Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 20, 2008

Entry syok-sendiri

Saje nak meng"show-off"kan gambar-gambar ni kat korang sume.. :D

Sebenarnyer, ini adalah "kesan & akibat" apabila anak yg seblm ni "normal" tetiba bertukar pattern jadi "reverse-cycler" laa pulok!





Selama aku "menjebakkan" diri dlm "breastfeeding" ni, rasanya inilah jumlah stok yg paling byk aku penah kumpul. Hihihi... :D

Bkn laa tak penah byk mcm tuh. Tp bila memikirkan umur Hadif yg skrg dah 7 bln, rasa bangga jugak laa bila bukak petiais nampak stok ebm yg tinggi tersusun rapi. Tak sangka aku mampu jugak simpan stok sebanyak ittew..

Di sebalik rasa bangga (yg semakin menjadik-jadik! :D), terselit juga sedikit kerisauan dgn pattern baru anak bujang aku tuh. Ok ke camtu? Tahan ke perut tu dik? Huhuhu...




Di suatu ptg (ke pagi? mak lupa dah!), suatu ketika dlu...

Intro kunun...
sya: fid
ealyie_14: beb, tanya la
sya: bz ka?
idjeep06: kenal
sya: nanti ler.. ramah mesra dlu
sya: ekekeke
idjeep06: aku kenal ko sya hahaa


Dan, diskusi ini bersambung sampai penuh 3 page (aku paste kat word okie!)...
sya: camni.. straight to the point jek laa
sya: hadif nih dh berminggu tanak minum ebm
sya: sejak kena pneumonia aritu laa
sya: cmane ek
sya: akak kt taska tu dh risau dh.. tunjuk botol susu pon dh merengek
sya: aku baru beli botol bersudu semlm.. tp tak try kasik ke taska lg sbb aku nk try kasik sendiri

