Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, September 25, 2008

Kisah drama

Semlm Hubby aku balik. Yeay! Cadangnyer nak pi cari sepasang dua baju utk Dhea & Hadif. Kul 8mlm, masing-masing dah siap dah nih, terus pecut gi Jusco sebelah rumah. Sampai Jusco, terus shoot sampai tingkat 3, bahagian baju kanak-kanak. Belek punya belek, takde satu pon yg aku berkenan (harga tak sesuai bajet mak hokeyy!! t-shirt "gitu²" je pon sampai belas-belas, ade yg puluh-puluh ringgit lagi.. Duhh!!). Last-last beli puting je utk Dhea sbb puting botol Dhea dah rabak digegetnyerr..

Hubby ajak turun tingkat tengah (2 laa ;P). Masuk plak butik Al-Ikhsan. Mak oiii.... Ramainyer umat kat dlm butik tuh. Hubby dok belek-belek kasut utk Dhea.

Hubby panggil salesgirl. Siap kena panggil tu, selalu dia yg ngekor kita ye dak?? Bygkan laa betapa ramainyerr org...

"Dik, tlg carikan saiz kasut utk anak saya nih!"

Bla bla bla... Pattern yg dicari takde saiz Dhea la pulak. Aku wonder, kaki Dhea ni saiz tgh² ke? Saiz kecik dr dia ade, saiz besar dr dia ade. Saiz Dhea takde! Hahaha.. Tup tup Dhea jerit...

"Mama, nak ni je mama. Nak ni je mama..."

Anak aku siap terlompat-lompat depan rak sandal RIDER. Dhea dah grab sepasang dah, sampai gegar-gegar rak tuh. Sib baik tak tumbang je. Hahaha.. Nak tanak Hubby belek-belek laa jugak sandal tu..

"Takmo laa. Dhea kan dah ade sandal camni kat rumah!"

"Nak ni je ayah. Kasut tu takyah. Nak ni je laa.."


Dhea dah tak senang duduk. Kejap-kejap gi kat rak sandal tuh. Bila Hubby berkeras kata 'NO!', bermula laa episod sedu-sedan Dhea. Satu kedai dengar woo.. Segannyer, tp nak nyuruk kat mane. Mak tgh gigih dukung Hadif time tuh.. ;P


Tiba-tiba.... Jeng jeng jeng....

Dhea cangkung & buat drama. Err, korang ingat tak cerita Kassim Selamat?? Part yg mak mentua dia melutut minta mahap tue?? Haaa...gitu laa gambarannyerr. Dhea cangkung, pastu peluk kuat-kuat kaki laki mak! Sambil tu mulut nangis² begging minta sandal tuh..

"Dhea nak yg ni je ayah, nak yg ni aje ayah..."


Kami tak jadi nak segan, tak jadi nak marah si Dhea... Dedua tersengih-sengih tahan gelak! Tak kisah org keliling lg dah masatu..

Puas pujuk tak jln nih. Dhea tanak bgn & apetah lagi nak lepaskan pelukan dia. Aku pulak dah mula cair bila tgkkan kerenah Dhea. Ntah mcm mana Hubby dpt dukung Dhea. Masa dukung tu try laa pujuk lagi, ajak gi cari kasut kat kedai sebelah (Kedai Nike??? Gilo ape laki aku nihh ;P). Kunun nak distract perhatian Dhea drp kasut "lembu" tu laa... Nak tau ape Dhea jwb kat ayah dia..

"Tanak laa gi kedai sebelah. Kedai sebelah tu hujan laa ayah. Nanti basah.. Beli kat sini je. Dhea nak yg tu aje ayah.."

Hahahahahahahahaha.... Punya laa nakkan sgt sandal tuh. Untuk pengetahuan korang, sandal yg Dhea nak sgt tu sandal biasa je. Tp harga RM29! Pastu corak tompok-tompok lembu. Corak tu yg Dhea berkenan sebenarnyerr pon! Alahai anak daraku.... Aku ada belikan sandal lebih kurang pattern camtu laa jugak seblm nih. Cuma takde tompok-tompok lembu tu je..

In the end, kitorang tak beli apepon kat Jusco. Lepas "kisah drama Dhea" kami terus cabut gi pasar borong. Join mak & ayah aku berbelanja. Pasar borong pon ramai giler org shopping. Parking penuh ni. Mostly Singaporean laa pun yg ramai dtg time camni.... Nak dekat raya laa katakan kan kan.... ;)


p/s: Adekah aku seorang mama yg kedekut?? Jwpnnyer.... Lu pikir laa sendiri.. Askm! ;P

7 comments:

Ealyie said...

bukan kedekut beb, ko sebenornya seorang yg berhemah dlm berbelanjerrrr gittew..
Cian dhea, begging nak kan sandal cow dot tu, meh untie pinjamkan cd HH cow dot Iris nak x? ngee..

mamaDhea said...

hehehe.. mekasih laa sejukkan hati aku ni hah..

Zety Zin said...

mamadhea

jemput ke blog saya untuk kutip tag
hehehe

mamaDhea said...

waaaa.. kena tag lg ke??

baru je byr hutang ag aritu..

hihihi... takpa takpa.. nnti saya gi eh...

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea, syoknya Jusco sebelah rumah (terbayang jusco Tebrau yang gah itteww..) Siannya Dhea sampai camtuh sekali nakkan kasut tu yek..kekeke..=D

rizza said...

"alahai kasim...ampun kan mak.."
hahhah gelak2 aku bayang kan dhea dok gitu hehhehhe

bagus apa gitu... kita beli apa yg berkenan n berpatutan n benda perlu aje... ok... bukan bermakna kedekut tetapi berhemah seperti kata ealy,,,

MAMA ADIB said...

sian Dhea..ha ha

tp actually kena ajar jg anak kita bukan semua benda dia boleh dapat

nak layan semua kehendak diaorg jenuhlaa