Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, June 19, 2007

Kesian anak mama..

Alkesah...

Semlm aku decide nak pegi gak klinik utk wat check-up ttg "penyakit" yg aku alami since aku bersalinkan dhea. Actually, mende ni "on and off". Kejap baik, kejap ada balik. Akhirnya aku jumpa gak klinik yg Dr. nyer PEREMPUAN. Susah jugak nak cari klinik Dr. pompuan ni ekk. Ini pon mak aku yg suggest sbb dia dah penah pegi klinik tu & mak aku mmg puashati jugak laa dgn Dr. tu.

So, pg semlm aku pon pegi. Rupanya klinik ni dekat je ngan ofis aku. Nasib baik tak ramai sgt, takde laa lama sgt menunggu. Klu tak boring gak ler kan. About 10mins, nama aku dipanggil masuk. Aku pon story laa kat Dr. ape masalah aku yg sebenarnya. Dr. tanya aku, bole tgk? Aku pon cecepat ngangguk, tanda setuju wlpon aku sebenarnya malu sesgt kat Dr. tu. Lepas tu Dr. pon explain laa kat aku ape sebenarnya "penyakit" aku tuh. Then Dr. bagi aku pilihan, samada nak mkn pil @ pkai ubat sapu jek. Tp utk kes aku Dr. suggest supaya aku mkn pil je sbb dah lama sgt & bole dikatakan teruk jugak laa. Pil tu aku kena mkn dlm tempoh seminggu. TAPI yg menjadi masalah kpd aku pulak ialah... aku tak bole breastfeed anak aku yg sorang tu dlm tempoh seminggu tu jugak. Kena habiskan semua pil tu baru aku bole breastfeed dhea. Maknanya dhea kena minum FORMULA siang mlm, dlm tempoh SEMINGGU! Duhh! Cam ralat jek aku wat keputusan semlm. Berat hati + kesian kat anak aku tuh. Tp demi kesihatan aku, terpaksa laa jugak. Nanti takut makin melarat lain pulak jadiknyer... :|

Dr. soh aku mkn ubat tu sehari sekali selepas mkn, 2bijik skali telan. Dan klu bole mkn ubat tu ikut masa yg sama setiap hari. Maknanya, klu start 1st pil tu kul 2ptg, utk yg seterusnya pon kena mkn within that time gak ler.. Ingatkan aku nak start mlm semlm laa kan, tapi bila tgk anak aku rasa tak sampai hati pulak. So, mlm semlm tu aku bg anak aku nenen puas². Then pagi td pon, seblom aku tinggalkan umah bbsitter dhea. Akhirnya lepas lunch hour td (kul 2ptg) baru aku telan pil tuh. Means, starting today sampai seminggu aku tak bole breastfeed dhea... Uuwwaaaaaa... Siannyer anak mama...

Lagi masalah aku... Cmane klu lepas seminggu tu tetiba dhea tanak breastfeed dah? GULP! Dah tu utk maintain production susu aku, aku kena laa pam kan. Ade pulak aku breastpump! Ke perah je guna tgn? Pastu susu yg aku dah perah tu pon Dr. dah pesan JGN bg kat dhea.. Hmm, dilema btol laa. Apepon aku dah telan dah pon pil tu td. So, skrg ni pasrah aje laa. Semoga dhea dimurahkan rezeki utk menyusu lagi nanti. AND hopefully anak aku bole sabar & tak mengaruk. SEMINGGU jek!

8 comments:

madamoiselleczar said...

sya,
dasat dilemma hang kali ni...kesian kat both of u..the mommy & the baby!! Tapi,tawakkal je lah..itu pon utk kebaikan jangka masa panjang..tak per...doa byk2!!
insyallah,Dhea mesti nak bf semula lps seminggu nih =)

Fid said...

apakan daya
seminggu je...
pam n buang je laaa
apa nama pil tu?
mmg akan melalui susu ke baby erk?
bahayanya mcm mn?
tu yg aku tak ubat2 lg sakit kulit tgn aku ni...kena mkn antibiotik.....aku tak telan..aku guna ubat sapu aja...
lantaklah....
dah la anak aku 100% bergantung ngan aku..

sya
ko jgn sedih2 ko pkkan kebaikan di hari mendatang.....

kar dhea ko bg tau la permasalahan ko...ihiks...

