Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, July 12, 2007

Keje baru, environment baru!

Harini ialah hari ke-2 aku bertugas di site-office. Semlm engineer aku dah tunjukkan jln, so arini aku takde masalah utk mai sini keje. Ape aku nak story eh.. Kay, gini laa.. Aku mulakan dgn environment keje kat cni..

Client company aku yg ni asal dr JEPUN. Seagate International Johor. Rasanya dah ade dah kilang Seagate ni kat Johor, tp aku kurang pasti pulak kat mana. Kali ni depa nak built kilang baru kat Tmn Teknologi Johor pulak.

Sesape yg dah biasa bekerja dgn org Jepun sure tau cara keje diorang kan... Kat sini open-system. Ofis mmg terbentang luas laa, no partition ok. Ape ko buat mmg bos kat sini bole nmpk dgn JELAS SEKALI. Lgsatu, kebersihan teramat laa dijaga. Cleaner dtg mop lantai setiap hari, pagi & ptg. Masuk je entrance site-office ni, semua staff termasuk bos kena bukak kasut & pkai selipar yg dah pon disediakan. Mcm ala² rumah kat Jepun tu laa rasanya. Aku penah tgk dlm kartun Doraemon je. Pastu ada laa pantry, toilet for both female & male staff & yg bestnya ade surau, pon for both female & male staff. Hehehe..

Kat sini, aku direct bwh Design Manager, Mr. Hiroyuki Kawaji @ lebih dikenali sbgi KAWAJI SANG. Ahaks..! So, keje aku sume atas arahan drp Kawaji Sang ni laa. Orgnya ok, baik & senyum je klu nmpk aku. Hehehe.. Tp yg problemnya, bahasa omputih dia aku kureng nak paham sbb slang Jepun dia pekat abisss. Korang bayangkan, Amendment jadik AMENDOMEN. Terkial² aku cuba nak pahamkan explaination dia semlm. Tp, ok laa. Aku tak paham aku tanya dia balik. Tp itu jugak laa pon dia jwb balik kat aku. Last² aku jugak ler yg kena fikir sendiri. Asalkan ade bunyik lebih kurang tu, haaa itulah yg sbnrnya Kawaji Sang nak bgtau aku. Ahahahaha... Padan muka aku. ;P

Tp kan yg aku perasan laa, perubahan pd diri aku nih... Bila Kawaji Sang tu tanye aku, spontan je aku jwb bahasa omputih. Almaklum laa, aku ni pemalu sikit nak ckp omputih. Tp ngan Kawaji Sang ni rilek ler pulak, mcm ckp Melayu. Ecehhwahh...! Agaknya sbb omputih Kawaji Sang ni pon cam ala² broken gitu, tu yg aku pon berani laa jugak kuarkan broken english aku.. Kui kui kui......

Lgsatu yg aku salute dorang ni kan, wlpon jam dinding dah menunjukkan pukul 6 ptg, diorang ni wat dekk je. Still jugak wat keje mcm org baru masuk keje waktu pg. Aku pulak yg sogan nak bgn balik. Tp aku kuar jugak ikut buntut sorang ofismate aku ni. Itupon puas laa aku pandang kiri kanan. Bknnya ape... Site-office ni dah ler jauh, aku plak nak kena amik dhea lagik. Kang lambat sgt amik dhea ape pulak kate kak Za kan.. Semlm aku kuar ofis kul 6.15ptg, pehtu drive naik Hiway Kempas, kuar ikut susur Pasir Gudang, pastu masuk simpang Tmn Daya, akhirnya sampai laa kat Tmn Mt. Austin. Kul bape tau sampai umah bbsitter dhea..? Kul 6.50ptg. Itupon sbb Hiway Pasir Gudang masa tu clear melearrr. Klu jam??? Hahaha, padan muka aku lagikk.. ;P

Apepon aku harap² laa tugas aku kat sini berjln dgn lancar. Semoga aku sentiasa dipermudahkan dlm segala urusan aku...

5 comments:

momidanial said...

sya,
ihiks...mak rasa mcm dlm citer Korea larr plaks...KAWAJI SANG? ihiks..nasib baik tak `Jun Sang' gitu..heheheh
btw, semoga sonot di tempat baru yea!! :)

Fid said...

sya
aku nasihatkan ko..ko jgnlah ikut 'budaya' jepun yg tak endah time balik tu...Aku dah masak sangat dah ngan jepun ni....
aku kalau time balik ngan muka tak de rasa bersalah akan cakap..'excuse me i've to go now' ambik beg cabut.....melainkan aku mmg ada kerja urgent baru aku stay...hahahahaha
hahah english jepun mmg macam bahasa alient..maka ko kenalah latih telinga ko...but usah ko ikut cara derang kang ko jd mcm aku english mmg OUT terus....hahahahaa

Rodrigo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Sya said...

Za,
ecececehhh.. JUN SANG laa.. ko mmg jiwang Za.. aku pon harap² ler aku gumbira di tmpt baru ni wlpon still lg keje ngan comp. lama.. ;)

Fid,
btol laa Fid.. semlm Kawaji Sang tu citer kat aku.. "Yesterday, I go back (sebutan BAK) 12midnite. Very dark. Cannot see the road line.."

Gilo ape aku nk balik 12tghmlm.. itu mcm kalu baik aku tido sini je terus.. ahahaha.. pehtu bebdk kat sini (melayu) pon balik kul 9mlm.. hape ntah dorang buat.. pg dtg mcm biasa gak..

Aku skrg mmg tgh train telinga aku nih, jadik peka sket ngan slang jepun diorang tuh.. hahhahaha...

Fid said...

sya
kat kompeni aku balik 1am tu biasa lee