Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, July 19, 2007

Selsema pulak dah...

Semlm ptg kul 6.45 aku dah terpacak depan rumah kak Za. Dhea pulak kebetulan tgh berdiri kat depan pintu. Hehehehe... Dah tertunggu² mama rupenye yee. So, mcm biasa aku amik beg dhea dlu then bg dhea nenen kejap barulah kami balik. Klu aku tak nenenkan dhea dlu, nanti dlm keta dhea mengaruk nangis sampai sedu². Lglaa sejak dah pandai sebut nyennnyenn ni, siap dia tunjuk lagik. Sampai kat depan rumah, aku tgk dhea tergosok² hidung dia. Bila aku tgk, satu muka dah comot ngan hingus dia. Aiyoo.. Sah laa dhea selsema nih. Pehtu aku pkaikan kasut & turunkan dhea drp carseat. Yg peliknya, kejap² aku tgk dhea angkat tgn kiri. Selang bape minit angkat tgn kanan pulak. Hahahaha....rupenya baju dhea dah rabakk. Bukan rabak koyak tu. Tp baju tu jadik gelebehhh sbb dhea asyik dok tarik² leher baju dia. Ni jenis kain memeri laa nih. Aku pon ckp kat dhea, "Jom mama salinkan baju dhea jom..". Cepat² dhea angkat dedua tgn dia, sbb dhea pon rimas jugak sebenarnya. Hahahaha... Bijak bijak anak mama. =)

Seblom tu pgnya, masa aku nak gi keje laa kan ada satu kisah yg mencuit hati aku... Mcm biasa aku drive keta lalu lorong blkg rumah aku sbb aku mmg malas nak pusing balik. Ade laa sorang jiran blkg rumah aku ni bela anjing katik (aku panggil anjing katik laa sbb aku tatau jenis² anjing nih kan..). Sekali tgk mcm kancil. Pehtu jiran sebelah rumah dia ni pon ade bela anjing katik jugak, tp yg bulu² keteng mcm kambing biri² tu. Every morning tiap kali aku lalu je blkg rumah dua² jiran aku ni, anjing depa "teriak" bagai nak rak. Yg sekor mcm kancil tu siap lompat² kat pagar blkg rumah tu. Tiap pg aku lalu, musti aku pon buat² laa bunyi "teriak" anjing² tu. Saje laa nak "kenalkan" kat dhea.

Alkesahnyer.... Semalam aku terlupa nak "teriak". Tp tetiba dhea yg tgh dok rilek kat carseat blkg, berbunyi. Ala² "teriak" anjing gitu laa, tp sayup² je aku dgr. Then lelama makin kuat. Agaknya sbb aku tak endahkan sgt dia wat bunyi camtu. Hehehehe... Memula aku tak perasan laa bunyi yg dhea buat tu sebijik cam bunyi yg aku sllu buat. Aku pon tanya laa dhea, "Kenapa dhea?". Pehtu dhea "teriak" lagi sambil tgn tu tunjuk ke rumah owner anjing tu. Aku pon pikir punya pikir, baru laa teringat pasal anjing 2 ekor tuh! Hahahahaha...... Ape punya lembab laa paler otak aku pg tuuhh.. Tu laa kan, bila kita dah ajar anak kita perkara yg sama setiap hari mmg kompem laa akan MASUK & MELEKAT dlm otak dia. Tunggu masa sesuaiiii jek dia nak kuarkan balik segala information tu...

Mlm semlm aku dgr suara dhea lain mcm jek. Bunyi mcm org tgh demam/selsema. Tp mmg pon dhea selsema... dan semlm selsema dhea makin kronik. So, seblom tido aku suap laa ubat. Mcm biasa laa, kena pujuk dlu. Bila dhea tanak jugak, aku terpaksa laa paksa dia. Sian anak mama. Baru je 4-5 hari baik drp berak², dah terjangkit selsema pulak. Siap ade batuk sikit² lagi tuh. Rasanya mmg tgh musim kots. Ayah aku pon baru je baik demam, tp selsema tak baik lagi. Kat rumah bbsitter dhea pon anak akak tu tgh selsema. Mungkin dhea terjangkit drp org² sekeliling dia. Badan dhea pon baru nak naik sikit, selera mkn pon baru nak bertambah. Hopefully dhea akan cepat sembuh. Mama & ayah akan sentiasa mendoakan kesihatan & kesejahteraan dhea okey....

Wokey, aku nak sambung wat keje....

4 comments:

Fid said...

sya
aku serabut gak ni anak aku kerap selsema

Sya said...

huhu.. tu laa kan.. dah ler skang ni ofis aku jauh.. pg² sllu kelam kabut.. itu jam ler time dhea nak meragam sume.. penin aku.. tp nk buat cmane.. bkn dhea minta selsema tu kan.. so, pasrahhhhhh laa...

rizza said...

sya...
cian nye dhea....ala hai..aku pun rimas kalau selsema..lebih2 lagi kalau kena kat budak2 baya hassan..cian le kan...
take care ok...

Sya said...

rizza,

tenkiu...

mmg tak sampai ati dgr dhea dok srroottt srreetttttttt je.....! pastu siap batuk² lg.. kdg tu time tido pn bole terjaga.. bila dh terjaga, siap muntah lagik tuh.. habis kuar balik sume susu.. tu yg bdn susut balik tuh..

tp tu laa aktif ttp aktif mcm biasa.... =)