Lilypie Birthday Tickers

Lilypie Fifth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, April 6, 2010

Saya sudah kembali ke pangkal jalan!!

Masih ingat saya? /hihi

Bukan main lagi saya bercuti sakan drp blogging kan.. Mesti ramai yg rindukan hasil tulisan saya.. Oh puhleaseeeeee!! Sudah sudah laa perasaan perasan tu cik Sya oii.. /floor

Utk memanaskan semula blog ini biar saya tepek satu gambar dulu okie.. Intro laa kununnya nie.. Hikhikhik!



Haaaaaaaaaaaaaaaaaa, amacam?! Sudah panasssssssss?! /hmm

Seperti yg telah diketahui, saya baru sahaja melahirkan anak ketiga pada 13 Mac 2010 yg lalu.. Mode kelahiran kali ini adalah secara caesarean due to cord prolapse.

Mulanya, tak jangka pon akan caesar.. Masatu jalan dah bukak 6cm to 7cm dah. Elok je lepas house officer tu pecahkan air ketuban, something goes wrong somewhere.. Then, doktor pakar plak seluk utk kepastian. Memula dia ckp, "ok, kejap lagi dah boleh bersalin..". Tapi tetiba je dia tukar statement to "alamak, cord prolapse..". Maka, nurse2 kat keliling pinggang aku pon dgn pantasnya buat persiapan.. Yg paling aku tak bleh tahan bila nurse masukkan tiub halus kat hidung & diorang soh aku telan ubat yg diorang dah masukkan thru tiub tu.. Mcm nak termuntah haku masa tue. Siap rasa nak cabut balik tiub tu, tp nurse nampaknya lebih pantas bertindak dgn menyelotep tiub tu kat batang hidung mak.. Hamikk ko! Within 10mins, aku dah sampai OT kat tingkat 5. Mcm tak caya kan?!

Sepanjang perjalanan ke OT, ntah berapa kali aku rasa nak push.. Tiap kali aku rasa baby nak keluar je, aku jerit.. Huhu.. Then, doktor pakar yg dok bertenggek atas katil aku tue akan tekan jari dia takmo kasik baby keluar..



Kul 8.30pg aku sampai HSI, terus naik bilik saringan kat tingkat 4. Lebih kurang kul 9pg, nurse hantar aku gi labour room. 9.10pg aku dah mula ditolak ke OT kat tingkat 5. Hubby berlari2 follow, sampai silap tekan butang lif.. Dan akhirnya, kul 9.31pg aku telah selamat dibedah.. Kul 12++ tghari baru aku dihantar ke wad. Yg tak bestnya, baby terus masuk NICU sebab kurang oksigen.. Bila oksigen tak cukup, baby keluar tak nangis.. Tu yg kena masuk NICU..

Haaa.. Gitulah lebih kurang kronologi peristiwa bersejarah 13 Mac aritu. Apepon aku tetap bersyukur.. Everythings fine now.. Inilah bahagian aku kali ini. Bak kata Ealyie, masing2 ada bahagian masing2.. Kan kan.. Akan datang, harap2 normal ek.. :P

Okeh, sambung esok2 ek.. Mak nak makan dulu.. Daaaaaa..

/bye




18 comments:

CY4.0 said...

mak malas nak gugel.. apakah cord prolapse?

Mummy Dasy said...

baru nak tanya pebende tu cord prolapse? sya ko ken aterangkan ni plak hehehe

scudmami said...

congrats Sya..

Yan~ cord prolapse = umbilical cord kat bawah dari kepala baby. If dibair kepala baby terus ke bawah, akan himpit the cord and baby bleh lemas. Alahh gitu2 la kiranye

YatieJay said...

Congratulations! Syukur semuanya selamat. Hadif dah dapat geng nampaknya.....

knv said...

congrates sis! enjoy the motherhood slowly..! :P

dila~noor said...

congratulation..
tup tup dah kuar yg baru..hehe.hadif cmne?
ape name baby..nk tau jgk =)

Marsha~ said...

sebijik pengalaman opismate aku... yg kelakar dia cerita doktor siap menonggeng atas katil spjg labour room ke OT sambil tahan dari uri tu keluar dulu.. aku dapat bayangkan mcm mana kau kena gak... huhuhu..

takpe lah sha, janji semua dah selamat..... ape nama dia ni?? emir kan?

Zety Zin said...

Congratulation Sya...

Alhamdulillah semuanya ok :)

JaNnAh said...

congrats sha.. ermm.. nk tau jugak.. apa mende cord prolapse tu..

mast@work said...

congrats sya.. alaa.. pipi baby merah2.. geget skit ek.. nyum nyum..

Ina Hashim said...

tahniah sya...

dah selamat brsalin...
Selamat berpantang & Menyusukan baby ye

Ina Hashim said...

tahniah sya...

dah selamat brsalin...
Selamat berpantang & Menyusukan baby ye

~Umi.Sufira~ said...

Tahniah Sha...Alhamdulillah semuanya OK....:)

Sayang.Ibu said...

congrats babe... take care yer. cord prolapse tu tali pusat terbelit ek?

Mynie said...

tahniah sya :) selamat berpantang dan berehat.. jangan lupa update nama baby.

nonie said...

wah... congrats! tiba2 jer dah ada another one?! alhamdulillah disebalik sedikit kepayahan itu, ibu & baby dah selamat.... ish, baca citer u ni, miss plak rasa nak pregnant balik... tapi bila part kena operate tu serrem la plak huhu... Nway, selamat berpantang & menyusukan baby!

nelcyndana said...

pergh.... macam E.R. je part doktor bertenggek kat katil ko tu... wuiyo....

sya.... sori mak terlepas pandang ko dan bersalin.... nasib baik cik ealyie ingatkan. anyway, congrats sangat2. aku antara mereka yg rindu nak baca celoteh ko. dhea suke yer dpt adik baru... Icha dah start minta baby kecik, tapi aku sod dia mintak kat daddy. ;-P

Qaseh said...

tahniah sham..walaupun lambat sebulan...