idjeep06: takyah bg ngan botol
sya: akak tu dh try kasik guna sudu.. dia luek jugak susu tuh
sya: huhuhu
idjeep06: guna cawan takleh?
idjeep06: guna straw?
sya: cawan?
sya: hadif tak pandai lg
sya: guna straw
sya: masalahnyer kan beb
sya: kat umah mmg tak layan botol, cwn, etc etc
sya: hadif layan nenen jek
sya: cmane aku nk try nih
sya: laki den kursus.. dis nnti baru balik
idjeep06: sya
idjeep06: ko takkan bleh try
idjeep06: kena bagi org yg tak de nenen try
idjeep06: dan nak try ko takleh ada
idjeep06: selagi ada bau nenen dia tak akan minum guna device lain
sya: haa.. tu laa
sya: huhu..
idjeep06: bleh try sudu...cawan..botol bersudu
ealyie_14: masalah nya taska nak ke layan botol bersudu ni beb?
sya: tu laa pasal
idjeep06: piring ka mangkuk ka semua bleh
ealyie_14: ko da tanya lom??
idjeep06: serius ni
sya: apepon seblom bg kt depa, aku nk tgk dlu sendiri
idjeep06: ke belikan dia tumbler tupperware ka
sya: so, klu diorang nk tipu ka ape ka tak bole laa
ealyie_14: ooo..
sya: sippy cup tu ke fid
sya: aku ade satu, dhea punya dlu.. yg avent tu
idjeep06: ya
ealyie_14: fid, masalah yg paling besau kan.. akak taska tu da promote susu2 FM perasa coklat kat minah nie...
sya: ish... bole kot ek
sya: haa.. tu satu lagik masalah
idjeep06: sippy cup or tumbler
sya: bengong
sya: akak taska tu ekceli mmg support bf nih
idjeep06: cakap la anak ko takleh minum susu lembu
sya: tp sbb dh berminggu tak nak susu langsung
sya: depa pon risau
idjeep06: tipu pun tak pa
sya: ekekekeke
idjeep06: ko kata la kalau munum susu lembu anak sakit perut ka gatal2 ka
sya: ish.. takut kang depa try kasik blkg aku plak klu aku ckp camtu
sya: nnti bila FM yg dia kasik tu ok, lagi haru...
idjeep06: kalau depa try depa tak jujur
idjeep06: bertindak mengikut arahan hahaa
sya: ekekeke
ealyie_14: hehehehhe.. hantu apek datang mai
idjeep06: adakah anda yakin dgn bg FM anak anda akan minum?
idjeep06: adakah anak anda benci EBM atau anak anda benci device?
ealyie_14: kang dia reject bm terus lagi haru..
sya: wiken aritu aku try campu ebm dlm solid
sya: ok jek dia mkn
sya: maknenyer device ler kots
sya: puting dh memcm jenis dh try nih
sya: wide neck, std neck
idjeep06: kalau dia benci device buatlah kajian dgn device
idjeep06: bkn masalah susu
idjeep06: bg la susu unta pun tak hingin dia nak teguk
sya: tp semlm dh beli yg latex tuh.. blom try sbb tak steril lg
ealyie_14: ko suh akak taksa guna SNS beb...
sya: ekekeke
idjeep06: sya...pls stop think about puting
sya: huhu... dh tu
idjeep06: cari benda yg tak de puting
sya: buntu dh nih
sya: so, skrg ni either sippy cup or botol bersudu laa ek
idjeep06: ya
sya: ok, noted!
idjeep06: alaaa sya hadif mkn solid?minum air masak?
sya: balik ni nk try laa
sya: hadif dh solid
sya: air masak pon dh on
sya: sejak start solid laa
idjeep06: kalau gitu
idjeep06: senang
sya: camne?
idjeep06: kalau siang dia tak nak ebm bg ja dia mkn ngan minum air
idjeep06: mlm dia BF sungguh2
sya: hahaha.. mlm mmg bersungguh dia BF
idjeep06: tapi kena pam juga buat stok sbb kang angin nak ebm dtg tak susah
sya: mak ler letih takleh wat keje
sya: pam tetap pam
idjeep06: siang tu ebm cukup kalau sekadar tambahkan dlm solid dia
sya: aritu merudum sekejap.. tp since semlm dh ok balik dh
idjeep06: kalau air masak dia minum mcm mn?
sya: akak kt taska tu bg guna botol susu gak utk air masak
idjeep06: cara derang kendali ebm ok ka?
sya: so far aku check ok
idjeep06: worst case ko suruh derang campur ebm dlm solid
sya: sbb aku penah dtg tghari, akak tu tgh rendam botol ebm dlm air suam panas
idjeep06: dia tak nak minum ebm lantak dia
idjeep06: balik dia bf la
sya: takpe ek dia tak minum ebm siang
idjeep06: nanti bila dtg angin nak ebm baru bg ebm
idjeep06: tak pe
sya: growth spurt ke ni kiranyerr?
idjeep06: ni antara salah satu reverse cyling type
ealyie_14: aa..bru nak tanya
sya: ooo.. reverse cyling
ealyie_14: bukan sbb fobia botol ke apa ek fid
sya: tp seblm dia demam ritu mmg nmpk tande cm reverse cycling
idjeep06: haaaa tu la pasalnya
ealyie_14: ekekekekeke..
sya: huh.. legaaa
sya: ekekekeke
ealyie_14: so ok beb..
sya: so, sementara ni layan jek laa ek
sya: ekekeke
idjeep06: ok
idjeep06: mcm ni
idjeep06: ko kena monitor anak ko
idjeep06: 1. berat bertambah
idjeep06: 2. dia aktif cergas
idjeep06: 3. tidur lena
idjeep06: 4. tak meragam
idjeep06: kalau tak bg ebm
sya: 1-4 sume ok jek
sya: kecuali no.3 tuh
sya: dia tanak lepas nenen time tido
sya: ngempeng laa nih kiranyerr
sya: berat naik tak byk mcm biasa, tp naik laa jugakk
ealyie_14: beb, iris pun cenggitu gak skrg..
ealyie_14: kita tgk mcm tak lena sbb kejap2 nenen..kejep2 nenen.. mcm tak puas2
idjeep06: ala kes tak nak lps nenen tu akif yg dah tua pun sama
ealyie_14: kita yg sakit badan layan nenen.. aku rasa normal la
idjeep06: tu comfort
idjeep06: layan ja
sya: akif pon layan ngempeng lg ke beb
idjeep06: kalau dia tak hisap pisahkan la
idjeep06: kalau dia hisap layan la
idjeep06: akif masih layan


