Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Monday, September 15, 2008

Potty training punya cerita

Rasanya dah 2x weekend aku serius mem"potty-train"kan Dhea.. Apsal ntah aku semangat plak kali ni nak potty train Dhea. Dhea dah 2 thn 4 bln hokeyy.. Bercakap dah JELAS (sgt sgt jelas!), arahan kita pon Dhea dah boleh FAHAM (sgt!!). So, "sign" tuh dah ade. Ekceli "sign" tu dah lame nampak. Cuma aku & Hubby je yg tak ready... Buat² tak nampak je laa... Hahahaa... Buleh?

So, setakat ni resultnya masih lg 50-50. Utk siang, dikira berjaya laa jugak. Mlm pon kdg Dhea "diaperless" gak seblm tido. Tp time tido mmg WAJIB pkai diaper! Hahaha... Sekali lagi, aku mmg blom ready nak bgn mlm kejut Dhea pegi pee..

Penat jugak sebenarnyerr. Ntah bape kali aku & Hubby terpaksa mop lantai disebabkan "eksiden²" yg tak sepatutnyerr.. Tp demi anak ku terchenta, ku gagahkan jua mengusung mop.. ;)

Every 15 mins, aku akan tanye Dhea. Tp Dhea ni liat ya amat nak bwk gi toilet. Esp bila dia tgh syok layan Astro CERIA.. Time tu sure ter"eksiden"! Bila nak terkucil sgt agaknyer baru lari gi toilet. Aku pon kena lari skali laa.. Hahaha.. Tp kira ok laa ek sbb dah pandai control. Penah jugak Dhea "terkepit-kepit" pagi² bgn tido walhal dia pakai diaper. Rupanyer nak terkucil. Bila bukak diaper, tuuu dia.... ;P

Penah skali, Ultraman punya pasal, Dhea pee atas sofa mak aku. Kelam kabut aku laki bini jemur kusyen sofa etc. Sib baik masatu panas terik..

Lain plak kisah poo.. Yg ni mmg Dhea tak pandai langsung. Mmg anak aku ni klu nak poo, otomatik akan cangkung. Tak kira dimana pon Dhea berada. Penah terjadi, poo Dhea jatuh poop dari suar. Tanak pkai panty punya pasal laa nih. Nak tanak aku kutip laa guna kertas, no hal. Yg aku risaukan klu poo Dhea a bit watery.. Haaaa, lagu mana tuh.. Sanggupkah aku???

Tang ni kena pandai timing laa... Dhea sehari mmg poo at least 2x. Siang sekali, mlm sekali. Pandai² laa, nak dekat² timing dia tu, cecepat pkaikan diaper. Bila dah sudah urusan membuang, cont. diaperless.. Hehehe...

Dlm pada aku & Hubby berusaha keras utk men"diaperless"kan Dhea, ada jugak org² yg tak yakin dgn usaha aku yg satu nih. Asyik laa soh aku pakaikan Dhea diaper.. Boringnyerr.. Tak supportive langsung!

Kesimpulannya, lagi cepat Dhea diaperless lagi bagus.. Save RM mak kan.. Agak-agaknyer, sempat tak Dhea "graduate" seblm raya nih??? Boleh save space bonet keta time balik kg raya nanti.. Ngeeee ;)

Btw, today Hubby off lagi. So, Hubby setuju utk continue potty train Dhea.. Gud luck yang! ;P

11 comments:

nonie said...

wah bagusnya dah potty train dhea... hmmm nonie ngan cik afifah ni ntah bilala nak serious... mana taknya, pakai diaper pun kdg2 accident gak...

mamaDhea said...

takpe, slowly nonie..
dhea ni pn ntah biler bole grad..
hehehe..

ealyie said...

eksiden eh.. lawak..lawak..
ko nak pinjam mop aku ka???

mamaDhea said...

haha.. mmg lawak beb.. nak marah pon tak jd.. sebenarnyerr mmg tak bole marah pon kan.. name pn training...

mimielola said...

Wah anak aku pun dah pernah di Potty-train sekali sebelum ni. Tp telah dispoilkan oleh cikgunya. Tensi aku. Penat aku dalam 3 hari berturut2 dok tanya dia setiap 15 minit nak kencing ke idak. Last2, cikgu pakaikan diaper. Dan aku pun sengal - pi bekalkan diaper ke sekolah sape suruh?

rizza said...

good job.. terus kan ....

hassan sebenarnye dah kira diaperless tapi mlm2 aku kena pakai kan gak...kang ngan kami laki bini gak kena banjir ....in case le... hehheh... kalau siang tu dah reti cakap la n pandai bukak n pakai balik seluar dia ..hehhe


go dhea go!!

Yan said...

kira awal la kome potty train anak2.. aku ni jenis malas nak paksa.. nanti aku yg stress.. kah kah kah..

sudahnya Amir totally ready masa 3years+.. Arif ni, ari tu je declare dah besar.. dia terlepas sekali kat umah makcik, terus declare dia kecik balik..

MAMA ADIB said...

caiyok caiyok sha..

ku half way juga..,masa memula potty training berkobar siap adib bgn mlm untuk pee tp ada kes eksedin jgk...

dah stop dah ajar adib bangun malam untuk kencing.. dia lena or nak tidr jer ku pakaikan diapers..

hu hu doa2 dia pandai sendiri laa tak kencing mlm ha ha

yantz-yeem said...

bagus la train anak awal2 nie...leh jimat pampers!!!salm perkenalan

Mummy HnH said...

bestnya dhea, tak lama lagi grad laa tuh.. biler laa hakim nak start nie ekk? (ibu dier yg malas! hehe)..

isk, abaikan jer mulut2 yg men'discourage'kan itu.. biaserlah, mulut org kan.. susah senang kita, bukan dier nak amek pot pon.. :D

marsha said...

kau tak try guna bekas potty tu ke? susah jugak ye nak potty training ni... huhuhu