain =)

mamaDhea said...

mekaseyy semua..

madam za,
mmg kesian beb.. mmg dah susut pon badan anak aku tuh..

yatie,
tu laa.. sejak2 ayah dia tinggal p kursus, makin kerap demam..

jua,
awk pon? huhu..

mekasey for info.. skrg ni mmg tgh pulun antibiotik ngan ubat demam laa.. pg td demam dia nampaknye dah kebah..

ladyqay,
eskrim boleh ek? sya pon baru tau semlm.. patut ler si hadif laju je bila kita suap puding yg sya buat last wiken.. sejuk nyaman je lalu kat tekak gamaknye..

mamaDhea said...

jua,
arini gak sya beli aiskrim vanilla tuh.. thanks.. :)

Marsha~ said...

skrg musim panaslah... Qila pun tekak dia bengkak.. tanak makan langsung lately ni... smlm pun dia demam.. aisshhh.. risau aku.. semoga hadif dan qila cecepat sembuh