Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Friday, November 23, 2007

I need to plan....

Hahaha... Ni kes kesedaran diri sendiri laa nih. Sejak bbrp hari lepas aku dok ulang baca satu topik kat forum faveret aku.

Tajuk dia... budget tak cukup.....

Very very informative utk aku yg sememangnya tak pandai buat budget. Respon dari mommies lain pon sgt² menggalakkan. All this while, yg aku tau cuma allocation utk byr keta, bbsitter dhea, duit minyak, duit dapo, asb loan aku dan sedikit duit simpanan. Lepas dah bayar sume tu tinggal laa berapa kerat je utk aku wat belanja. Selama ni aku tak penah pon terfikir nak allocate some money for EMERGENCY! Ya Allah!! Mcm mana laa aku bole tak terfikir langsung.. Lagi satu INSURAN (yg cover hal² mcm sakit ke, masuk wad ke, education anak² ke...ape-ape aje laa yg patut di cover!).

INVESTMENT. Yg niiii pon aku tak penah amik pusing. Sahih aku dah tertinggal jauh!! Tp bila aku baca topik kat forum tu, ramai mommy yg ckp "invest sini, invest sana, public mutual la, unit trust la.. invest invest invest!" Wake up ler, Sya weihhh..... Toingggg toing!!! (ketuk dahi sendiri!)

Hmm.... Nampak gayanye aku ngan Hubby mmg kena re-construct (sesuai ke word nih?!!) balik ler financial planning kitorang. WAJIB! Tp cmane nak buat ek klu duit gaji kitorang mmg cukup-cukup takat tu aje..?? Pening-pening!!! :(

p/s: Kpd sesape yg ada cadangan.... tersgt dialu-alukan utk comment...! Bernas ke dok, belakang kira..

;P

2 comments:

Marsha said...

tulah.. nak berbelanja mmg senang, tapi bab2 menabung ni, mmgle liat sikit.. entah bila aku nak bertaubat dan simpan duit utk emergency aku pun tatau.. :(

Sya said...

marshaaaaa... err.. cm nk tergeliat plak lidah aku panggey ko marsha.. hahaha..

tu ler pasal nok.. aku pon tgh blajar nk insafkan diri aku nih.. ko jenguk² laa website susuibu.com.. byk info ttg breastfeeding yg tentunya akn dpt ko save budget bile bb ko dah kuar nanti...

cayo laa ckp aku... ;)