Sya said...

za,
dasat kan.. aku mmg tawakkal je skrg ni, semoga dipermudahkan segala urusan.. yg buat aku sedih semlm bila dhea merengek sambil tarik² baju aku, nak nenen.. aku bg susu botol tu pn bknnya habis diminum, pastu tarik² lg baju aku nk nenen.. aku siap kuar air mata nengok dhea camtu.. sambil pujuk dhea, aku yg meleleh ayaq mata..

Fid,
sedey tu semlm aku penat² pam dpt laa 4oz.. tp lepas tu TERPAKSA aku tuang kt sinki.. uwwwaaaaaaa..

Pil tu nama dia SPORANOX, dr France.. Mahal ko seibiji dlm 8hinggit klu tak silap aku.. Klu ikut kata Dr. tu, pil yg aku mkn ni mmg kuat & akan direct ke susu bdn kita.. Tp aku tak teringat plak nk tanya efek ubat tu kat bb.. Seblom ni dh 2/3 kali gak aku gi klinik lain, Dr. pon bg ubat sapu je.. Tp tak jln langsung..

Semlm kan, masa dhea dh ngantuk sgt dia still tarik² baju aku nk nenen.. Tinggal nk pejam mata jek lagi, tp dhea ttp nak gak.. So, aku yg tak sampai ati nengoknye pn bg laa dlm 5min camtu, dhea dh tertido.. Cecepat aku tarik puting aku.. Skrg ni dok pk takut ade efek pape kt anak aku tuh.. Ptg ni aku nk kena pegi laa klinik tu.....

Fid, aku ada gak ckp kt dhea semlm masa dhea merengek nk nenen.. Aku ckp kt dhea; mama sakit, dhea minum susu botol eh, mama buatkan eh.. Ko tau dia jwb per...?! NANAKKKK! Aku still wonder laa, dhea ni phm ke ape aku ckp semlm tuh... :|

pinkytoe said...

sya, tak tau la apa penyakit pompuan ko..aku agak agak je tau..discharge kot? Hmmph, aku pun dulu ada problem ngan discharge. Kalau lah discharge, aku rasa ada ubat sumbat. Tapi kalau bukan discharge, maybe itu ubat yg paling elok untuk baikkan penyakit ko tu.
apa apa pun, kalau ada rezki, ada la. Jgn risau sangat.

rizza said...

ala cian nye ko sya...take care ye.....insya'alalh kalau ko yakin ade la rezeki dhea susu nanti..

Sya said...

rizza,

huhu.. mekasih ler sudi singgah cni..
hopefully ade laa lg rezki dhea utk nyusu bdn nih.. aku pn dh tak sanggup nk ngangkut termos ngan susu naik bilik aku memlm.. tensen jek aku kena bgn mlm.. maklum ler, biasa selak je.. dhea pn skrg dh pandai selak sendiri.. =)

takpe, tinggal sehari jek (esok, ni kes aku terlupa mkn ler nih semlm).. lusa dhea dah bole nyusu balikkk.. yeayyy!

tp skrg ni susu aku cam kering jek.. nmpknya kena laa search balik petua² nk bykkan susu kt SI..

anyway, mekasih laa kengkawan sume......

pinkytoe said...

sya oiiiii MANA ADDRESS KO NIIIII...AKU NAK POSTKAN CD LAAAAAAAAAAA

Dr Ezura said...

ada ubat yg boleh dimasukkan kat vagina utk 3mlm berturut or 1 mlm depends on mg sebelum tido jer..dia act locally..tak affect breastfeed...kalau jangkitan kat vagina jarang bg ubat makan..