Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 7, 2007

UPDATE...

Hmm.. ape aku nak story eh? Ikutkan hati mmg byk nak story, tp memandangkan dah lewat aku ringkaskan aje laa..

Erm, kesihatan aku lately nampaknye sllu terganggu. Terganggu oleh sakit² bdn. Aritu kaki aku dr pangkal peha sampai ke lutut sakit. Sakit mcm lenguh² gitu, pehtu byk position duduk yg aku tak bole buat. Nak rukuk & sujud masa solat pon sakit giler, mmg kena slow motion jek baru bole sujud / rukuk. Seminggu lepas tu aku amik sorang akak ni utk urut kaki aku yg semakin kronik plak sakitnya. Lepas akak tu dah urut kaki, kurang laa sket. TETAPI, pinggang belakang aku pulak yg mcm terkehel. Lepas 2 minggu urut kaki, tetiba je sakit lutut aku tu dtg balik. Ade sehari tu, sakit tu sudah "tangkap" kepala lutut aku skali dgn pinggang belakang aku. Tak silap aku masa tu khamis mlm. Mmg sakit giler arr, sampai nak nangis aku dibuatnye (ke dah nangis kots..lupe arr). So, mlm tu jugak aku soh Hubby aku balik (yg semmgnya dia on the way balik pon). Esok paginya Hubby bwk pegi klinik & Dr. tu scan le pinggang aku. Dr. kata tulang aku ni mcm tak rata jek, rasanya bekas jatuh dolu² laa ni. Erm, mmg pon aku sllu jatuh motor, byk kali gak laa. Maybe kecederaan yg dolu² tu yg sbbkan aku sakit arini. Hmm.....

Ni ade satu story kelakar masa aku gi klinik... Masa Dr. nak scan aku, aku baring ler atas katil pesakit tu kan. Skali dhea nangis. Kuat giler!! Masa tu Hubby yg dukung dhea nih. Kitorang pelik ler jugak. Mama yg kena check, dhea plak yg nangis.. Hahahahaha.... Protective jugak anak aku nih.. Pehtu, masa Dr. nak cucuk bahu aku pon dhea menangis lagi. Siap tgn dhea menggapai-gapai, mcm nak tepis jarum injeksen yg Dr. tu pegang. Bila kitorang kuar je drp bilik Dr. baru dhea senyap balik..... ;)

Okey, aku nak update skit TTG DHEA nih.. Skrg ni mulut dhea bising jek tau. Lagaknya mcm dah pandai sgt berckp.. Let say dhea kata "NAK", then kita tanya dhea nak ape.. Katalah dhea nak biskut or makanan yg ade atas meja mkn. Haa, masa tu dhea akan tarik kita bgn, jln gi meja mkn. Pehtu dhea jinjit kaki & tgn dhea tunjuk², sambil tu sebut "NI NI NI...." sampai laa kita amikkan makanan tu bg kat dia. Selagi kita tak amik, selagi tu laa dhea dok sebut "NI NI NI NI.....". Kdg tu klu dhea nak jugak, tp makanan (sllunya makanan laa) tu mmg dhea tak bole mkn lagi, maka akan bingit laa telinga mama dhea iaitu AKU laa kan.... Lepas dhea dah penat ckp tp tak dpt jugak, apelagi....NANGIS laa. Tp sllunya mmg takkan dpt pon. Hahahahaha.. Itu jam, mmg kena pujuk dgn benda lain laa. Ajak tgk cat ke, dog ke atau ape² aje laa asalkan dhea diam. Sebabnya pitching dhea mmg tinggiiiiii.... Bingit telinga aku ni weihhh!

Anak aku mmg semakin nakal skrg ni. Tp dhea juga semakin bijak. Di tahap skrg ni aku bole nampak yg dhea ni mmg ada sikit berani laa. Klu kucing tu, alahai....mmg kena cekik aje laa, takpon ekor dia kena tarik. Dah bape kali dah dhea kena cakar kucing, tp masih tak rasa serik.. Kesihatan dhea setakat ke hari ini alhamdulillah. Sejak aku terbaca artikel ttg penggunaan Children Vapor Balm (keluaran Sixth Century), setiap mlm aku akan sapu kat bwh telapak kaki dhea, pehtu pakaikan stokin.. Bukan ape, dhea ni tak suka pkai gebarr (selimut ler..), pehtu bilik aku pulak mmg tiap mlm pasang air-cond. So, itu laa caranya utk aku bg "kehangatan" pd anak aku sorang tu selain drp pelukan sayang aku. DAN AKHIRNYA.....dhea pon dah paham dah, tiap kali aku atau Hubby amik balm tu, dhea akan angkat kaki dia sebelah & say "NI NI NI....." Hehehehehe... Amacam, bijak tak anak aku?!... kan... kan... ;P

4 comments:

momidanial said...

ihiks...pandainyer!!! anak sapa tu? hehehe

Fid said...

hehehehee
dah besar dah mcm tu la

rizza said...

hehh
bijak2..dah beso katakan gitu leeee

Sya said...

hehe.. beso laa sket..

dlu masa dhea kecik asyik ternanti² bila laa dhea nak pandai ckp.. SKRG??? hahahaha... tak larat nak dgr pulokk... kuangx3