Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Monday, June 25, 2007

Sakit mata..

Poor dhea.. Start Jumaat ptg yg lepas bdn dhea dah mula hangat² jek rasa. Tp bila kita tgk kerenah dia mmg tak rupe baby demam pon. Lasak & aktif mcm biasa gak aku tgk. Tp bila mlm mula laa terasa kehangatan suhu bdn dhea. Pastu siap batuk berkahak lagik tuh. Risau risau aku dibuatnya.. So, sabtu mlm tu aku ngan Hubby bwk laa pegi jumpa paed. Tp sampai sana, klinik tutup plak. Mlm tu aku suapkan dhea ubat demam yg Dr. bekalkan masa dhea gi cucuk MMR hari Selasa seblom tuh. Dlm ingatan aku, Dr. mmg ada bgtau yg sesetgh baby akan demam after 3-4days amik jab tuh. So, aku consider demam dhea tu demam sbb kena cucuk aritu..

Ahad pg tu pulak, aku tgk mata dhea bkn main lg penuh ngan taik mata. Uik..! Jarang aku nampak taik mata penuh gitu kat mata dhea. Rasanya mmg tak penah pon nmpk seblom nih. So, pg tu mandi mcm biasa (aku terpaksa ler limitkan masa mandi dhea sbb demam..) & dhea pon mcm biasa laa; main, main & mainnn....... =) Seblom mandi tu, aku ngan dhea sempat lg bergurau senda sambil golek² atas katil. Rasa malas sungguh nak bgn pg. Ayah dhea plak "work" aritu. Lepas Subuh dah gerak naik moto, sbb keta nak tinggal kat umah. Ada latihan eksais 2 minggu. Rindu ler kami nanti, esp. mama.. HAHAHAHA ;)

Tup tup, tetiba ayah dhea balik. Around 4pm camtu. Siap drive land rover lagi tuh... Ptg tu dhea tido lewat sbb asyik main jek. Atok plak ade nak melayan. Seharian dhea tanak mkn nasik, so sumbat je ngan susu. Tgh syok tido, dhea terbatuk². Mula tu sket, lelama makin melarat plak. Aku pon cecepat ler dukung dhea yg dah mula merengek². AKHIRNYA..... dhea telah memuntahkan air susu yg baru je dia minum seblom aku tidokan td.. Masa tu Hubby aku plak kat luar, tak dpt ler nak saksikan episod yg penuh dgn kepanikan aku tuh! Aku pon cecepat khabo kat dia & kitorang pon lintang pukang ler menyiapkan diri utk ke klinik. Dlm keta Hubby sempat lagi tgk kad klinik dhea. Alahai, klinik dah tutup kul 5ptg td. Pusing punya pusing jumpa laa satu poliklinik baru. Kitorang terjah aje laa. Dhea pon dok nangis je kan..

Terkejut aku tgk ubat yg Dr. tu bekalkan. Sume jenis ubat ada; ubat demam, ubat batuk, ubat selsema, ubat muntah & ubat antibiotik! Tp sudahnya, cuma aku bg dhea mkn ubat batuk & ubat demam. Knape? Aduhai.. Aku tatau laa apsal anak aku ni takut sgt dgn ubat. Tgk aku pegang "syringe" je dhea dah paling muka. Ape lg bila aku "pancutkan" ubat dlm mulut dia. Meronta-ronta. Kuat oOOOo dhea meronta, sampaikan Hubby aku terpaksa pegang kaki dia sume. Pastu bila ubat dah masuk disemburnya balik ubat tu sampai satu muka comot. Last², hanya tak sampai 2ml pon ubat yg berjaya masuk whilst arahan kat botol tu tulih 5mlm skali minum... :(

Lepas dah comot satu muka, aku pon salinkan ler diaper & baju skali. Masa tu baru aku perasan yg mata kiri dhea merah semcm jek. TAPI yg peliknya, bila aku khabo kat Hubby aku rupanya dia mmg dah perasan since ptg semlm lagik rupanya. LOR..... Sabauu aje laa aku kan. So, kesimpulannya skrg ni dhea SAKIT MATA laa. Tp demam ngan batuk pon tak kebah lagik.. Semoga anak mama cepat sembuh & dilindungi-Nya selalu..... Amin!

**Moralnya: Cmane korang ajar anak minum ubat eh..? Esp. bdk yg baru umo sethn dua mcm dhea nih.. Share laa petua ngan aku.... ;)

6 comments:

Fid said...

cara aku bg ubat
first-aku rasa dl semua ubat
ada 10...10 la aku rasa
then aku tulis number...
bg yg paling tak sedap dulu
secondly-mmg kena pujuk rayu sikit
berikutnya guna syringe
seterusnya....bg dia nganga...
then ubat dipancutkan ke pipi bukan ke tekak....
dalam mulut hala ke pipi...

anak aku le ni dia bkn takut ubat tp dia syok tgk kami kepung dia..haru2...dah ditangkap dia nganga tanpa disuruh...haru2

rizza said...

hehhe..bab ubat ni rase nye ade le dua 3 kali dulu2 lee..sejak setahun ni tak pernah bagi lagi ubat...tak de experience le nak share...ehhe

sya.. dhea sakit mata kan..ko titis kan susuibu(ko picit sikit..n titis kat mata dia.....insya'allah ..itu ubatnya... leh cuba..)..kalau ko sakit mata pun leh buat gitu..

anamiraa said...

ye memang betul titiskan susuibu kat mata yang sakit...

insyaallah berkesan..

pinkytoe said...

ada 3 petua..1, ni hospital ajar suh bedung bungkus cam mummy. 2..ni aku buat kat anak aku sendiri..suh dia sendiri yg pancutkan ubat tu. tak pun, sebab adik aku (pakcik anak aku) yg umor 4 tahun tu slalu makan ubat depana nak aku..aku tanya dia camna pakcik makan ubat..dia nganga aku pun memancutkan ngan pantasnya. Tapi petua 2 dan 3 ambik masa berjam berjam untuk abiskan 5 ml sebab kena tengok willingnessnya

Sya said...

fid,
aku pn rasa gak.. yg pahit last skali bg.. aku mmg guna syringe sbb klu sudu mmg tumpah ler.. tp aku picitkan ke bwh lidah.. yg tak bestnya, dhea semburrr balik..

senangnye ko bg akif ubat.. klu ler dia pon cenggitu.. senang mak..!

rizza & anamiraa,
hehehe.. itu petua mak dh ajo dh aritu.. mmg berkesan.. setiap hari sapu, & hasilnya sakit mata dhea arini dh baik.. alhamdulillah.. tp demam tak kebah lg laaaa..

raihan,
semlm aku mkn ubat dpn anak aku (aku pn demam daaaa..) dgn harapan anak aku teringin ler nak ikut cara aku kan.. kali ni aku guna sudu aku (dr. bg yg siap ade sukatan 5ml) & tuang ubat dhea.. aku sua kt mulut dia, dia nk ler rasa.. tp ujung² sudu je ko.. pastu dia sembur balik.. aku ape lagi, aku tangkap je laa dia & terpaksa aku "paksa" dia mkn ubat.. pheww!!

Fid said...

sya
aku cadangkan yg pahit ko bg 1st bg yg tak sedap dulu then last bg yg sedap....kalau dia mkn yg sedap last dia tak akan muntahkan yg tak sedap...
faham ke ayat aku ni?