Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, July 9, 2009

Resepi untuk aku cuba

This entry supposed to be scheduled entry!! Patutnya publish semalam, kul 7.30mlm. Tp, tak keluar pon.. Apo kono ea jang..

/omg


Sudah lama juga aku tertarik nak cuba resepi ini.. Tapi, bilalah agaknya aku rajin nak cuba ek.. Klu Hubby takde, aku rasa tak best nak cuba2 resepi baru sebab klu tak sedap pon Hubby tetap cakap sedapp! :P

Aku memang selalu jenguk2 resepi kat blog Mat Gebu ni.. Tapi, takat cuci mata je laa.. :D Ada jugaklah aku cuba, tapinya utk lauk yg simple2 sahaje.. :P

Sebenarnya aku nak cari resepi kari yg tak pakai santan.. Kari asam gitu laa.. Ada sesapa sudi share resepi?

Aku ni dah laa tak pass lagi masak kari. Anak aku yg kecik tu pulak sukaaaaa sgt makan kari. Ini berdasarkan cerita BS Hadif laa.. Tiap kali Kak Sue masak kari kurang asam, mmg banyak dia makan katanye.. Haih, kena berguru dgn Kak Sue jugak gamaknye aku nih.. :D




6 comments:

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i ada 2 recipe masak kari tak guna santan. satu pakai skim milk & satu lg is trinidad curry (spesis kari kering/pekat).

i mmg fail masak kari biasa, so sebab nak cover kelemahan ni i buat la kari yg lain dr lain..huhuhuhu

mamaDhea said...

mama-miya, tepek ler resepi trinidad curry tuh.. kat sini pon boleh.. :D

::Umi Sufira:: said...

Aku pon tak terror masak kari...kadang cair kadang pekat...hihihi...

Sayang.Ibu said...

ehh aku rasa aritu kt blog jua ada laa resepi kari tak pakai santan...

mamaDhea said...

mimi,
ko pon fail ek? hihi..

intan,
ada ke? sat aku try godek2 kat blog jua.. mekasihhh nyah!

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i takde exact recipe..main agak2 aje..

memula marinade 300-400g ayam yg di potong kiub dgn 1packet rempah kari, bwg putih 3ulas yg dicincang halus, air limau/lemon & 2 sudu gula.

sementara ayam di perap tu, potong bwg besar dlm bentuk ring kasar, cili bengala/cili hijau di potong panjang2.

then tumis bwg besar & cili td sampai nampak bwg tu seakan masak. then masukkan ayam yg di perap td.

kacau sampai masak...tambah salt & pepper to taste. kalau nak berkuah skit, tambah la susu/yogurt skit.

dah siap...original recipe dia marinade dgn RUM, but i ganti dgn lemon juice+gula..hehehhe...