Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, May 19, 2009

Pengurusan PSI

PSI (Perahan Susu Ibu) = EBM (Expressed Breast Milk) ;)

Entry kali ini adalah bertujuan untuk menjawab beberapa pertanyaan mommies di entry ini.. Err, harap2 terjawablah ek.. :)

To cut it short, skrg ni aku pump sehari 2kali sahaja.. Dulu, seblm Hadif reverse-cycle, aku pump 3kali sehari..

Lepas dah pump seme, aku akan wat calculation sendiri bape byk yg nak simpan buat stok. Itu bergantung pd berapa oz aku dpt pump sepanjang kat ofis. Klu dulu, biasanya jumlah perahan (3 sesi) mmg lebih drp cukup utk bekalkan Hadif dgn fresh ebm semata.. Maknanya di sini, stok beku mmg tak usik langsung.. Bertambah lagi ade laa.. Itu yg sampai byk sgt expired ebm..

Aku gunakan bekas dadih je utk simpan stok ebm. Aku beli juga botol MLO, tp tak byk laa.. Bekas dadih yg aku gunakan tu boleh simpan ngam2 3oz. Senang nak kira. Nak susun kat freezer pon senang.. Murah pon murah, kan.. Hehehe.. Seblm guna, aku steril dulu either gunakan steriliser atau aku rendam air panas je.. Tgk kerajinan aku masa tu.. Ahaks!

Lepas dah bahagi2kan jumlah ebm yg nak dijadikan stok beku, aku akan lekapkan salotape yg jenis kertas tu utk tulis tarikh pump sahaja. Expired date aku tak tulis pon.. Sendiri kira laa.. Hehehe.. Then, aku susun ikut turutan tarikh. Sama mcm konsep FIFO (First In First Out) laa kiranya nih.. Mana tarikh paling awal, aku susun paling depan. So, bila2 perlu nanti takdelah kelam kabut nak geledah satu freezer kan.. ;)

Thats it! Itu je laa cara aku uruskan stok ebm .. Senang je, kan.. ;)

Ok, meh jawab soalan Marsha..
"apsal boleh expired plak? nape tak bagi hadif minum before expired date?? rugi siottt.. nak pump bukan senang.. huhuhu.. byk lagi stok kau ek?? aku tabik spring toink toink kat kau lah sya.. ingat dulu time kita bujang2 ek? hahaha tiba jers"

Sebab dah terlebih sgt stok ebm disimpan dlm satu hari. Itu yg sampai expired tu.. Aku penah simpan sehari 5-6 bekas dadih sebagai stok beku.. Katalah, sehari Hadif minum 4botol x 2oz.. 1botol aku bg yg stok beku (3oz).. Maknanya, 3fresh 1 frozen, kan.. Klu dah sehari guna sebotol sahaja stok beku, maka, tak mustahil yg 4botol frozen tu lagi akan expired sbb setiap hari aku mmg dpt buat at least 1bekas frozen ebm.. Err, faham tak nyah?

Ni plak cadangan drp mama-qaisara..
"nape tak wt list stok?tampal dpn fridge.every time nk re-stock,tulis kt situ.so that xdela terlepas pandang..cdgn je ni tau.hehehe..."

Seblm ni mmg penah terlintas nak wat list seme ni.. Tp, mcm leceh plak aku rasa.. Ye laa, nak tulis kat list everytime nak re-stock kan.. Dgn aku yg tak menang tgn dgn kerenah anak2, baik lupakan ajelah cara itu. Wlpon cara itu sebenarnya lebih sistematik.. Pada aku, as long as aku susun dgn betol ikut tarikh yg sepatutnya, aku takkan terlepas pandang.. Ceh, konfiden jek bunyinye ek.. Hihi..

Setakat hari ini, mmg aku tak penah terlepas pandang pon ebm2 yg sudah mahupon yg bakal expired nih. Ebm2 yg aku jumpa masa
fridge clearance itu sebenarnya telahpon dikenalpasti sejak awal lagi.. Tp, aku je yg sayang nak buang. Ala2, in state of denial gitu laa.. Itu yg dok perammmm je dlm freezer tuh.. Hahahaha..




7 comments:

Marsha~ said...

sekali minum hadif akan minum 3 oz aje ke?? sikitnye.... selang berapa jam nyah???
aku semangat ni nak fully bf anak kedua ni.. :)

mamaDhea said...

anak aku yg ni reverse-cycler.. maknenyer, siang minum sikit, waktu mlm mmg dia pulun nenen je laa..

biasanya pagi lepas sarapan dia minum sekali, then kul 10+ tido.. pastu tghari sekali.. ptg sekali.. pg tu kata staf kat taska kdg 2botol sekali minum.. tp aku tak letak byk dlm sebotol.. syg plak klu dia tak abis minum kan..

untungnyer klu anak reverse-cycler ni, kita tak stress nak pump kat ofis sbb siang dia tak minum byk kan..

takpe nyah, ko study sket2 dulu.. tak tau boleh tanye aku atau mommies lain yg pro BF.. mesti diorang sudi sgt2 nak bantu.. semoga usaha murni ko dipermudahkan.. ;)

mama-qaisara said...

oo paham dahla skrg..hehe..igtkan awak terlepas pdg stok.tu yg jadi kes expired tuh.sbb sya aritu hampir2 1 botol nk expired.1 botol pn berharga tau!igt senang ke nak pam..huhu..menetes air mata tau-bak kata sarimah.hahaha...

btw,baru sya phm mksd 'reverse-cycle'..anak sya skrg cmtula kot.kt taska dia minum sikit jek.kdg2 2botol..kdg2 3botol..mlm mmg dia pulun ler.hehehe

mamaDhea said...

mama-qaisara,
sib baik awk paham.. risau gak ni kot explaination saya tu makin buat awk serabuts.. hehe.. i'm sucks in explaining.. tunjuk demo lagik senang.. ekeke..

mmg, 1 botol tu umpama setitik peluh ibu.. ekekeke.. sgt2 berharga.. ;)

lia said...

uishhh bagus nyer byk g stok...

knp mcm terasa semput nk sampai 2tahun ni ek? hu3...

kakyong said...

salam mamaDhea,

aliya yg fully direct feed pun jenis reverse cycle gak.. sbb siang dah makn byk + air masak lagi.. so mlm bergantung jer le.. sekali bergantung mahu 2,3 jam.. dia lena 2 jam, dia bergantung lagi.. *nenen sambil baring..ibu pun lena sekali.. kdg2 en ayah yg tlg adjust kan apa2 yg patut...hhehehe*

herni said...

best la sya~ tak tensi sgt ngepam kan? hehe