Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Monday, November 10, 2008

Rutin pagi saye

Saje mencari mood utk blogging.. So, tajuk pagi ni ialah Rutin Pagi Saye. ;P

Sejak ada anak 2 ni, rutin pagi aku dah berubah jugak sikit. Bangun tetap laa kena awal. Kul 5.30pg camtu aku dah terkebil-kebil bukak mata. Itupon atas bantuan alarm henpon. Kdg terlajak jugak sampai kul 6/6.30. Memandangkan time tu anak-anakku sedang lena diulit mimpi (bole ke budak² ni mimpi?), aku dgn cargasnyer mandi, solat & bersiap ala kadar. Then cargas turun bawah pulak utk siapkan bekalan ebm Hadif & top-up FM dlm milk container utk Dhea. Sambil tu mak jerang laa air sket. Klu sempat & time tu anak-anakku blom sorang pon yg menangis tak hingat, mak basuh laa apa-apa yg ade dlm sinki tuh. Biasanya cawan laa yg melambak kat dlm sinki tuh.. Huh!

Bila dah settle keje kat bawah, angkut cerek td naik atas & siapkan air mandi utk Hadif. Yerr, bilik aku mmg takde heater. Klu time tu Hadif tak bgn lagik, aku akan kejut ala-ala manjeee gitu. Lepas mandikan Hadif (15-20mins je), ku lumur-lumur bdn Hadif dgn minyak yuyi, lotion, bedak, cologne, etc, seblom pakai cd & baju. Kihkihkih... Then baru aku nenenkan Hadif seblom buat keje-keje lain. Maklum la, bgn pagi lepas mandi sejuk-sejuk (wlpon mandi air suam!) tentu haus kan.. :)

Lepas Hadif dah nenen seme, bermula laa operasi mengejutkan kakak Dhea yg mmg susah sgt nak kejut bangun pagi. Ye ye yerr korang.. Anak dara aku ni mmg payah btol nak bangun pagi. Tak tau laa kenape. Walhal dari kecik lagi dah ajar bgn pagi tau. Biasanyer dah nak dkt kul 8pg baru Dhea bole bukak mata. Tido takde laa lewat sgt. Klu weekdays, kul 9-10mlm dah tido dah bebudak nih. Cemane laa aku nak mai ofis cepat??

Walau dgn ape cara skalipon aku tetap akan kejut & mandikan Dhea setiap pg, setiap hari! Aku mmg tak gemorr "tinggalkan" anak-anak aku dgn bau acem sbb tak mandi pagi. Even dulu masa Dhea dok ngan BS, BS berkali-kali bgtau kat aku dia tak kisah klu aku tak sempat nak mandikan Dhea pepagi tuh. NO! NO! NO! :D

Dan, setiap pagi juga aku akan berperang utk mandikan Dhea. Dah laa kena paksa bgn pagi, pastu kena mandi pulak. Mana tak ngamok je anak aku tu kan. Hahahaha... Nak ngamok, ngamok laa Dhea. Selagi mama bole sabar, ikutkan aje laa mana yg bole. Time mandi, mmg menangis tak hingat. Ini tak kena, itu tak kena. Tanak gosok gigi bagai. Pokoknyerr, mmg mengada laa time mandi. Taaaaapi, bila dah siap mandi bkn main seronot lagi... Siap boleh gelak-gelak nyakat aku masa aku sibuk-sibuk lapkan bdn dia ngan towel. Cehhh!! Hari-hari mcm ni tau..

