Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 2, 2007

DHEA JATUH!

Semlm dhea jatuh lagi!! Kali ni bkn jatuh drp katil, tp kerusi solek aku..

Pg tu, tgh aku bersiap, dhea terbangun. Pastu merengek minta dukung. Masa tu dah dekat pukul 7.30pg dah. So, nak tanak aku pon angkat dhea & berdirikan atas kerusi depan meja solek aku. Dhea pon berdiri sambil peluk pinggang aku yg tgh berdiri kat sebelah. Bila dhea nampak diri dia sendiri kat depan cermin, dhea senyum. Aku pon senyum skali... Mcm biasa, aku solek ala kadar je. Setiap hari muka aku ni cuma disapu dgn krim muka + bedak baby. Inipon aku bedal bedak anak aku yg tak habis² tu. So, lepas sapu krim biasanya aku akan tepek plak dgn bedak baby.. Aku baru je pusing nak gi amik bedak laa kunun, tak sampai pon selangkah penuh, bila aku toleh balik aku nampak dhea cuba nak tunduk & apelagi, dhea pon tergolek ke belakang. Maksud aku, jatuh kebelakang. Sah² laa kepala dia jatuh dlu kan, baru laa bdn ngan bontot dia. Aku dah cuba “hop” dhea dr belakang tp tak sempat. Makanya, dhea pon nangis, nangis & nangis lagik. Aku cepat² angkat & usap blkg kepala dhea. Bila aku belek² mmg bole rasa blkg kepala dhea (area kat atas tengkuk sket) dah start nak bengkak. Aku yg panik ni terus dukung dhea & bwk turun bwh. Aku teringat pesan sorang drp ofismate aku, klu bdk jatuh, apepon tuam ngan ais dlu. Kendian baru tuam ngan air suam. Tu yg secepat kilat aku amik ais, balut ngan sapu tgn dhea yg kebetulan ade dkt² ctu & aku tuam² kat area benjol tu. Lama gak laa dhea nangis. Sampaikan bapak aku pon kelam kabut naik tangga nak tgk cucu dia yg menangis tak hingat.

Lepas dah tuam tu, nampak laa perubahan sket. Nampak susut sket benjol kat kepala dhea. Aku pon sms site engineer aku, kata harini aku masuk ofis lambat sket. Aku nak monitor keadaan dhea dlm 30min camtu, nak tgk samada dhea ade muntah² ke, atau bdn dhea lembek tetiba ke, atau hape² laa yg luar biasa... Klu ade sume tu / salah satu drp tu, aku nak terus bwk anak aku gi hospital. Tp lepas setgh jam, dhea nampak mcm biasa balik. Bengkak pon dah makin susut. So, aku decide hantar dhea gi rumah kak Za mcm biasa. Sampai rumah kak Za, aku story laa sesikit insiden pg tu & minta tlg kak Za monitor keadaan dhea sepanjang haritu. Takut klu² ade menunjukkan simptom² spt yg aku dah sebut td. DAN klu itu berlaku, aku mintak tlg sgt² pd kak Za supaya terus je hantarkan dhea ke hospital & jgn lupa call aku pulak...

Semlm kat ofis aku tak senang duduk. Kejap² tgk tepon, kot laa ada sms yg aku tak perasan ke kan. Aku rasa bersalah yg amat sgt pd dhea sbb cuai, lalai, etc... Tak pasal² dhea jatuh pg td. Bila ingat² balik, rasa nak tukuiiii je paler aku sendirik!! Aku ade sms Hubby aku pg tu. Bgtau ttg insiden yg tak sepatutnya berlaku. Then aku mintak maaf kat Hubby sbb cuai... Tp Hubby aku faham & tak salahkan aku sepenuhnya, cumanya dia minta laa lepas ni aku lebih berhati-hati. Sejukkkk sket hati aku. Mula² takut gak nak bgtau. Mana laa tau Hubby aku hangin ke kan... Pheww!!

Semlmnya jugak keje aku makin menimbun. Letey giler... Ptgnya dlm kul 5.30 mcm tu, Kawaji San nak wat sedikit discussion ngan aku & sorang lagi mamat draughting ni. Maka, masuk laa kami berdua ke dlm meeting room. Baru je nak mula briefing, sorang lagik Jepun masuk. Hmm…Tajiri San kata nak pinjam Kawaji for 10mins. Dia kata je 10mins, tp sampai nak dkt kul 6 takpon nampak bayang. Aku dah fed-up nunggu dah masatu. Dlm hati aku nekad, kejap lg klu kul 6 tepat depa takde gak, aku nak blahh. Pc pon aku dah shut down. Pedulikkk arr.. Sampai je depan pintu, elok je time tu aku tgh carik sandal aku kat bwh rak kasut, Kawaji & Tajiri San masuk. Alamakkkk..! Hee, aku pon dgn segan silunya ckp ngan Kawaji San yg aku nak balik dah. As for the discussion td tu, sambung esok je.. Nasib baik ler Kawaji San ni baik hati melepaskan aku balik semlm. Dibuatnye dia nak jugak discuss semlm, ntah kul bape laa aku sampai rumah gamaknyer.. Dhea pon mesti dah tertunggu-tunggu aku depan pintu..

Sampai arini aku masih lagi rasa bersalah pd dhea. Ntah laa.. Hal mcm tu tak sepatutnya berlaku & mmg bole dielakkan sebenarnya.. Dhea, maafkan mama ye sayang...

2 comments:

momidanial said...

sya,
heeee...mmg guilty giler kalu anak kita jatuh sebab kecuaian kita eks...ngeee..aku pon pernah rasa gitu...
btw,take a gud care of Dhea ya! nasib baik takde pape..u take care too! Jgn stress sgt.... ;p

Fid said...

JATUH
aku mmg fobia....
akukan kalau anak aku 'gedegum' sikit pun tersirap darah tau....ntah2 time tu bertukar hijau kekuningan ntah aku nih