Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 16, 2008

Pilihan & Risiko

Aku tgh browse forum faveret aku & aku jumpa topik nih...

babysitter @ nurseri?


Teringat pada satu kisah yg baru je berlaku masa awal raya aritu...

Raya ke-5 yg lepas, aku & Hubs bawak Dhea skali dgn Hadif pegi beraya ke rumah babysitter Dhea yg dulu. Ala, dekat aje dgn rumah kitorang. Seblom tu aku dah call Kak Za ni. Takkan nak main terjah je rumah org kan. Dibuatnyer takde org kat rumah, baru padan muka kitorang. So, confirm laa kul 11pg.

Aku ni mmg dah berhajat nak bawak Dhea beraya ke situ dari awal pose lagi. Mengenangkan Kak Za yg dah jaga Dhea dari kecik lagi..

Sampai kat sana, Dhea senyap je tau. Malu-malu gitu. Ye laa, lama dah tak jumpa diorang. Bila anak-anak Kak Za ni nak peluk ciom Dhea, Dhea cam ngelak-ngelak gitu..

"Kenapa Dhea? Tak kenal ibu lagi ke?"

"Erm, Dhea ni dah pemalu sikit kak. Lagipon dah lama tak jumpa akak."

"Pemalu ke??"


Sambil tu anak-anak Kak Za dah kerumun & gomol-gomol si Dhea yg debab nih. Tp Dhea wat dek je. Nampak jugak laa yg diorang pon mmg sesungguhnya rindukan Dhea. Terharu laa jugak aku menengoknyerr..

Tiba-tiba..

"Dlu tak pemalu pon. Ada skali dlu tu masa Dhea HILANG kat Bandar Tiram, tau-tau je org lain dah dukung!" <----- Anak sulong Kak Za bersuara.

"Ha'ah ek Long. Dlu Dhea kan penah HILANG sekejap masa kita gi Tiram. Tau-tau je org lain dah dukung. Tak nangis pon!" <----- Kak Za pulak sambung cerita.

Me & Hubs was like, "WHATTT!!! HILANGGG???"

Aku yg tgh laju makan kuih raya sambil dukung si Hadif debab terus mcm nak tersemburrr. Kami laki bini pandang sama sendiri. Uh!! Hati dah panassss dah ni. Mulut aku ni mcm laju je nak tanye lebih lanjut, tp tak terkeluar pulak soalan. Sumpah, aku tatau langsung pasal kehilangan Dhea suatu ketika dlu..

Arghhhh!! Aku masatu dah start hangin. Tp Hubs aku boleh rilek jek kan. Hubs bagi signal soh aku cool down & jgn tanye pape. Eiiiii....

Kebetulan pulak Hadif asyik meragam je. So, aku wat laa excuse utk balik awal. Sampai harini aku tatau kisah sebenar kehilangan Dhea tuh. Memandangkan laki aku awal-awal td dah bg signal, maka aku maaalaassssss nak tanya lanjut. Kang lagi sakit hati, hangin satu badan. Elok-elok nak beraya, tak pasal-pasal jadi gaduh plak. Haru!!

Aku rasa keputusan kami utk tidak lagi menghantar Dhea utk dijaga oleh Kak Za adalah satu keputusan yg TEPAT! Ntah ape lagi laa yg dah pernah berlaku pada Dhea; diluar pengetahuan kami suami isteri. Kami ni hanya nampak yg baik-baik sahaja. Sungguh aku tak sangka!!

Tiba-tiba je mak jeles ngan Cik_yan... Untung ko dpt "makcik" yg best & jaga hero-hero ko mcm cucu sendirik!!


:(


p/s: As for Hadif, thank god mama tak hantar ctu kan... Dari awal mama mmg a bit ragu-ragu nak hantar ctu memandangkan "mereka" mcm tak commit utk support bfeeding & cloth diapering, which is my BIG mission for Hadif.. Klu hantar jugak, means ada 4org bdk (2 baby, 2 toddler) yg "mereka" kena jaga. So, serupa laa jugak mcm dok nurseri kan.. kan... phewww!!

12 comments:

MAMA ADIB said...

ayooo berderau aku baca...

sabor je laa hu hu hu

Zety Zin said...

uish bahaya betul ni
nasib baik dah hantar dhea kat situ lagi kan
sesungguhnya setiap perlakuan kita tu ada hikmahnya

kalau saya pun, mau hangin saya badan

::Umi Sufira:: said...

Makaih, pernah hilang...?!perghh patutla Dhea pon macam tak suka jek..Budak kecik ni kan ikhlas...jujur..Alhamdulillah Dhea tak apa2...

Mummy HnH@arnie said...

isk, terkejutnya... panasss gak nih! seb baik Dhea takde pape...

my ex-bbsitter dulu pon byk buat benda yg saya "tak approved"... tp, kiter nie serba salah nak tegur, kang gaduh plak... seb baik, hubs slalu suruh cool down, kena pikir panjang sblm "sembur" ape2 kat diorang...

Ealyie said...

sabar ek beb, sabar.. tapi kan beb, tiap kali ko citer pasal ex-bs dhea ko dulu, aku ni la pulak yg hangen lebey2 kan..kan.. eheheheh..

ummul aqeem said...

salam kenal. aura ibu ni mmg kuatkan.. kalu kite rs xsedap ati tuh mmg ada la benda yg xkenakan? kalu leh nk jg anak sdiri br puas hati..

mimielola said...

APA???!! Hilang!!! Uyai, tegak rambut aku ni baca entry ko ni Sya..

NUR said...

HILANG???!!

uiks..takutnyerr...naseb baik jumpa blk..

sue said...

geramnya baca..panas satu badan kan..!!nasib baik tak jadi apa2..Tuhan lindung..

i pun tukar dr rumah babysitter ke nursery sebab benda2 yg mcm ni, pernah seklai tu ada baby jatuh buai depan mata kami, my daughter pulak asyik lebam mcm2 mark kat muka..sakit hati betul

Mrs. H said...

huyoo.. nasib baik tak hilang.. kalau hilang cemana? sungguh tak bertanggungjwb tul la..

dulu saya pun ada experience yg sama. tapi ni my adam yg cerita.. (sib baik dah pandai ckp). satu petang tu time ambik dia, dia cerita 'tadi cik ina bawak adam ngan adik jalan2 naik car..' uishhh... sebulan kemudian mak pindahkan ke taska.. huhuuhu

mrsharis said...

salam perkenalan mamadhea..
mama hannan pun sgt suka SI..
bila baca kes dhea hilang ni rasa cam geram lak.. Babysitter ni kdg2 bkn percaya sgt kan. Yg bbysitter mama hannan lak selalu jer amik cuti, sampaikan hubby dia nk gi mesyuarat kt kuantan pun dia nk ikut.. tensen tul. Tiap kali dia cuti mama hannan tpaksa bwk hannan dtg ofis. Sian kt hannan

salzahari said...

itu la dilemma kita2 ni bekerja..serba slh dibuatnya. hantar babysitter pun susah nak dpt yg baik,htr atok nenek mcm2 lak hal, hntr nurseri pun kalau tak bertauliah, duit kite je ditelan! :( Time ni pikir,kalaulah murah rezeki leh jadi SAHM