Skrg ni aku ade trick baru nak kejutkan Dhea. Aku ckp je "Mama nak work, nak hantar Hadif gi taska, etc etc.. Dhea tinggal sorang kat rumah sbb tak mandi! Automatik Dhea akan bgn & ckp nak ikut aku hantar Hadif gi taska. Dgn mata yg pejam & bgn pon ala-ala ngigau gitu. Ekekeke... Lgsatu, trick yg sgt² berkesan setakat ni. Klu ada baju baru, ckp je "Dhea nak pakai baju baru tak??" Harus dgn segeranyerr Dhea bukak mata. Pastu dgn relahati angkat tgn minta mama bukak baju tido & mandikan dia. Hehehehe.. Tp takkan laa mak nak belikan Dhea baju baru hari-hari pulokkkk! Rabak laa poket mama, yang uiii.. ;P

Bila anak-anak dah settle, mak dgn senang hati ngangkut brg-brg ke keta. Dgn dibantu oleh kakak Dhea yg sgt lah rajin mengangkut beg-beg yg berkaitan. ;)




BTW, korang jgn tak tau. Nowadays, Dhea dah pandai tlg mama lipat baju... Hihihi... Hasilnyer adalah seperti gambar-gambar di atas... ;)



Sejak Hadif layan "ngempeng" nih, rutin pagi agak huru-hara. Budak bila ngempeng, mmg alert bila mama dia gerak sikit. Tak caya cuba tanya bfeed mommies lain. Nak pulak skrg ni Hadif sudah semakin aggresif merangkak. Kang tak pasal, anak bujangku itteww jatuh katil. Jadinyerr, aku buat ikut sempat aje laa. Turun naik tangga sket laa di pagi hari. Tak kisah buat yg mane dulu, yg mana kendian. Asalkan seme peralatan yg perlu dibawa, siap sedia & takde yg tertinggal. Paling penting mandi tetap MANDI okie! Ye lerr, dah jadi mak ni kena laa kreatif kan... ;P

Sekian utk pagi ini. Nampaknyerr mood blogging sudah mariiii. Tp mak kena stop jugak. Ade keje nak kasik settle dulu okie.



See ya later! ;)

10 comments:

Yan said...

hehe.. tang alert dengan pergerakan mommy tu sangatlah setuju.. pagi2 kalau nak rushing sangat, buat tak dengar je la.. Amir pujuk karang, senyap la Zeri..

/pandai Dhea lipat baju.. Amir ada jugak nak tolong.. tp mak sangat tak kenan!

Zety Zin said...

bagusnya mandikan anak2 tetiap pagi.
saya memang tak sempat laaa....
masuk opis kul 8.
tido around 12-1am. sebabnya imran selalu tido lambat. huhu.
imran dan irma mmg selalu ke taska masyem masyem gitu. hahaha.

NUR said...

dah jd mak ni laa br jd morning person kan...i dulu masa zaman anak dara,kuat tido..da jd mak ni...rasakan betapa bsrnya pengorbanan mak2 kite dulu..

Our Dreams Of Life said...

bagus betul mamadhea nih...mandikan sorang2 anak pepagi...alhamdulillah

mirah said...

saya pun akn pastikan anak yg 1st mandi dulu sblm pergi keje. Cuma baby tak mandikan lagi buat masa ni sbb kesian kecik lagi..
Tp tu lah activities di pagi hari ni mmg kalut jugak lah. Silap timing sket je, boleh merah punch card lah..huhu..

sayangibu said...

a'aa laa...bagusnya mamadhea...saya pun anto anak2 x mandi pun. almaklum skolah start kul 7.20am...x sampai ati nak kejutkan anak2 pagi2 gitu

nonie said...

haah mmg rajin mandikan anak2 awal2 pagi... nonie kalau pi keje after 8 baru mandikan... kalau awal dari tu tukarkan diapers yg dah penuh tu je heheh....

Mummy HnH@arnie said...

wahh, kagumnya mama sempat mandikan anak2 before wrok... kiter kalau dpt catch train kol 7 tue pon dah cukup baik... ekeke... mmg slalunya hantar budak2 nie (dulu) masyemmm tak hingat punye... tukar diaper ajer...

mamaDhea said...

hehe.. kat JB ni rasanyer tahap kesesakan jlnraya masih lagi TERKAWAL.. kebetulan plak ofis dkt je ngan umah.. 10-15min dah bole sampai dah.. tu pasal laa sempat nk mandikan bdk² nih..

Ealyie said...

semput aku baca rutin pagi ko beb.. 2x5 mcm aku yg handbag baru 1 ni ha.. amacam..??!