Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, December 30, 2008

Semput

Semlm, me & Hubs (skali dgn Dhea ;P), bawa Hadif berjumpa paed. Actually, appointmentnye hari Ahad. Ntah mcm mana boleh terlupa. Padahal hari Ahad tu kami anak beranak melepak saje sepanjang hari di rumah. Tghari, lepas Hadif lunch aku salinkan baju mcm biasa. Then, nenenkan mcm biasa sampai Hadif tertido. Bila Hadif dah betul-betul nyenyak, aku angkat masuk buai..

Ntah mcm mana aku teringat akan appointment Hadif dgn paed, Mr. Lee. Memandangkan Hadif pon baru aje tido, we all decide pegi esok aje laa.. Masa tu dah pukul 2pm+ dah pon & klinik plak tutup kul 5pm. Kesian pulak nak kejut since Hadif susah nak tido siang lately. Tu sebab semlm baru kami pegi.. ;P

Okeh, semlm aku sorang je yg masuk jumpa paed coz Hubby kena jaga Dhea yg dah tertido kat dlm keta. Takkan nak tinggalkan anak dara aku yg kiut tu sensorang pulak kan.. Being Hadif, yg mmg sgt sweet & mudah tersenyum, tidak menyukarkan paed utk check dada, blkg, etc. Rilek je anak mama sengih-sengih tgk paed check dada dia kan.. Until, when paed started masukkan kayu ala-ala batang eskrim tuh, mcm nak termuntah Hadif dibuatnyer.. Hehe.. Only then, baru Hadif ada rasa takut sket. Pegang mama pon bukan main kuat lagi tuh..

Lepas selesai check-up, ada sesi q&a plak. Then followed by other relevant explaination. Itu sudah semestinya laa.. Klu paed tak explain, aku yg sibuk tanya. So, better explain ye dakk.. Hihi.. ;)

Due to infection (Pneumonia) aritu, saluran pernafasan Hadif mula jadi sensitif. Sebab itu batuk & selsema on off aje. Tak pernah sembuh 100%. Then, kahak pon tak pernahnya clear btol. Now, Hadif kena amik ubat selama 2 minggu utk treat saluran pernafasannye yg mula sensitif itu. Tujuannya, utk control (ape? mak dah lupa ;P) supaya tak menjadi lebih sensitif. Juga utk mengelakkan drp Hadif mendapat asma/semput. Selain itu, aspek kebersihan & pemakanan juga sangat perlu diambil kira. Paed tak terkejut pon bila aku bgtau yg Hadif still breastfeed. Instead, paed soh aku teruskan dgn 'misi' yg satu itu.

Hopefully, lepas treatment ini habis, Hadif sembuh sepenuhnya. Sebab, klu tak sembuh jugak, Hadif kena on treatment lain pulak utk tempoh yg lebih lama. Kesian anak mama, asyik kena telan ubat aje.. So, harap-harap lekaslah sembuh & takde laa kena asma etc ek.. Pagi td pon aku dah explain segalanya kat taska. Kerjasama drp pihak taska amat aku alu-alukan. Sekian, terima kasih. Kuang kuang kuang... ;P

3 comments:

::Umi Sufira:: said...

Alahai siannya Hardif..Hopefully Hardif cepat sihat...amin

ms lola said...

Oh anak aku pun sudah kena attack sejak ahad lepas. Ni monitor la ni,. Satu hari tah brp kali pi klinik - nak monitor semputnya tu

Mummy HnH@arnie said...

uit mama, camner leh terlupa baby nyer appt? ekekeke...

aku pon same, birthday hari tue, patutnya kena cucuk laa setahun kan... tapi terlupa (ke buat2 lupa?)... patuh ahad ari tue, konon2 nak cucuk laa, stock ubat klinik plak habes -> year-end-inventory... so, cucuk tahun depan ajer laa... :p

semoga hadiff lekas sembuh...