Bersambung ke kisah lain pulok... Sambil menyelam, kita minum laa air.. ;P
sya: ni nk tanye lg
idjeep06: sila
sya: pasal fm.. freshmilk okie
sya: utk dhea laa pulak
sya: aku nk kurang FM intake dia
idjeep06: ok
sya: nk ganti ngan fmilk
sya: akif minum fmilk ape?
idjeep06: dutch lady
idjeep06: kalu bg fesh je dia tak nak?
sya: cmane?
sya: dia minum botol lg
sya: fresh tu bkn ke sejuk
sya: ke ko bg yg DL yg kotak biasa tuh?
idjeep06: akif minum guna kotak
idjeep06: aku beli yg kotak kecil2 tu
idjeep06: bknnnya pastuer tu
sya: nk ganti ngan fmilk
sya: akif minum fmilk ape?
idjeep06: dutch lady
idjeep06: kalu bg fesh je dia tak nak?
sya: cmane?
sya: dia minum botol lg
sya: fresh tu bkn ke sejuk
sya: ke ko bg yg DL yg kotak biasa tuh?
idjeep06: akif minum guna kotak
idjeep06: aku beli yg kotak kecil2 tu
idjeep06: bknnnya pastuer tu
sya: tp time tido tu dhea ni nk jugak minum susu
sya: mcm nenen gitu laa
idjeep06: ish apa nama proses susu akif ni erk?lupa
sya: UHT
sya: eh
idjeep06: bg yg suhu bilik
idjeep06: kalau dia nak yg panas buat mcm ebm la
idjeep06: awal2 dulu layan mcm ebm
sya: eh.. bole ek
idjeep06: bila dah besar dia sendiri request la
sya: ekekekeke
sya: budusnyerr akuh
idjeep06: dr perisa susu semata la ni dia dah pandai minta nak perisa strawberry n coklat
idjeep06: kalau fresh milk ni
idjeep06: ikut calculation aku untuk anak aku..
idjeep06: lebih friendly utk duit anda hahaaa
idjeep06: kalau FM mahal
sya: mmg pon
sya: aku pon tak ikut sukatan btol FM tuh
sya: aku kurangkan sket
sya: cairkan
idjeep06: baik bg freshmilk
idjeep06: kihkihkih
idjeep06: kalau 250ml X6 RM7.50
sya: ko bg yg UHT yg freshmilk kotak biru tua tu ek
sya: ke yg low fat
sya: DL ni kan bbyk jenis
idjeep06: kalau sebulan beli 10 packs baru rm75
idjeep06: bagi yang full krim
idjeep06: paed anakku kata bdak kecik kena bg full cream
sya: oo..ye ke
sya: okey laa beb
sya: akan aku cuba
sya: nnti klu ok ka, ko ka, aku update laa
sya: ekekeke
idjeep06: hehehheee
sya: k, aku nk gi mengepam seblom lunch
sya: fid
sya: aku nk add ko dlm ym list aku eh
idjeep06: ok
sya: btw, thanks a lot bebeh
sya: lega sket hati aku yg gundah gulana nih
sya: kihkihkih
sya: adios amigos
idjeep06: :D



Oh ye! Sehari selepas conference di atas, Hadif dgn jayanya telah menghabiskan 2 botol ebm yg dibekalkan skaligus. Hati mak masatu berbunga-bunga & bertambah-tambah lagi semangat nak mengepam.. :D




Note: Aku paste sebijik-sebijik mcm dlm conf. tu tau. Kepada Fid, jasamu ku kenang.... :D

10 comments:

Ealyie said...

Oi, jasa aku mana???

mrs noba said...

congratulations!
seronok tgk banyak stok begitu!

::Umi Sufira:: said...

Awak, takyah ler risau hadif reverse cycle sbb anak daraku ittew pon tgh kronik di malam hari..harituh cuma 4oz je dia minum...bayangkan ler hati mana tak risau..berat naik OK..ok kot..hihi...BTW, byknya stok mu itu..

mamaDhea said...

Ely,
ala, nak sebut jugak ker?? ekekeke.. jasa ko anak aku kenang.. bulih?


mrs. noba,
mekasih mekasih..
tp tu laa, bila laa agaknyer hadif nak minum 3oz skaligus..

mamaDhea said...

mimi,
oo.. sufia pon tgh lagu tu jugak ka? mmg kita risau kan.. tp takpa.. bak kata fid, layankan aje.. hahahaha

Zety Zin said...

wah banyaknya stok.

dan panjangnya konferens. hihi.

sayangibu said...

a'aa laa mama dhea,kengkdg hangin reverse cycle nih mmg dtg. dulu Aina pon sama..mmg masa tu hapa cara pon dia x layan..sudahnya, waktu keje mmg dia x minum, dia bantai tido then balik br dia pulun habis2an.masa tu dia dah start solid gak...
Btw, mamadhea singgah blog saya yek, amik award

mamaDhea said...

zety,
ekekeke.. saje paste sume nk bg pjg entry harini..

sayangibu,
award ka tag ka?? mak mcm seriau nk blog-hoping.. ekekeke.. ade 2tag lagi tak terbuat.. :D

sayangibu said...

award lah mamadhea...amik laaa yer..

rizza said...

amboi hehhe tanyang EBM... caya!! .. jgn risau2... teruskan la usaha anda!!!! hehheh