Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, July 29, 2009

Cerita orientasi

Ingat tak orientasi yg aku war²kan seblm ni? :D Meh nak story sket pasal orientasi aritu..

Management team yg hadir malam tu adalah seramai 6org termasuklah our MD. Mcm biasalah, ada sesi staffs introduction. Kat branch sini mmg ramai staf baru. Lepas kitorang, turn management team pulak menyampaikan sepatah 2 kata. Intro MTs saje dekat sejam lebih, blom masuk slide lagi tau..

Slide² seterusnya adalah berkisarkan vision & mission, scope of job, etc etc etc.. Kiranya sesi memperkenalkan syarikat laa pulak kan..

Part yg paling aku suka dgr ialah sesi intro from each management team members. Mereka dgn besar hatinya meng-share sedikit sebanyak pengalaman mereka sepanjang bersama syarikat ini. Memang best laa dgr sebab most of them start to join this company masa company ni baru nak setup. Mmg agak terharu dgr pahit getir yg terpaksa mereka lalui. And, best part is they are still together until today to give the best to the company.

Another thing I discovered is, it turned out that our MD is a racist. :D Bukanlah maksudnya dia tak suka langsung dgn non-malay esp. cha-ya-nun-alif. Tp, dia kata dia takkan employ non-malay. Maka, secara tak langsung syarikat ini menjadi 100% syarikat bumiputera. Yeay!!

Ada satu ketika bila dia sentuh tentang Melayu, dada aku sebak tak terkata. Airmata bergenang2.. Seperkara lagi tentang our MD, he can read our heart. Serious. Don’t ever lie to him coz he will know straight from your eyes. Gerun jugak mak nak tentang mata.. :P But, he smiles all the times. So, takde ler gerun sgt sbb masih boleh senyum² kambing.. :P

All in all, I’m proud to join SC. :)

Oh ye, kitorang ada game jugak. Ye laa, dah tghmlm kan, ramai yg dah lost focus gitu.. Masing² mata pon dah merah² sebab tahan ngantuk. So, our GM, En. Shah, buat laa game utk segarkan balik staf² dia nih. Game tersebut adalah utk menguji sejauh mana kami mengikut arahan drp pihak atasan. And, it turned out that only 2 staffs yg betul² ikut arahan pada kertas yg diedarkan.. Kahkahkahkahkahkahkah.. Yg lain? Hampeh, termasuklah aku! Baru kena pressure sket dah kelam kelibut.. :P

Bagus jugak sesi orientasi mcm ni. Aku pon banyak kutip quote from our management team members esp. our MD.. So, mmg tak rugi laa kami bersengkang mata sampai almost 1am. :)

SC.... YES!

PANDAN.... TERBAIK!
PANDAN.... TERBAIK!
PANDAN.... TERBAIK! TERBAIK! TERBAIK!





9 comments:

m-i-o said...

wah. mak teringin nak masuk company cenggini tau nyah! siap ada ala2 sesi motivasi. ada semangat patriotik lagi.

mak kat sini kalo dah down ke laut tu, pepandai sendiri la ko nak lift up your own spirit. hua hua hua. sadis, sadis.

errr....ada keje kosong sana?

knv said...

alhamdulillah. memang best kalau dapat boss yang concern macam tu.

tapi akak musykil yang bab cheer kat bawah tu..

pandan tu hape?

:P

nelcyndana said...

sya, spt KNV, pandan tu apa? maskot korang ke? anyway, best of luck kat tpt baru. masih di JB ke?

Ms Lola said...

Senyap, nyah? Mana entries??? SIbuk ya...

fauzi-maya said...

that's cool ok.. barulaa motivated sket nak keje kan? hehehe...psst.. aku bukak umah baru utk bebel.. jemput2 ye..;p

fauzi-maya said...

aku dh cite nape aku tak jadik quit.. ---> http://mumble-bubble-talk.blogspot.com ;)

rabitah said...

org sibuk berkerja memanglah tak sempat entry nyahh, lainlah kerja tapi sibuk buat entry. huhuhu

::Umi Sufira:: said...

Anda di TAG!Sila layan kalau ada masa yer:)

kakyong said...

mamadhea

jom masuk contest catatan ibu
http://kakyong72.blogspot.com/2009/08/contest-jom-main-air-bersama.html