Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, November 21, 2010

Antara dua..

..resipi ini dan ini, aku konfius agak serba salah nak buat yg mana satu. Kedua2 resepi aku cilok drp Dapur Malus Domestica.

Yang sebenar2nya, aku teramat sangat nak test resepi kedua. Tapi.. ada tapi dia. Dlm resepi tu tulis,


"Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper"


Agak2 korang laa, ape benda yg aku tak cukup? :D

Grease proof paper - checked!
Loyang - checked!

So, ape lagi yg tak cukupnyer? :P

Untuk pengetahuan korang, loyang aku satu2nya adalah bersaiz berdiameter err, ntah ek.. :D Tapi mmg kecik laa. Alangkan 1 adunan kek cokelet tu pon muat2 sampai mulut loyang je. Kompem laa tak muat kot utk resepi kedua tue. Maka, sementara nak tunggu loyang yg seangkatan dengannya sampai drp Kluang, aku pilih untuk test resepi pertama.

Hasilnya..



Agak kurang puashati di situ walaupon suami dan anak2 kata sedap hingga menjilat kertas. Aku agak konfius tgk resepi. Kat situ tulis,


1 tablespoon baking powder


Aku letak 1 teaspoon je. Sebabnya, aku tak penah lagik jumpa resepi yg memerlukan sampai 1 sudu besar serbuk penaik. So, aku assume penulis tersilap tulis.. Buleh? :P

Tu pasal laa kot muffin aku tak menggebu macam yg TTM buat.. :D Tapi leceh sket laa buat muffin sebab loyang (panggil loyang gak laa kot sebab dia sebijik macam loyang cuma saiz je kecik :P) muffin aku ada 6 bijik jer. 3 kali jugak laa aku membakar. Klu kek senang sket sebab curah semua skali dalam 1 loyang besar-yg-tak-berapa-nak-besar tue.

Takpe laa noks, lenkali buat lagi aku test boh 1 sudu besar plak ek. Apepon, hubby balik petang tu terus ngadap muffin 2 bijik bersama teh 'o buatan sendiri sebab bini dia sibuk online fb sampai lupa nak buat air.. :P






P/s: Lepas ni kena kumpul peralatan memasak laa pulak gamaknyer. Especially, loyang! :P

8 comments:

maya amir said...

perghh tu dia..die punye demam memasak mai dah... cuba anto sket kat tampoi nih aa...heheh

mamaDhea said...

wakakaka.. demam memasak eh.. i loikeee!

bukan ape beb.. sejak keje shift ni, asal aku cuti anak2 aku minta kek.. asal aku cuti, minta kek.. tu yg eksaited buat sebab bebudak suka makan.. klu takde sape makan, takde maknenyer aku nak buat.. muahahaha!

mast@work said...

sya, maybe hang x ayak tepung tu kut.. kalau ayak tepung akan lebih ringan so naik la nnt muffin ko.. pastu liquid takleh over.. nnt basah

mamaDhea said...

mast,

ayak beb.. liquid takleh over tu maksudnya camne? mak tak paham.. :D

mast@work said...

liquid mmg kena tepat2 sukatan.. kalau idak dia jadi lembab..

mamaDhea said...

oo.. klu yg tu rasanya mmg ikut sukatan btol.. cuma agak konpius tak baking powder tuh..

Sayang.Ibu said...

wahhh...clap clapp.. makin vadevasss sesi masakan ko nyah. aku lom pernah try wat muffin, nnt nk try gak ahhh. babe, ko tau tak kat umah aku pun takde grease proof paper tu, tp aku slalu alas loyang guna kertas A4 pastu gris dgn butter jer, setakat nih..hokeh jer.. hahahaaaaaaaaaaa

mamaDhea said...

hihihi..

grease proof paper tu aku beli masa beli dark chocolate aritu.. beli besarrr terus.. pastu potong ikut sukati.. hihi.. umah aku, kertas A4 pon takde nyah.. suratkhabar ade ler.. huhu..

aritu laki aku belikan kertas muffin yg keras sket tue.. so, takyah guna muffin tray/loyang dah.. terus bakar dlm muffin cup tue.. :D