Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 29, 2007

Kisah Aku dan Dhea...

Sepatutnya semlm kul 8mlm aku ada appointment check-up #2. Tp tak laratnyer nak bwk diri ke klinik. Huhu! Baru 5 bln dah tak larat bagai.. Ingat nak tunggu Hubby balik keje, then pegi ngan dia jek. Tp semlm Hubby balik pon dah kul 10++. Seblom ni Hubby dah byk kali ingatkan(sms) aku pasal appointment semlm. Tp sungguh mama tak larat... Bkn sengaja tak nak pegi tau yang!

Seminggu ni selain "havoc" dgn kisah sms panasssss tu, rumah aku jugak "havoc" mcm kena serang garuda. Tunggang langgang! Haha....ini sume angkara anak kesayangan aku sorang tu laa, Dhea Suraya. Pheww!! Tak cukup tgn kaki aku nak melayan kerenah si kecik ni sorang². Itupon sib baik adik, abg ngan parents aku nak tlg tengok²kan dhea sekejap.. Dpt laa rest kejap..

Last weekend, abg dgn parents aku gi KL. Tinggal la adik aku, adik sepupu (yg kebetulan cuti sekolah ni keje part-time dkt ngan umah kitorang), aku & Dhea. Siangnya, bdk berdua tu takde rumah. Dgn perut yg semakin membesar nih + backpain aku yg tak reda², terasa sungguh cabarannya bila aku kena handle sorang² anak aku yg terkenal dgn kelasakannya nih. Dah laa lasak, asyik minta aku dukung. Bila dah dukung, dia plak ngarah kita nak pegi sana, sini, situ... Amboi... Haa, mmg gini la perangai Dhea bila kat rumah sunyi sepi tak dak org lain. Aku masak pon ala kadar. Ahad tu, aku masak spageti jek. Tak larat punya pasal..

Masa² mcm ni, masa² tinggal aku dan Dhea berdua, biasanya aku "ignore" aje dlu menan Dhea yg bersepah tahap dewa tu, "ignore" dlu pinggan mangkuk yg bersusun kat dlm sinki, "ignore" jek dlu mana² yg patut & bole di "ignore" kan. Hahaha... Aku layankan dlu kerenah Dhea sampai dia sendiri kepenatan & tido. Masa Dhea tido ni laa aku kemas segala mala yg aku dah "ignore" td. Apalagi, mcm lipas kudung ler mak wat keje. Nak kejar masa laa katakan.. As for menan Dhea, aku kemas ala kadar je sbb confirm menan tu sume akan tertonggeng balik drp bakulnya sebaik saje anak aku tu bgn drp tido. Yahaha... ;P

Tp ada gak aku ajak Dhea join aktiviti mengemas, mana yg dirasakan sesuaiiii aje laa. Hahaha....paling best time nak sidai baju. Dhea punya laa semangat nak tlg mama angkat kain yg dah kering. Makanya, sehelai² laa baju aku pass kat Dhea soh letak atas kerusi. Sampai berpeluh satu badan anak mama ke hulu ke hilir angkut baju... Pastu time nak lipat baju plak. Ni lagi satu aktiviti yg Dhea bole join. Mama dah abis lipat, Dhea selai tak settle² lagik. Nmpk laa jugak usaha Dhea nak melipat tuh, wlpon dlm pada tu Dhea sempat lg main benda alah lain.... Ekekeke ;P

Masa ni mula laa terasa sgt dgn ketiadaan Hubby ku terchenta. Klu dia ade, musti aku tak penat sgt.. Ngee.. Hubby aku mana?? Hmm, ujung² thn mcm ni ape lagi klu bkn eksais. Masuk hutan ler, seminggu. Tp ketika kisah ni ditulis (ekeke!) Hubby aku dah balik dah pon.. Yahhoooo!

;P


8 comments:

mado_ct said...

heheh.. mmg tk cukup tgn kan? nak2 pulak bila dh berganda tapi insyaalah, Allah tu maha mengetahui. Cam sy, anak first mmg tk menang tgn tp yg adik ni baik...sangat.lemah lembut. nangis pon pelan2 jer..mlm asyiktido jer, bgn sekali jer tlg gerak kitorang subuh. tp bdn sihat, bulat!
All the best...harap2 boy pulak yer pasni.

rizza said...

sya..hehhe rajin dhea...
tolong lipat kain..hassan suke beno tolong nak gantung baju dia pada hanger kecik dia le...heheh

take care sya....

wanie said...

rajin nye dhea...tolong mama dia lipat kain

farah225 said...

sya,haris pon rajin gak.hehehe.pg tadi sebok dok tlg mak aku cuci kipas angin.mak aku sound ler,masa kecik2 ni semua rajin,yg org tak kasi tu ler nak buat.bila dah besa, suruh pon tak bergerak (refer kat adik beradik aku).hehehehe

Sya said...

mado_ct,

mmg tak menang tangan.. letih menjerit pon iye gak.. hahaha.. dh upe tarzan sesat dh klu tinggal kitorang berdua kt umah..

tu laa kak ct, hopefully yg 2nd ni ok ler sket.. senang mak nk handle nanti.. tp sllunya camtu kan..


rizza & wanie,

tq rizza.. lama tak jenguk blog akak.. tak sempat sgt ler nk jelajah laa ni.. bz manjang..

rajin sekejap aje ler si kenit tuh.. sambil lipat tu bole lagik sambung main menan dia.. tu yg tak settle² sehelai.. ekekeke.. tp skrg ni nmpk dhea semangat bile kita bg dia satu tugas yg dia bole buat....

farah,

aku rasa bdk² mmg camtu ler.. mana yg kita tak suruh tu yg dia nk buat jugak... kdg geram je aku tgkkan si dhea tu..

bbsitter dhea pon sllu ckp camtu klu nk sindir anak² dara dia.. "kecik² ni rajin ler tlg bila disuruh, bila dh besar kita jerit cam halilintar pon blom tentu gerak.." hikks..

;P

Marsha a.k.a Yana said...

susah kan suami jauh... nanti aku esok entah macam mana.. dahle aku ni panas baran sket!

madamoiselleczar said...

sya,
looks at the bright side...jauh kalu...lagi harum kasih sayang nyer wooo....hehehe..tapi tak tahan tang rindu tu lerrr....
tapi ok per...tak mcm kitorang ni..tak de lar nak merasa rindu2 tuh...gado lagi ada sbb selalu jek mengadap..yahahaha ;p

farah225 said...

sya,aku nak no fon hang yg baru.ada hal skit nak tanya hang ni.hehehehe.ko ada simpan lg tak no fon aku?