Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, May 4, 2010

Tandem Nursing

Dulu, masa preggykan Hadif aku sempat menyusukan Dhea sampai aku pregnant 8 bulan.. Rasanya klu tak disebabkan aku kena ulang-alik rumah-HSI setiap hari selama hampir 2 minggu untuk jaga Husband yang eksiden masatu, aku rasa Dhea akan terus breastfeed malam sampailah aku bersalinkan Hadif..

Cuba bayangkan.. Cubalah eh.. Klu tanak pon takpe.. :P

Aku yang tgh sarat preggy 8 bulan, tetiba kena jaga Husband kat spital.. Tido spital tetiap malam dengan pewot yang memboyot tue.. Atas kusi okeh, bukan atas katil (wlpon dlm bilik tu ada katil kosong).. Pagi2 lepas pak dokter round, baru aku terhegeh2 balik rumah. Sampai rumah, perkara pertama yang aku buat adalah menyusukan Dhea sampailah dia puas.. Pastu barulah aku sibuk buat keje lain; basuh baju, masak bubur utk Hubby, etc etc etc.. Tengaharinyer, aku pegi lagik menjalankan tanggungjawab kat spital.. :)

Malamnya, parents ngan abg & SIL aku yang tolong jagakan Dhea. Penah sekali, abg & SIL aku terpaksa bawak Dhea ronda2 kotaraya sampai ke tepi laut (Stulang) sana tuh semata-mata nak tidokan Dhea. Ntah kul bape pagi baru diorang balik.. Itupon selepas Dhea dah tertido.. Haaa, punyalah susah Dhea nak tido bila takde nenen disisi.. :D

Itu duluuu........... Sekarang lain pulok kekdahnyer.. /hmm
























Yer.. Begitulah.. Sorang kiri, sorang kanan.. :D

Masa awal2 tu aku stress giler babas okeh nak handle situasi mcm ni.. Esp, waktu malam laa.. Lenguh satu badan beb.. Memang agak mencabar kesabaran diri aku yang sememangnyer tak berapa nak sabar nie kan.. Dengan sakit kat perutnyer (c-sect kan..), dengan lenguh-lenguh badannyer.. Pergh, rasa nak lempang je sape2 yang banyak songeh time tuh..

As time flies, badan aku pon dah lali dah nampaknyer.. Dan, aku pon dah terer adjust pose yang sesuai. At least, idak ler lenguh sgt badan mak.. :P Bukan ape beb, tak bagi tak sampai hati pulok.. Yang geram tue bila Hadif nampak si adik nenen, dia pon kelam-kabut panjat katil/kerusi, then baring/dok kat sebelah & nenen sama2.. Mula2 tue, Hadif mmg tak boleh nak share, tak boleh langsung nak tunggu sampai adik dia puas nenen ke hape.. Walaupon, masatu dia baru je lepas makan okie.. Punyalah kedukuttt.. :D

Sekarang Hadif dah ok sket laa.. Paham laa jugak bila aku soh dia tunggu jap ke hape ke kan.. Takde laa dia menangis mcm mintak dipukul kena pukul, mcm mula2 dulu.. Siap cakap, "Baby eyahh, Dish eyahh.." :D Aku tak tau laa sampai biler.. Hadif plak mmg dah reject terus susu tin. Kak Sue (bbsitter Hadif) pon terpaksa gunakan syringe utk suapkan Hadif susu.. Yerrr, siap berbedung bagai.. Kat rumah mmg dah tak dengar dah suara Hadif soh ayah dia buat susu.. Manjang nenennnnn..

/blur

Apepon, semoga aku kuat utk menghadapi.. Doakan yer kengkawan! /please



9 comments:

knv said...

oh sungguh besarrrr pahala hang sya. akak doakan semoga allah mudahkan semua urusan sya dunia dan akhirat.

enjoy the moment!

:D

Marsha~ said...

aku respect ar kat kau.. dulu masa aku pregnant, qila tetiba stop sendiri tanak netek.. mmg terkejut sgt masa tu sbb dia mana boleh tak menetek.. nak ngempenggggg je tetiap malam.. masa aku dlm pantang akut try pujuk dia netek balik, dia dah lupe cara nak isap, gi geget tetek aku!! perrgghhh, pastu aku terus insaf ar.. huhuhu..

tp mesti susu kau meriah gila kan? dahle baby boy kuat nyusu.. ni nak bagi dua anak serentak, mesti best gila susu banyak sbb selalu stimulate

CY4.0 said...

ya ALLAH.. this what i want! tapi zeri takmo.. orang dah tak nak, tak bley paksa.. ye dak? weeee..

all the best to you :)

Sayang.Ibu said...

beb, untung ko sbb dpt tandem nursing, aku dulu pun mengharapkan yg sama masa aina.. bygkan aku BF aina sampai laa aku beranakkan ainin (walopun campur time tu), then bila ainin lahir, x pasal aina reject terus.. kire ko bertuah sbb masih dpt supply hadif gak. apapun, semoga ko terus diberi kekuatan utk tandem nursing babe.. bravo!!!

Ealyie said...

aku pon lum sampai hati nak bagi notis berenti nenen 24 jam kat si iris ni beb.. padahal umo da masuk 3 tahun!!!!! iskh..:(

Nanak said...

hi,
sy pun c-sect jg..tp respek la dgn u..i ni bru anak satu dah stress tahap gaban jg bila bby takmo tido..haha..tp mcm as time goes by,mcm da lali wpun kdg2 tak dgr baby dh melalak minta nenen..heee

rizza said...

semoga ko terus kan BF dan tabah... ye memang besar pengorbanan ko tu...

mamaDhea said...

tenkiu! tenkiu! atas sokongan kengkawan semua..

mamaDhea said...

lupa nak share..

moment yg paling sweet sangat ialah bila Hadif balik drp rumah BS.. mmg dia akan terus pegi kat kita, tegur dulu, "hi mama..", then baru kuar ayat seterusnya.. "mama, nak nyenyen.." sambil senyum2 kambing..

masatu tu mak mmg dah standby laa.. emir pon mak dah bg nenen siap2.. :D