Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, November 6, 2007

Govt. vs Private

Hehehe.. Pg td 1st time aku gi check-up kat Klinik Kesihatan @ Klinik Desa. Kat area umah aku, KD yg terdekat ialah di Kangkar Tebrau. Aku pegi ngan Hubby. Kitorang sampai sana dlm kul 9pg gitu, lambat sket sbb hujan lebat giler babasss. Terkezut gak kitorang bila tgk punya laa ramai patient. Most of them ibu-ibu mengandung & kanak-kanak. Seblom ni, masa peknenkandhea dlu skali pon aku tak penah wat check-up kat mana² KD. Masatu aku gi private clinic je (CSM, Pelangi).

Alkisah.... Aku pon letak ler IC dlm bakul yg disediakan. Tunggu punya tunggu, tak panggil² gak nama aku. Jam dah kul 11 lebih dah. Aku soh Hubby gi tanya kat konter pendaftaran. Tp misi kat ctu soh kitorang tunggu lagi. Dia kata lambat lagi nak panggil nama aku sbb diorang nak settlekan dlu appointment ibu-ibu lain. Aku ingatkan harini ngan Khamis je hari utk buat check-up. Rupanya skrg ni sistem dah tukar. Diorang buka setiap hari drp Isnin-Khamis. Ibu-ibu akan disetkan appointment cam kat private clinic. So, senang sket la kots sbb kita bole tau bape haribulan kita kena gi check-up.

So, nak dijadikan cerita... dlm kul 11.30pg camtu baru aku dipanggil utk pendaftaran. Ada laa soal jwb sket, especially ttg previous pregnancy aku & pasal anak sulung aku, Dhea. Bla bla bla... Selesai register, aku masuk pulak bilik No.8 utk amik darah. Yg tak bestnya masa nak amik darah ni, misi susah nak jumpa urat aku. Sudahnya 3 kali cucuk baru dpt. Itupon tak sampai 2ml. Sib baik misi tu lemah lembut jek cucuk. Lepas tu aku kena gi kencing plak. Ooo ye.. Kat cni pesakit disediakan dgn satu botol kosong. Tiap kali dtg buat check-up kena bwk botol masing-masing, sampai laa bersalin. Hee...klu pecah ke hape, kena beli lagi. RM2.00 aje.

Lepas tu, aku dipanggil pulak ke sudut lain utk timbang berat bdn & test tekanan darah. Hehe...mcm biasa laa, tekanan darah aku mmg rendah. Tak penahnya normal. Berat bdn pon kali ni turun giler. Mungkin kesan bln Ramadhan aritu kots. Hahaha.. Byk plak alasan aku. Then, aku masuk plak bilik makmal. Misi kat cni tak ramah cam yg lain. Ape dia cek pon aku tatau. Yg aku tau dia cek air kencing aku, pastu dia cucuk ujung jari telunjuk aku ngan jarum. Amik darah setitik 2, masuk dlm alat dia. Tatau ler alat utk ape. Pastu misi tu tulih ape yg patut kat buku rawatan aku.

Next, baru laa aku dpt jumpa Dr. Pheww!! At last.... Ingatkan Dr. laa kat dlm Bilik Pemeriksaan tu. Rupanya Staff Nurse jek. Hubby aku yg kata camtu, sbb reben kat tudung dia kaler purple. Tp misi ni baik. Misi ni pon tgh sarat preggy, tunggu hari nak bersalin jek. Hahaha... Kat sini takde laa nak scan ke hape cam kat private clinic tuh. Tp misi tu siap ajar aku cmane nak check pa**da** sendiri kat rumah. Selain tu misi tu ada laa explain ttg breastfeeding sket, eclampsia sket, ada laa perkara² lain yg dia bgtau. Aku pon dah lupa dah.. Misi tu ckp laju giler, mcm dah hafal skrip. Risauuu jek aku tgk dia termengah-mengah. Hahaha..

Beza kan govt. ngan private clinic. Rasanya tak perlu la kots citer cmane situasi/prosedur kat private clinic, sbb kompem most mommies dah tau kan... So, which one korang prefer??? Hehe...tepuk dada tanya selera...



Dannn yg penting skali, jgn lupa tgk bajet jugak... <<< yg ni ditujukan kpd empunya blog ni.. ;P

10 comments:

rizza said...

sya...dicucuk hujung jari tu utk check HB hemoglobin le....

ok le ko ade experiend 2 tempat ye..gov n priv...

hehe take care!!

Sya said...

rizza,

lor... ye ke? ahakss.. aku tatau ler pulaks.. nk tanya, tp nengok muka misi tu masam jek.. malehh haku.. tak pasal kang kena marah...

;P

govt. ni ok gak sbnrnya.. benda kecik² pon dorang bgtau gak.. siap kena sain lagik, bukti yg dorang dh explain kt patient.. cumanya tu laa, kurang mesra alam sket & byk sgt prosedur.. masuk bilik ni, bilik tuh... hahaha...

mimielola said...

govt. ni ok gak sbnrnya.. benda kecik² pon dorang bgtau gak.. siap kena sain lagik, bukti yg dorang dh explain kt patient..

--> mungkin diorg tak reda buat benda2 yg dah termaktub dlm sistem. itu yg mashem aje muka tuh. wallahualam, aku tak pernah lg pergi check up kat govt clinics. tp ada jugak klinik swasta yg mcm haprak mcm Klinik KITA (I really have to name the clinic). dr segi prosedur itu ini tu tadak la mcm govt nye, tp Doc nye... mmg tak leh pakai.

rizza said...

ye mimi ...tul le tu derang wat keje tu sebab dah sistem gitu...aku gi klinik gov tu..cam tu le dpt yg muke toye ye tension aku..tapi yg misi baik2...seonok je layan..heheh

rizza said...

sya..dulu HB aku tu tak kureng tu yg aku tau tu ..kena cucuk amik darah sikit....

gitu le...

anamiraa said...

sya,
akak tobat tak nak pegi dah kelinik gomen ni. ada ka dulu masa peknen twins kena gastrik dahsyat. masa tu memang lalu ampuan rahimah klang terus asben hantar masuk emergency. depa ingatkan nak beranak dah. aku dok letih kata "saya gastrick ni bukannya nak bersalin!!" peh tu muka nurse dengan doktor2 sekali blur2 gitu.. ish haru tul!

Sya said...

rizza,
klu dpt misi yg lemah lembut mmg best je kan...

mimie,
klu ada duit lebey elok lg gi private rasanya.. kita byr mahal, layanan pon mesti ler xtra mahal banding ngan govt. patutnya.. tp klu depa ni ikut btol etika jururawat, kat klinik memana pon sepatutnya layanan kena mesra..

sis ana,
huk alohhh.. mmg haru ler klu gitu.. time tu pewot akak nmpk cam dah sarat sgt kots, tu yg dorang ingat akak sakit nk bersalin.. ahahahakks..

sya pon saje jek laa wat check-up kt govt. clinics.. as back-up.. klu bole mmg nk bersalin tmpt dlu.. tp mana laa tau tetiba tak pasal kena ceaser ke, ada masalah ke, mana den nk cekau 5k... hehe.. company tak sponsor plak tuh.. huhu.. $)

tp harap² takde mende laa sgt kali ni..

mimielola said...

sis ana,
nak tergelak pun ada baca comment akak ni tau :D

Fid said...

aku bab menunggu ok lagi tapi kalau bab org layan ngan muka masam aku tak tahan....

Sya said...

fid,
aku pon cam ko fid... menunggu tak kisah lagik.. tp bila dh penat tunggu, pehtu misi muka masam mencuka mmg hangin ler hakuuu...